Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  08:49:16

Χθες και κατά της Δυτικής Θράκης. To επιθετικό χαρτί του εθνικισμού παίζει πάλι ο Ερντογαν κατά της Ελλάδος, σε όλα τα μέτωπα. «Δεν είμαι αφελής» επισημαίνει ο Μητσοτάκης στο CNN. Κύριο

«Οι διακηρύξεις της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» απειλούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος».

1. Όπως το έχουμε επισημάνει τις τελευταίες ημέρες, μετά ανάπαυλα μετά τους σεισμούς. Ο Ερντογκάν και το επιτελείο του , εν όψει των επαναληπτικών εκλογών την Κυριακή, επέστρεψαν στην επιθετική-δημαγωγική πολιτική κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, με τιε γνωστές παλαιοθωμανικές φαντασιώσεις κυριαρχίας και διεκδίκησης. Χθες πάλι ανέβασε τους εθνικιστικούς τόνους σε ομιλία του ο Ερντογάν, αλλά μετά τις εκλογές θα φανεί τι ακριβώς εννοεί και τι σκοπεύει να κάνει.

Αν κάτι έγινε ξεκάθαρο από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία είναι ότι το χαρτί του εθνικισμού κερδίζει πάντα τους Τούρκους.
Καθοδόν προς τον δεύτερο γύρο των εκλογών αυτή την Κυριακή, στον οποίο ο Ερντογάν πάει με τον αέρα του νικητή και τις ψήφους του υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν στο τσεπάκι, δεν προκαλεί έκπληξη ότ8ιν επιστρέφει στο αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας που τόσο πολύ τον έχει εξυπηρετήσει στο παρελθόν ανεβάζοντας το ποντάρισμα αυτή τη φορά μιλώντας και για τη Μεγάλη Ρούμελη.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του πρόεδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής "Τουρκικής" Μειονότητας Δυτικής Θράκης, Ι.Σερίφ , του μουφτή Κομοτηνής, του προέδρου Δυτικής Θράκης του συλλόγου Αλληλεγγύης "Τούρκων" Θράκης, κά., ο Ερντογάν δήλωσε ότι «τα αδέρφια μας από τη Δυτική Θράκη, τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια δεν είναι μετανάστες αυτής της χώρας, είναι γνήσιοι γιοι της Τουρκίας».
«Η Τουρκία δεν είναι το πρώτο, αλλά το πρώτο κράτος, που εδώ και χίλια χρόνια αγωνίζεται για ύπαρξη του σε αυτά τα εδάφη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι «Ρούμελη» οι Τούρκοι ονόμαζαν επί Οθωμανικής κυριαρχίας ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Τα βασικά σημεία

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Ερντογάν ανέφερε ότι «χαιρετά τους λυπημένους και περήφανους γιους της Ρωμυλίας, αγαπητούς νέους, κυρίες και αγαπητούς πολίτες» και εξέφρασε «την αγάπη και τον σεβασμό του σε όλους όσους πονούν μαζί τους, στους συμπατριώτες του, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν σε αυτή την όμορφη συνάντηση».
Λέγοντας ότι άκουσε τις φωνές των επιδρομέων που στέκονταν στις πύλες της Βιέννης για αιώνες στην αίθουσα, ο Τούρκος πρόεδρος, που όλα δείχνουν ότι θα κρατήσει το ανώτατο πόστο του και μετά την αναμέτρηση της Κυριακής είπε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα ακούω τα λεπτά, κομψά, ντελικάτα ρουμελιώτικα δημοτικά τραγούδια που πάλουν την καρδιά μας. Σήμερα, βλέπω μια υπέροχη πλημμύρα αγάπης, έναν ωκεανό αγάπης που εκτείνεται από την Προύσα στη Βοσνία, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα Σκόπια. Εδώ, βλέπω το σύμβολο της αιώνιας και αιώνιας αδελφότητάς μας, της οποίας η ζύμη ζυμώνεται με πόνο, βάσανα, αγάπη, στοργή και αλληλεγγύη».
Και προχώρησε παρουσιάζοντας λίγο αργότερα τον Θρήνο της απώλειας της Ρούμελης, ένα ρουμελιώτικο λαϊκό τραγούδι.

Η επόμενη μέρα

«Μια ζεστή προσευχή έπεσε στα χέρια μου/ το οθωμανικό μουστάκι θρηνεί πάνω σε αιματοβαμμένες οπλές, ξαφνικά είδα ένα πράσινο τριαντάφυλλο. Πέρδικες στους ουρανούς, τότε έκλεισα τα μάτια μου και θυμήθηκα την Κωνσταντινούπολη/Ξύπνησα στα Σκόπια, στο Τέτοβο. Είναι πολύ το αίμα μας, σε τζαμιά, σιντριβάνια. Ο αέρας που κάνει τον Βαρδάρη να τρέμει/Κάνει τις καρδιές μας να φτερουγίζουν».

«Εύχομαι στον Θεό να διαιωνίσει τη συνομιλία μας. Αδέρφια και αδερφές μου, είμαστε ένα κράτος που κληρονόμησε τη σημαία της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία κάποτε κυβέρνησε πάνω από 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν είναι το πρώτο αλλά το τελευταίο κράτος του αγώνα μας, που εδώ και χίλια χρόνια αγωνίζεται για ύπαρξη και ανυπαρξία σε αυτά τα εδάφη», κατέληξε ο Ερντογάν.

Η επόμενη μέρα των εκλογών θα αποκαλύψει αν ο Ερντογάν σκοπεύει να τραβήξει το σχοινί ή αν απλά θα συνεχίσει την πάγια τακτική του της αυξομείωσης της έντασης κερδίζοντας την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και διεκδικώντας την προσοχή στο εξωτερικό.

Οι τρεις λόγοι της νίκης του Ερντογάν

Την επόμενη Δευτέρα, λοιπόν, ο Ερντογάν θα είναι και πάλι πρόεδρος της Τουρκίας για τρεις λόγους:

1) γιατί θα τον ψηφίσουν όσοι τον ψήφισαν την πρώτη φορά, είτε γιατί απευθύνθηκε με σαφήνεια στα εθνικιστικά τους αισθήματα, είτε επειδή τους υποσχέθηκε ξεκάθαρα «δώρα», όπως διπλασιασμό στους μισθούς, συντάξεις εξπρές, επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και σβήσιμο χρεών με τη σέσουλα
2) γιατί οι ψηφοφόροι του Σινάν Ογάν, που τερμάτισε τρίτος στον πρώτο γύρο θα ταχθούν στο πλευρό του, όχι γιατί ο προαναφερόμενος ανακοίνωσε επίσημα την υποστήριξη του στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά γιατί οι ακραίοι εθνικιστές όπως είναι αυτοί στην συγκεκριμένη εκλογική ομάδα, τάσσονται κατα κανόνα με τον δυνατό και
3) γιατί το momentum του Κιλιτσντάρογλου πέρασε και δεν ακούμπησε την εξουσία ούτε ξώφαλτσα.

Τα παραπάνω στηρίζει και ο Χιλμί Ντασντεμίρ, γενικός διευθυντής της Optimar Research, από τις λίγες δημοσκοπικές εταιρείες που είχαν προβλέψει εξαρχής την επικράτηση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εκτιμά ότι στο β' γύρο ο Ερντογάν θα επικρατήσει με σημαντική διαφορά.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο ότι θα λάβει το 53%, λέγοντας «γνωρίζω καλά την τουρκική κοινωνία. Η αντιπολίτευση δεν τη διάβασε σωστά και για αυτό κέρδισε ο Ερντογάν».
Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήδη από τις 14 Μαΐου έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, τότε ποιος ο λόγος να ψηφίσει κάποιος τον Κιλιτσντάρογλου γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να κυβερνήσει με δεμένα χέρια;

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ CNN

Η κυριότερη προτεραιότητα μου, είναι να επιτύχω υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες, και η αύξηση των μισθών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN και στην Christiane Amanpour.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι δεν είναι αφελής, και γνωρίζει καλά ότι η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί το θετικό momentum, που έχει διαμορφωθεί μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία. Παράλληλα επέμεινε πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση της ΑΟΖ επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου σημειώνοντας με νόημα πως το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» είναι εξόχως αναθεωρητικό και ότι απειλεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.

.....Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας θέσω το ερώτημα σχετικά με την Τουρκία. Διότι είναι σαφές ότι είχατε ψυχρές σχέσεις με τον Πρόεδρο Erdoğan, ο οποίος επίσης βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και επίσης θα αντιμετωπίσει δεύτερο γύρο εκλογών. Πριν από λίγο καιρό, περίπου πριν από ένα χρόνο, μετά από μια διαφωνία για τα εξοπλιστικά, είπε για εσάς: «Δεν υπάρχει πια για μένα». Έχετε παραδεχτεί πως υπήρξαν «πολύ, πολύ δύσκολες στιγμές» με τον Πρόεδρο Erdoğan. Σπεύσατε αμέσως να βοηθήσετε μετά τον σεισμό. Έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις μεταξύ σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου κατ' αρχάς να επισημάνω, όπως είπατε, ότι ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε τα δικά μας σωστικά συνεργεία στην Τουρκία ώστε να βοηθήσουν μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η καλή σχέση μεταξύ των λαών και θεωρώ πως αυτή η χειρονομία μας βοήθησε πολύ να οικοδομήσουμε μία θετική δυναμική στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν μπορώ να σχολιάσω το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Στην Ελλάδα επίσης έχουμε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια ήταν αναθεωρητική. Το αποκαλούμενο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, Christiane, θα είμαι πάντα ο πρώτος που θα κάνει μία κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία, θα τείνω χείρα φιλίας. Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος επίλυσης του κύριου ζητήματός μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο προχωρήσαμε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με την Ιταλία, το ίδιο κάναμε με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία, εφόσον συμφωνήσουμε ότι είναι ανάγκη να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να χρησιμοποιήσουμε το Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας.

Θέλω, λοιπόν, να ελπίζω πως, αν μετά τις επόμενες εκλογές ο Πρόεδρος Erdoğan παραμείνει Πρόεδρος και έχω εγώ την τιμή να υπηρετώ τον λαό μου ως Πρωθυπουργός, τα πράγματα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να βελτιώνονται. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είμαι αφελής και γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline