Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  18:59:11

Αλεξ. Μαλλιάς: Μόνο μια αντίδραση καταλαβαίνει ο φιλότουρκος Εντι Ράμα, δυνάστης της ελληνικής ομογένειας: «Τα αντίποινα», σε βάρος είτε των Τιράνων είτε της ομογένειας τους στην Ελλάδα. Κύριο

Το μόνο αποτελεσματικό μέτρο στην ύπουλη συμπεριφορά και δόλια διαρκή αδιαλλαξία στο θέμα της δημαρχίας της Χειμάρρας υπογραμμίζει ο πρώτος Έλληνας πρέσβης στην Αλβανία Αλέξανδρος Μαλλιάς.

1.Αλβανία: Παραμένει αυθαίρετα κρατούμενος ο δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Εκλογές Αλβανία: Επικράτησε ο Φρέντι Μπελέρης στη Χειμάρρα/AP Photos - Youtube
Παραμένει κρατούμενος ο ομογενής δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, μετά από απόφαση των δικαστικών Αρχών της Αλβανίας.

Όπως μετέδωσε στο OPEN ο απεσταλμένος του καναλιού στην Αλβανία Άρης Κουτσιούκης, το αρμόδιο δικαστήριο κατά της διαφθοράς αποφάσισε την παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη αλλά και του συνεργάτη του Παντελή Κοκοβέση.
Η διαδικασία κράτησε περίπου δύο ώρες και ήταν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.
Η πλευρά του ομογενή δημάρχου ζήτησε να αφεθεί ο Φρέντι Μπελέρης ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, η εισαγγελία πρότεινε την παράταση της κράτησης και των δύο, κάτι που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Η σύλληψη και οι ελληνικές αντιδράσεις
Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει κρατούμενος σε φυλακή του Αυλώνα, καθώς συνελήφθη αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 11 Μαΐου με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αλβανίας. Η σύλληψη έγινε δύο ημέρες πριν τις εκλογές στις οποίες επικράτησε τελικά ο Φρέντι Μπελέρης.
Η υπόθεση έχει εγείρει αντιδράσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με το υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην αλβανική κυβέρνηση, μέσω της Ελληνίδας πρέσβη στην Αλβανία Κωνσταντίνας Καμίτση, η οποία την Τετάρτη επισκέφτηκε τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας στη φυλακή Αυλώνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε γνωστοποιήσει από την Πέμπτη ότι θα φέρει το θέμα στις Βρυξέλλες, σήμερα Δευτέρα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο αδερφός του ψευδομάρτυρα Arsen Rama, ο οποίος σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές και τη δικογραφία υποτίθεται πως παγίδεψε τον Φρέντη Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση, αδειάζει τον αδερφό του μέσω βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου εδώ και λίγη ώρα. Ο Abdul Rama, ψαράς στο επάγγελμα μεταξύ άλλων αναφέρει πως ουδέποτε έχει προσφερθεί στον ίδιο και την οικογένειά του κάποιο αντάλλαγμα για να τον ψηφίσουν τον Μπελέρη και τονίζει πως η μοναδική επαφή του αδελφού του με τον Φρέντη Μπελέρη, ήταν να του πηγαίνει ψάρια στο μαγαζί του.

2.Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς: Χειμμάρα – Αντίμετρα
Τα ελληνικά αντίμετρα δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης κρατείται ακόμα σε αλβανική φυλακή.

« Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κερδίζει χρόνο. Αξιολογεί την στάση της Ελλάδος ως διαχειρίσιμη. Δεν ανησυχεί. Με σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξει την εκδικητική στάση του απέναντι στον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και στον Παντελή Κοκαβέση. Ας μην ξεχνάμε ούτε ένα λεπτό ότι κρατούνται σε Αλβανική φυλακή. Οι «ανθρωπιστικό λόγοι» είναι άγνωστοι.
Τα ελληνικά αντίμετρα δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκρούονται άλλωστε με τις επί δεκαετία συνεχείς δεσμευτικές δηλώσεις όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κυβερνήσεων για στήριξη – πρωτοστατούμε – στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Αμεσότερο και αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών μας λήψη προσωποπαγών διοικητικών μέτρων για τα πολιτικά και μη πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας, από τα Τίρανα μέχρι την Αυλώνα και την Χειμάρρα, που αποφασίζουν και υλοποιούν τις διώξεις κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Κυρίως δε για εκείνα που έχουν άμεση εμπλοκή με την κατασκευασμένη δίωξη κατά του Φρέντι Μπελέρη. Τα πρόσωπα και η ιδιότητα τους μας είναι γνωστά.

Έχουν γνώσιν οι φύλακες. Ας ενημερωθεί η κυβέρνηση των Τιράνων ότι τα ελληνικά διοικητικά μέτρα που ορθώς ελήφθησαν προ ετών στη περίπτωση του Δημάρχου Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο, επεκτείνονται τώρα, προσαρμοσμένα κατ' αναλογία με το βαθμό εμπλοκής και ευθύνης τους, σε εντολείς και εκτελεστικά όργανα του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού.».
* Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης ε.τ. και πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline