Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023  22:57:12

Μέχρι τις Κυκλάδες ταξίδεψε ο καπνός του ηφαιστείου της Αίτνας

Αποκαλυπτικές της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε στο ηφαίστειο της Αίτνας είναι οι δορυφορικές εικόνες, με τους καπνούς να φτάνουν μέχρι την ελληνική πρωτεύουσα.

Το ηφαίστειο της Αίτνας εξερράγη την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες τέφρας και καπνού. Οι αρχές της Σικελίας αναγκάστηκαν να κλείσουν το αεροδρόμιο της Κατάνης. «Λόγω της δραστηριότητας της Αίτνας και της μεγάλης ποσότητας ηφαιστειακής τέφρας που έπεσε στο αεροδρόμιο οι πτήσεις διακόπτονται μέχρι να το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες», ανέφερε η διεύθυνση του αεροδρομίου.

Ο καπνός και η στάχτη από την τέφρα που εκτοξεύτηκε έφτασε μέχρι και την Αθήνα και το Αιγαίο σε πολύ μεγάλα ύψη (>5 km). Το πλούμιο του Διοξειδίου του Θείου (SO2) που ανιχνεύτηκε από τον δορυφόρο Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus την Δευτέρα 22/05, ταξίδεψε σχεδόν 800 χλμ φτάνοντας μέχρι την Ελλάδα.

Από τη δορυφορική εικόνα φαίνεται πως οι καπνοί του ηφαιστείου πέρασαν αρχικά από την Πάτρα, διέσχισαν την Αθήνα και κατέληξαν μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με το climatebook.gr, η Αίτνα, που φτάνει τα 3.324 μέτρα σε ύψος, είναι το πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline