Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  09:40:42

Απιστία-Ξέπλυμα-Υπεξαίρεση: Yποπτοι για 3 κακουργήματα ο πατέρας Αντώνιος και η πανεπόπτρια σε διοίκηση-διαχείριση πρεσβυτέρα Σταματία. Κύριο

Παράλληλα, ο πατέρας Αντώνιος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, οι οποίες απαγγέλθηκαν εις βάρος του έπειτα από έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων για καταγγελίες που αφορούν σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών φιλοξενούμενων σε δομές της ΜΚΟ.

1.Εξηγήσεις για τρία κακουργήματα καλούνται να δώσουν ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του, Σταματία Γεωργαντή, στο πλαίσιο των ερευνών για όσα συνέβαιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων μαρτύρων, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ιωάννης Σέβης, καλεί τον ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου και την πρεσβυτέρα να δώσουν ανωμοτί κατάθεση για τις κατηγορίες της απιστίας εις βάρος του οργανισμού, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της απιστίας αφορά δαπάνες άνω των 190.000 ευρώ για την αγορά ακίνητου στην Πωγωνιανή, τις επισκευές που έγιναν σε αυτό, καθώς και την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης.

Η υπεξαίρεση, για την οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ο πατέρας Αντώνιος και η (πανεπόπτρια και με σημαντικό ρόλο σε διοίκηση και οικονομικά) πρεσβυτέρα, αφορά ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι όπου κατοικούσε το ζευγάρι. Στο εν λόγω διαμέρισμα, το οποίο ανήκε στην Κιβωτό, αλλά και σε θυρίδες των δύο ελεγχόμενων εντοπίστηκαν χρήματα, κοσμήματα και χρυσές λίρες συνολικής αξίας 467.000 ευρώ. Ο εισαγγελέας ελέγχει αν τα υπό έρευνα ποσά και ο τρόπος διάθεσής τους οδηγούν και στη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

Οι καταθέσεις τόσο του ιδρυτή της ΜΚΟ όσο και της πρεσβυτέρας, η οποία ήταν πρόεδρός της, θα σταλούν στον εισαγγελέα προκειμένου να αποφασίσει αν για την υπόθεση προκύπτουν στοιχεία ώστε να οδηγηθεί σε κύρια ποινική διερεύνηση, ή αν θα πρέπει να κλείσει με αρχειοθέτηση.

Ο πατέρας Αντώνιος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, οι οποίες απαγγέλθηκαν εις βάρος του έπειτα από έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων για καταγγελίες που αφορούν σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών φιλοξενούμενων σε δομές της ΜΚΟ.

2.Κιβωτός του Κόσμου: Πόρισμα – κόλαφος από τον Συνήγορο του Πολίτη

Κακουργηματική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο - Για ασέλγεια κατά συρροή

Κόλαφος για την «Κιβωτό του Κόσμου» είναι το πόρισμα που συνέταξε και απέστειλε στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ο Συνήγορος του Πολίτη.
Τιμωρίες, απομόνωση, στέρηση του δικαιώματος επικοινωνίας με τους γονείς είναι μερικά από όσα περιγράφονται στο συγκεκριμένο πόρισμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, τα φιλοξενούμενα παιδιά σε όλα τα παραρτήματα υποβάλλονταν σε ένα σύστημα αξιολόγησης. Εάν ήταν θετική, θα μπορούσαν να έχουν κάποια προνόμια, όπως δικαίωμα εξόδου με φίλους. Αντίθετα, εάν ήταν αρνητική, τα παιδιά αντιμετώπιζαν συνέπειες, κάτι που υποδηλώνει ότι τα ίδια ήταν υπεύθυνα για την τιμωρία.

Οι μαρτυρίες που συνέλεξε ο Συνήγορος του Πολίτη δείχνουν ότι οι συνέπειες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την επιβολή σκληρών ή συναισθηματικά επώδυνων τιμωριών, όπως ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης ή συνάντησης με την οικογένεια, ή περιορισμό σε απομόνωση – η διάρκεια της οποίας διέφερε ανάλογα με την πράξη για την οποία είχε επιβληθεί το μέτρο – όπου τα τιμωρημένα παιδιά απαγορευόταν να έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα, υποχρεώνονταν να κοιμούνται σε απομονωμένο δωμάτιο υπό την επιτήρηση παιδαγωγού και στερούνταν το δικαίωμα επικοινωνίας με τους γονείς ή συνομηλίκους τους, ενώ αναφέρθηκαν και περιπτώσεις διακοπής της σχολικής φοίτησης κατά το διάστημα της απομόνωσης, όπου οι εργαζόμενοι ενημέρωναν το σχολείο ότι το παιδί θα απουσίαζε λόγω ασθένειας.

Παράλληλα, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή είχε τους κωδικούς πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασκούσε έλεγχο στις επαφές και επικοινωνίες τους.

«Αυθαίρετες και επιζήμιες πρακτικές»

Το πόρισμα αναφέρει ότι «διαπιστώθηκαν αυθαίρετες και επιζήμιες για τα παιδιά πρακτικές που αφορούσαν σε βασικούς τομείς της ζωής τους, όπως την διαχείριση της συμπεριφοράς και των δυσκολιών τους, την εκπαίδευση και προετοιμασία για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την επικοινωνία με την οικογένεια τους και άλλα πρόσωπα εκτός της οργάνωσης, τον σεβασμό της προσωπικότητας και της ιδιωτικής τους ζωής, και την κοινωνική τους ζωή και συμμετοχή με τρόπο ανάλογο με τους λοιπούς συνομηλίκους τους».

Επίσης, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρας Αντώνιος, μολονότι δεν συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο, είχε πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης και στη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς, ενώ σε έγγραφα χαρακτηρίζεται ως «πνευματικός πατέρας» των παιδιών και «το πιο σημαντικό πρόσωπο αναφοράς» για αυτά. Κατά συνέπεια, το μοντέλο λειτουργίας της οργάνωσης, το οποίο βασίζονταν στην κρίση και τις απόψεις του για την διαπαιδαγώγηση και εν γένει μεταχείριση των παιδιών, όπως διαφάνηκε από την έρευνα, δεν επιδέχονταν κριτικής ή αμφισβήτησης και εφαρμόζονταν σε όλα τα Παραρτήματα, υπό την εποπτεία μιας ομάδας στενών συνεργατών του, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν και στην διοίκηση.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, βασικό πρόβλημα είναι ότι υπήρξε απουσία ελέγχου λόγω του κύρους και της ευρείας κοινωνικής αποδοχής που περιέβαλλαν την δημόσια εικόνα του πατέρα Αντώνιου και τα οποία «είχαν καταστήσει την «Κιβωτό του Κόσμου» ουσιαστικά υπεράνω κριτικής ή ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».

Πολλά σοβαρά προβλήματα που διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη δεν αποτυπώνονται στις εκθέσεις ελέγχου των αρμοδίων κοινωνικών συμβούλων, οι οποίες περιορίζονται σε καταγραφή στοιχείων για τη νομική μορφή, την αδειοδότηση, τη στελέχωση και τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών, χωρίς αναφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας ή στα δικαιώματα των φιλοξενούμενων παιδιών, μολονότι σε κάποιες από αυτές μνημονεύεται η αδυναμία διενέργειας ουσιαστικού ελέγχου στους τομείς αυτούς, καθώς υπήρχε απουσία θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των μονάδων παιδικής προστασίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

3.Ο σημαντικός ρόλος στα οικονομικά της πρεσβυτέρας.
Με τον πατέρα Αντώνιο γνωρίστηκαν στη Χίο, όταν ακόμα ήταν παιδιά. «Ηταν ωραίος τύπος από μικρός» δήλωνε η Γεωργαντή. Μαζί «στήσανε» την «Κιβωτό του Κόσμου» στην Ακαδημία Πλάτωνος, αυτός ιδρυτής, εκείνη πρόεδρος. Για δυόμισι δεκαετίες κάτω από τα μάτια κυβερνήσεων, Δικαιοσύνης, Αστυνομίας και ανυποψίαστων φιλάνθρωπων «ρουφούσαν» δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων και ακινήτων. Μόνο ένα μέρος αυτών πήγαν στις δομές. Οι πρόσφατες καταγγελίες άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Η αφανής Σταματία Γεωργαντή μπήκε στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με το «πόθεν έσχες» της να ερευνάται. Η άεργη νοικοκυρά φέρεται ότι διέθετε πακτωλό χρημάτων. Οι Αρχές βρήκαν στο διαμέρισμα της δομής όπου διέμενε το ζεύγος κοσμήματα μεγάλης αξίας από δωρεές, 270 χρυσές λίρες και πολλά μετρητά. Σε προσωπικές καταθέσεις είχαν 360.000 ευρώ, τα 130.000 σε λογαριασμό της πρεσβυτέρας. Τις τελευταίες μέρες τραπεζικές θυρίδες αδειάζουν από τη Γεωργαντή με ρυθμό πολυβόλου.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν φαίνεται να δικαιολογούν τα ευρήματα. Ο Αντώνης Παπανικολάου είχε μισθό ιερέα. Η παπαδιά δήλωνε οικιακά ως επάγγελμα, αλλά διαχειριζόταν ως πρόεδρος της ΜΚΟ τον πλούτο δωρεών σε ρευστό και πάνω από 280 ακίνητα της «Κιβωτού». Σε λογαριασμό της οργάνωσης βρέθηκαν πάνω από 10.000.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα ανά έτος υπολογιζόταν σε άνω των 6.000.000-7.000.000 ευρώ.
-«Αποθήκη» μαύρου χρήματος η τραπεζική θυρίδα της πρεσβυτέρα

Κεντρικό συμπέρασμα της Αρχής για το Ξέπλυμα φαίνεται ότι είναι πως η τραπεζική θυρίδα της πρεσβυτέρας λειτουργούσε ως «αποθήκη» μαύρου χρήματος, για προσωπικούς σκοπούς. Αποκαλύφθηκε ότι με λεφτά από δωρεές για την «Κιβωτό» αγοράστηκε το 2007 η μεζονέτα στη Ραφήνα, αντί 300.000 ευρώ, που δηλώνεται μέχρι σήμερα ως η κύρια κατοικία τους. Το ποσό αγοράς του σπιτιού πληρώθηκε σε μετρητά και εκτός γραφείου, αλλά επί 15 χρόνια καμία αρμόδια Αρχή δεν υποψιάστηκε ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά για μια τόσο εξόφθαλμη συναλλαγή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline