Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  05:29:32

Νίκη Κεραμέως σε διπλή επίδοση: 1.Ξεπέρασε το «σύνδρομο εκλογικής αποτυχίας» για τις προκατόχους της, όπως οι Αννα Διαμαντοπούλου και Μαρ. Γιαννάκου. Κύριο

Πρώτη, με πανελλήνιο ρεκόρ ψήφων σε 71 γυναίκες βουλευτές όλων των κομμάτων. Κεραμέως στις εκλογές.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες έδρες στη Βουλή. Στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2016, οι γυναίκες ήταν 56, το 2019 οι έδρες αυξήθηκαν κατά 10 φτάνοντας τις 66 και φέτος, οι έδρες που καταλαμβάνουν οι γυναίκες άγγιξαν τις 71 αποτελώντας το 23,7% του Σώματος.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατάφερε να σημειώσει μία σπουδαία επίδοση στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς βγήκε πρώτη, σε αριθμό ψήφων, ανάμεσα στις 71 γυναίκες που εξελέγησαν στις προχθεσινές εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, στα έδρανα της ΝΔ θα κάθονται πλέον 29 γυναίκες, 22 στου ΣΥΡΙΖΑ, 10 στου ΠΑΣΟΚ, 6 έδρες καταλαμβάνουν οι γυναίκες του ΚΚΕ, ενώ από την Ελληνική Λύση εξελέγησαν 4 γυναίκες.

2.Η Νίκη Κεραμέως, κατάφερε να συγκεντρώσει 58.344 ψήφους ως υποψήφια βουλευτής Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχει ξεχωριστή σημασία για πολλούς λόγους.

Ένας εξ αυτών, είναι ότι παραδοσιακά οι υπουργοί Παιδείας δεν επανεκλέγονται. Πολλοί οι άνδρες με κορυφαίο τον Γερ. Αρσένη και άλλους, και κακότυχες υπουργοί Παιδείας οι γυναίκες είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες ως Επίτροπος, η Αννα Διαμαντοπούλου εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει διαχειριστεί τα «σκιώδη» χαρτοφυλάκια των Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας, και Ανάπτυξης. Στις εκλογές του 2007 ήταν υπεύθυνη του πολιτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν η πολιτική υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και βουλευτής Α΄ Αθήνας.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθήνας και στις 7 Οκτωβρίου ορκίστηκε υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου το 2011. Λόγω του ανασχηματισμού που προκάλεσε η παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή, ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις 7 Μαρτίου 2012. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας από τη ΝΔ η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ενώ διατέλεσε υπουργός Παιδείας την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2007.

Παράλληλα, 4 χρόνια τώρα, η Υπουργός έχει δεχτεί εντονότατη κριτική για τις καίριες μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε, για τις οποίες είχε δεσμευθεί προεκλογικά (π.χ. αξιολόγηση, τράπεζα θεμάτων, κατάργηση στεβλώς νοούμενου ασύλου, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τηλεκπαίδευση στην πανδημία, αλλεπάλληλα δικαστήρια κατά των συνδικαλιστών για να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε νομοθετήσεις στην παιδεία).
Παρ' όλα αυτά, βγαίνει πρώτη στις 71 γυναίκες που εξελέγησαν και τέταρτη σε σταυρούς πανελλαδικά, με πάνω από 58.000 ψήφους.

Σημειώνεται ότι οι νέοι 17-24 ετών γύρισαν την πλάτη στην "λευκή κόλλα" του ΣΥΡΙΖΑ και για πρώτη φορά μετά από χρόνια ψήφισαν μαζικά ΝΔ: 31,5% έναντι 28,8% ΣΥΡ (ενώ το 2019: ΣΥΡ 38% - ΝΔ 30%).

Όλα αυτά δείχνουν, αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, ότι η κοινωνία θέλει τις βαθιές τομές στην Παιδεία και ευρύτερα, ότι οι νέοι αναγνωρίζουν ποιοι τους δίνουν ευκαιρίες και ποιοτικές προοπτικές και απορρίπτουν τις ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline