Σάββατο 27 Απριλίου 2024  01:24:57

Μπάιντεν ξεκάθαρος προς Ερντογάν: «Όχι, σε παζάρια. Όχι σε ανταλλάγματα για τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ με τα F-16. Τερμάτισε το veto σου, χωρίς όρους». Κύριο

«Κόλαφος» το Συμβούλιο της Ευρώπης για Ερντογάν – «Συνθήκες άνισου ανταγωνισμού του έδωσαν πλεονέκτημα». Η Αντιπολίτευση είχε να παλέψει, δύσκολα, με ολόκληρο οργανωμένο, σκληρό και αυταρχικό Κράτος.

1.Γενική είναι η πεποίθηση ότι ο Ερντογάν θα λοξοδρομήσει ακόμα πιο πολύ από τη Δύση. Όλοι οι δυτικοί αναλυτές συμφωνούν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα στραφεί περισσότερο στη Ρωσία και την Κίνα και με μεγαλύτερο αυταρχισμό στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκάθαρος και καθόλου υποχωρητικός, όπως ανέμεναν επιπόλαια, μετά τον νέο εκλογικό θρίαμβο, η ομάδα του Ερντογάν, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε χθες στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Ήταν αναμενόμενο αλλά δεν έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα Ερντογάν να πανηγυρίσει ή να κάνει σκόπιμες διαρροές υπερηφάνειας την πρόταση για το παζάρι της Άγκυρας, που θα διαψεύδονταν αμέσως από τις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Θα μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτό την επόμενη εβδομάδα» τόνισε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «στην τηλεφωνική τους επικοινωνία οι ύο άνδρες συμφώνησαν να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ σε κάθε τομέα».
«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε ο Μπάιντεν σε tweet.

2.Ειδικότερα, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε έμμεσα το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Τι συζήτησαν
«Μίλησα με τον Ερντογάν, του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα ότι θέλουμε να υπάρξει λύση για τη Σουηδία...», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ. «Θα πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο μπλόκαρε την πώληση.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Λευκού Οίκου είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ o Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο για την επιτυχία του στις εκλογές και ευχήθηκε το αποτέλεσμα να είναι προς όφελος του τουρκικού λαού.
Επίσης οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στην περαιτέρω συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας σε όλους τους τομείς και εστίασαν στη σημασία της σχέσης τους για την αντιμετώπιση των περιφερειακών και των παγκοσμίων προκλήσεων.

3.Εκλογές Τουρκία: «Κόλαφος» το Συμβούλιο της Ευρώπης για Ερντογάν – «Συνθήκες άνισου ανταγωνισμού του έδωσαν πλεονέκτημα»

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που οδήγησε σε νέα νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημαδεύτηκε από «μια όλο και περισσότερο εμπρηστική ρητορική» και «περιορισμούς» στην ελευθερία της έκφρασης, όπως εκτίμησε σε ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η ψηφοφορία «χαρακτηρίστηκε από μια όλο και περισσότερο εμπρηστική και μεροληπτική ρητορική στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», ανέφερε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ), που συμμετείχε μαζί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε αποστολή παρατηρητών στις εκλογές.

«Η μεροληψία των μέσων ενημέρωσης συνέβαλε στη δημιουργία αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος»

«Η μεροληψία των μέσων ενημέρωσης και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης», εξάλλου, «δημιούργησαν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και συνέβαλαν στη δημιουργία αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος» για τον Ερντογάν παρότι η ψηφοφορία «διεξήχθη ομαλά και έδωσε στους εκλογείς τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε πραγματικά εναλλακτικές πολιτικές επιλογές», αναφέρει ακόμη η ΚΚΣΕ.
«Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών όρισε σαφώς νικητή», εκτίμησε ο Γερμανός Φρανκ Σβάμπε, μέλος της αντιπροσωπείας της ΚΚΣΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ωστόσο αυτός ο δεύτερος γύρος διεξήχθη επίσης σε ένα περιβάλλον το οποίο, από πολλές απόψεις, δεν προσφέρει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline