Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:52:41

Ουδείς περιμένει καμία σοβαρή αλλαγή του καθεστώτος Τ. Ερντογάν. Νικητής με 52%, χωρίς θρίαμβο. Σήμερα η θλιβερή επέτειος της Άλωσης της όλης και της ταπείνωσης της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που θα πανηγυρίσει ως νέος Μωάμεθ. Κύριο

Για μια νέα πενταετία σε μια χώρα βαθύτατη διχασμένη κοινωνικά θρησκευτικά, γεωγραφικά και με πρωτοφανή οικονομικά προβλήματα, μεγάλη φτώχεια και ανεργία.

1. Κανένας δεν ελπίζει σε μια αλλαγή, πιο φιλελεύθερη, πιο δημοκρατική, με συνέπεια προς τη Δύση και επιθυμία για καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Ελλάδα.
Ήδη κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου το καθεστώς Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά επανήλθαν στην φιλοπόλεμη, ανθελληνική τακτική της κατά της Ελλάδος και της Κύπρου.

1.Περίπου στις πέντε μονάδες διαμορφώνεται η τελική διαφορά ανάμεσα σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κανένας θρίαμβος νίκης-αποδοής , όπως προανήγγειλε και περίμενε με υψηλά ποσοστά.
Επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο πρακτορείο Anadolu να πλησιάζει στο 100% και την τελική διαφορά με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διαμορφώνεται περίπου στις πέντε μονάδες.
Νικητή των εκλογών δίνει τον Ερντογάν και το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ΑΝΚΑ, αν και μέχρι να ξεπεράσει η ενσωμάτωσή του το 80% των ψήφων παρουσίαζε ως νικητή των εκλογών τον Κιλιτσντάρογλου.

Μια μακρά προεκλογική εκστρατεία, που περιείχε από σεισμούς, καταποντισμούς, κατασκευασμένα βίντεο, τρολ, παραπληροφόρηση, σφαίρες, μέχτι συκοφαντίες και προσβολές, κατέληξε στο να καταγραφεί ως μία από τις πιο τοξικές και άσχημες προεκλογικές περιόδους της πολιτικής ιστορίας της Τουρκίας. Η πιο ζωτική ψήφος της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια να οδηγεί αύριο στην πολιτική εξόντωση του ενός από τους δύο αντιπάλους, γιατί, μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όποιος χάσει, θα σημάνει τον αφανισμό του από την πολιτική ζωή της χώρας.
Τουρκία (AP)

Θεωρείται βέβαιο εξάλλου ότι η ανανέωση της προεδρικής του θητείας για ακόμη μία πενταετία θα επιχειρηθεί να συνδυαστεί από τον Ερντογάν με τις αυριανές εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την άλωσή της στις 29 Μαΐου 1453. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη προγραμματιστεί από το εκλογικό επιτελείο του η μετάβασή του, το πρωί της Δευτέρας στον Ναό της Αγια-Σοφιάς, η οποία πλέον λειτουργεί και ως τέμενος, προκειμένου να προσευχηθεί. Το γεγονός μάλιστα αναμένεται να συνδυαστεί και με μια μεγάλη φιέστα από την πλευρά των οπαδών του.

Εξάλλου, η προσπάθεια του Ερντογάν να κατακτήσει μια θέση δίπλα στον Κεμάλ ή ακόμη και να τον ξεπεράσει στη συνείδηση των Τούρκων συνδέεται άρρηκτα με την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι μέσα στις βασικές του βλέψεις είναι να τη μετατρέψει σε νέα πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι το νέο αεροδρόμιο της Πόλης, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου, δεν έχει ακόμη ονοματοποιηθεί, με σκοπό, στο απώτερο μέλλον, να πάρει το όνομα του Ερντογάν.

Εκθεση Πενταγώνου

Σύμφωνα με σχετική αναφορά στρατιωτικών επιτελών του ελληνικού Πενταγώνου, ο μεγάλος κερδισμένος από τις εκλογές στη γειτονική μας χώρα είναι ο τουρκικός εθνικισμός, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από την κάλπη της πρώτης Κυριακής (14/5) τα ποσοστά από τα κόμματα που προέρχονται από την πολιτική μήτρα των «Γκρίζων Λύκων» αθροίζουν περί το 30%.

«Αυτό που διαφαίνεται είναι μια βαθιά συντηρητική κοινωνία, ισλαμιστική που αξίζει να σημειωθεί ότι ακολουθεί έναν άνθρωπο ο λόγος του οποίου χαρακτηρίζεται από ανορθολογικά στοιχεία», αναφέρουν οι στρατιωτικοί επιτελείς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη λάθος ανάγνωση της Τουρκίας από την πλευρά της Δύσης (φαινόμενο mirror effect). «Η ερμηνεία πρέπει να γίνεται εκτός Δυτικού πλαισίου. Η τουρκική κοινωνία, όπως φάνηκε και από το πώς ψήφισε η νεολαία, έχει γαλουχηθεί με την ιδέα της μεγάλης Τουρκίας. Η επανεκλογή Ερντογάν θα σημάνει την ισλαμοποίηση της χώρας ώστε να αποκτήσει τον οθωμανικό χαρακτήρα που επιθυμεί ο ίδιος», τονίζουν οι Ελληνες επιτελείς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναφοράς τους, επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης, κάτι το οποίο ενδεχομένως να αναγκάσει την Τουρκία να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας και των ευρασιατικών δυνάμεων.

«Λαμβανομένων υπ' όψιν των θέσεων όλου του τουρκικού πολιτικού συστήματος σχετικά με την Ελλάδα (ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε για την αμφισβήτηση των νήσων του Αιγαίου, εναερίου χώρου, χωρικών υδάτων, ο ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ περί Γενοκτονίας Ποντίων δήλωσε πως είναι φαντασιώσεις και δεν υπάρχουν στοιχεία), θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή από την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις από τη Δύση προκειμένου να αποδεχτεί μια τουρκική ατζέντα που θα λειτουργήσει σε βάρος της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι επιτελείς του Πενταγώνου υποστηρίζουν πως η χώρα μας, «ξέροντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει πρόσωπο και ότι αποτελεί μια αναθεωρητική δύναμη, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που θα δημιουργηθεί από μια ευρασιατική στροφή της, ώστε να αποτελέσει έναν προμαχώνα και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αναβαθμίζοντας έτσι και τη σχέση της με τις ΗΠΑ. Πέρα από τα εξοπλιστικά, είναι απαραίτητη η παρουσία της Ελλάδας ως δυναμικού παίκτη στις συμμαχίες της περιοχής αποτελώντας παράγοντα ειρήνης στην περιοχή αλλά και ενεργειακής ασφάλειας», καταλήγουν οι επιτελείς, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «ψευδοεπιχείρημα» το ότι οι δύο χώρες έχοντας νεοεκλεγείσες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αναλάβουν το κόστος εκατέρωθεν υποχωρήσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline