Τρίτη 7 Μαϊου 2024  17:46:37

Ρεαλιστικός στόχος οι 163 έδρες για τη ΝΔ σε δύο εβδομάδες. Η άνετη αυτοδυναμία και η σίγουρη δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι προβλέψεις για όλους μετά τα τελευταία γκάλοπ. Κύριο

Ο γνωστός δημοσιολόγος και αναλυτής Γιώργος Κουρής, επί χρόνια γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αποτιμά μια συνολική πρόβλεψη, σε κατάταξη, ποσοστά και έδρες κατά τις δεύτερες εκλογές της 21ης Μαΐου.

1.Όλων η προσοχή στρέφεται στις εκλογές της 25 Ιουνίου όπου κρίνονται πολύ πιο σημαντικά θέματα από ότι φαντάζεται κανείς υπό συνθήκες κανονικών εκλογικών που έρχεται στο τέλος μίας τετραετίας. Και αυτό γιατί σήμερα διακυβεύεται τα εάν θα ανέβουμε σε ανώτερο επίπεδο από όπου μπορούν να επιλυθούν τα χρονίζοντα κοινωνικά και οικονομικά μας προβλήματα, ή θα χάσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας. Πιο συγκεκριμένα η κρισιμότητα των ημερών προέρχεται από το γεγονός ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα αποφασιστεί αν η χώρα μας μπορεί να αξιολογηθεί ως κατάλληλη για μαζικές επενδύσεις από το σημερινό προθάλαμο βαθμολογίας που βρίσκεται.

Παράλληλα στο διάστημα μέχρι το τέλος του 2026 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και οι επενδύσεις που προσφέρει το ειδικό Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας το οποίο διαθέτει η Κοινότητα στις χώρες μέλη. Μας προσφέρεται επομένως μια ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα τεράστια ποσά που βρίσκονται μπροστά μας από τους διεθνείς επενδυτές που αξιολογούν τη χώρα μας ως ευκαιρία και από το ειδικό πακέτο χρηματικών πόρων που έχει δημιουργηθεί από την ΕΕ.

Κύριοι παίκτες

Πως διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό από τη μεταπολίτευση και μετά και ακολούθως πήρε μορφή η κοινωνία και οικονομία μας; Η κυριαρχία δύο πολιτικών πόλων, δεξιού και κεντρώου προϋπήρχε στην Ελλάδα από πολύ παλιά. Από το 1974 και μετά όμως η παράταξη της ΝΔ με κεντροδεξιό προφίλ και του ΠΑΣΟΚ με κεντροαριστερό προφίλ, εμφανίζονται ως οι κύριοι πόλοι σε ένα νέο πολιτικό τοπίο που ξεδιπλωνόταν. Οι δύο αυτές παρατάξεις μπόρεσαν από το 1981 έως και το 2009 να προσελκύουν κατά καιρούς πάνω από 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους η κάθε μία, ενώ παράλληλα διαμορφωνόταν ο χώρος του ΚΚΕ σε ένα σχετικά σταθερό ποσοστό της τάξης του 6% και άρχιζε η διεκδίκηση των κεντρώων ψηφοφόρων από το κόμμα του Συνασπισμού που μετεξελίχθηκε αργότερα σε ΣΥΡΙΖΑ.

Η τάση απώλειας ψήφων του ΠΑΣΟΚ ήταν μεγάλη μετά το 2009 με αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές η διαφορά του με τη ΝΔ να πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια ψήφων, παρόμοια δηλαδή ψαλίδα με όταν το ΠΑΣΟΚ μπήκε στον πολιτικό στίβο το 1974. Τα πράγματα όμως συνεχώς αλλάζουν και βλέπουμε σήμερα ότι ο μοναδικός στόχος της ΝΔ είναι να διατηρήσει τα ποσοστά που τη φέρνουν στην αυτοδυναμία ενώ άρχισε μια σκληρή η μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τώρα που τα ποσοστά τους συγκλίνουν και η επιδίωξη πλέον είναι ποιος θα κερδίσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βασικό όμως αποτέλεσμα που σφράγισαν οι πρόσφατες εκλογές είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν μια περισσότερο πειστική λύση κάπου στο χώρο του κέντρου αλλά όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ που κάποτε τον ηγεμόνευε. Οι σχεδόν όμως 600 χιλιάδες ψήφοι που έχασε το ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του 2019 αθροίζουν στους ψήφους που κέρδισαν την ίδια περίοδο τα τέσσερα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Η απλή λογική των πολιτικών ρευμάτων που όλοι γνωρίζουμε σήμερα λέει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα «ψαρεύουν» στη δεξαμενή του κέντρου όπου η ψήφος ήταν και είναι ρευστή. Επομένως το να εκτιμά κανείς ότι τα κέρδη των παρά πάνω τεσσάρων κομμάτων είναι αποτέλεσμα κυρίως των όσων ψήφων χάθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια λογική εκδοχή. Όπως επίσης και ότι η τάση αυτή μπορεί να επαναληφθεί σε ένα βαθμό και στις εκλογές της 25 Ιουνίου, εφόσον ο κάθε ισχυρισμός του φθαρμένου πλέον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίζει τουλάχιστον τέσσερεις αντιλέγοντες που είναι σε θέση να καταθέσουν ένα πειστικότερο πολιτικό αφήγημα.

Σήμερα ενώ τα μικρά κόμματα του παρελθόντος έχουν εκμηδενιστεί υπάρχουν τρία (ΜεΡΑ25, Πλ. Ελευθερίας και Νίκη) που τρέφουν ελπίδες να μπουν και να αλλοιώσουν το τελικό αποτέλεσμα των τριών μεγάλων και κυρίως της ΝΔ που αναμένει το μπόνους των εδρών στις επόμενες εκλογές. Από αυτά δεν φαίνεται να έχει ελπίδες ΜεΡΑ25 την εποχή που οι θεωρητικές υπερβολές και οι αλλοπρόσαλλες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη στιγματίσει τον χώρο στον οποίο είχε συμπράξει και ακόμα κινείται ο κ. Βαρουφάκης.

Το θολό τοπίο και η καταστροφολογία έχουν αποβληθεί από το σημερινό εκλογικό σώμα γεγονός που έχει παρασύρει προς τα κάτω το ΜεΡΑ25. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τη ΝΙΚΗ όπου οι ψηφοφόροι που το επέλεξαν φαίνεται να προέρχονται από μια νέα δεξαμενή που δεν υπήρχε ή απείχε μέχρι σήμερα από τις εκλογές. Δύσκολα θα εμποδιστεί η είσοδός του στη Βουλή αλλά και δύσκολα θα μακροημερεύσει εκεί βάσει του ιστορικού των μικρών κομμάτων. Καλές ελπίδες φαίνεται να έχει επίσης το κόμμα της Κας Κωνσταντοπούλου που μπόρεσε από το 2019 έως σήμερα να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των ψηφοφόρων που την επέλεξαν.

Ψήφοι & ποσοστά

Το μεγάλο ερωτώμενο βέβαια σήμερα είναι πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση κατά τις εκλογές της 25 Ιουνίου εφόσον ξεκινούν όλα από την αρχή. Ας δούμε πρώτα ποιες θα ήταν οι έδρες των κομμάτων εάν τα ίδια ποσοστά επιτυγχάνονταν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα των εδρών για τα τρία μεγάλα κόμματα θα είναι: ΝΔ 171 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 60 έδρες, ΠΑΣΟΚ 34 έδρες. Τα ποσοστά των κομμάτων όμως πιθανότατα θα διαφοροποιηθούν. Στην περίπτωση της ΝΔ υπάρχουν λόγοι που συνηγορούν στο ότι μπορεί να υπάρξει χαλαρή ψήφος.

Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ισχύει ο αέρα της νίκης που εύκολα εξουδετερώνει τις πιθανές απώλειες λόγω της χαλαρής ψήφου. Παράλληλα η πτωτική τάση στο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα ανατραπεί με αποτέλεσμα να επωφεληθούν τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας με ίσος κάποια κέρδη για το ΚΚΕ. Το κόμμα της ΝΙΚΗΣ μπορεί όπως ήδη σημειώσαμε να αντλήσει ψήφους από ένα βουβό κόσμο που μέχρι τώρα δεν είχε εκδηλωθεί. Σε μια πιθανή επτακομματική Βουλή επομένως και τις τάσεις στα ποσοστά να κυμαίνονται όπως τα περιγράψαμε μέχρι τώρα η εκτίμηση των εδρών για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα είναι: ΝΔ 163 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 44 έδρες, και ΠΑΣΟΚ 39 (λεπτομέρειες στον πίνακα ).

sdg

2. Νοnpapernews 8.6.2023....Οι πάντες προβλέπουν αυτοδυναμία Μητσοτάκη- ΝΔ αποκαλύπτει η MRB: Γενική παράσταση νίκης στο 75%, από τη ΝΔ το 94%, από ΣΥΡΙΖΑ το...61%, από ΠΑΣΟΚ το ...85%. Επιτεύξιμος στόχος το 161 έδρες.

-Η χθεσινή δημοσκόπηση της έγκυρης και αξιόπιστης εταιρείας του Δημ. Μαύρου και τα νέα πολιτικά-κοινωνικά δεδομένα.

1.Προβάδισμα 18,7% στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της MRB.

Η ΝΔ εμφανίζει εύρος από 39,2%-43,2% στη αναγωγή, ενώ ταυτόχρονα σε συντριπτκό ποσοστό της τάξης του 75,2% οι πολίτες προεξοφλούν αυτοδυναμία Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουνίου.

Διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση του OPEN για τις εκλογές του Ιουνίου. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία εκτιμά πως η ΝΔ θα καταφέρει να κερδίσει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου. Επιπρόσθετα οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν νέα προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που η ΝΔ δεν συγκεντρώσει πάνω από 151 έδρες

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,6%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Ελληνική Λύση 3,9%, το κόμμα Νίκη 4,2%, και το ΜέΡΑ25 2,1%. Στο 11,9% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην αναγωγή επί του συνόλου τα ποσοστά των κομμάτων ανέρχονται ως εξής:
• ΝΔ: Από 39,2% έως 43,2%
• ΣΥΡΙΖΑ: Από 18% έως 22%
• ΠΑΣΟΚ: Από 9,9% έως 12,9%
• ΚΚΕ: Από 6% έως 8%
• Πλεύση Ελευθερίας: Από 3,8% έως 5,8%
• Νίκη: Από 3,1% έως 5,1%
• Ελληνική Λύση: Από 3,4% έως 5,4%
• ΜέΡΑ25: Από 1,4% έως 3,4%.
Η κατανομή εδρών σε επτακομματική βουλή:
• ΝΔ: 161
• ΣΥΡΙΖΑ: 54
• ΠΑΣΟΚ: 30
• ΚΚΕ: 19
• Πλεύση Ελευθερίας: 13
• Ελληνική Λύση: 12
• Κόμμα Νίκη: 11

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44,7%, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,3% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 3,6%.

Στις 18,7 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB ενόψει των δεύτερων εκλογών 2023.
Στην ίδια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για το Open, οι περισσότεροι εκτιμούν πως η ΝΔ θα κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές τις 25ης Ιουνίου. Την ίδια ώρα, οι πολίτες δεν θέλουν τρίτες κάλπες αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 36,3% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 17,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στο 10% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, το κόμμα Νίκη με 3,6% και το ΜέΡΑ25 με 2,1%. Όσο για την αδιευκρίνιστη ψήφο, διαμορφώνεται στο 11,9%.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί του συνόλου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: Από 39,2% έως 43,2%
ΣΥΡΙΖΑ: Από 18% έως 22%
ΠΑΣΟΚ: Από 9,9% έως 12,9%
ΚΚΕ: Από 6% έως 8%
Πλεύση Ελευθερίας από 3,8% έως 5,8%
Νίκη: Από 3,1% έως 5,1%
Ελληνική Λύση: Από 3,4% έως 5,4%
ΜέΡΑ25: Από 1,4% έως 3,4%.
Δημοσκόπηση MRB: Η κατανομή των εδρών σε επτακομματική Βουλή
Στην ίδια δημοσκόπηση, παρουσιάστηκε το σενάριο κατανομής των εδρών σε μια επτακομματική Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό, η ΝΔ έχει 161 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 54 και το ΠΑΣΟΚ 30. Αναλυτικά:
ΝΔ 161
ΣΥΡΙΖΑ 54
ΠΑΣΟΚ 30
ΚΚΕ 19
Πλεύση Ελευθερίας 13
Ελληνική Λύση 12
Κόμμα Νίκη 11

-Δεν θέλουν τρίτες εκλογές οι πολίτες

Αντίθετοι με το ενδεχόμενο διενέργειας τρίτων εκλογών εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση.
Συγκεκριμένα, ερωτηθέντες τι επιθυμούν να γίνει αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το 52,1% δηλώνουν ότι θέλουν να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσοτέρων κομμάτων. Από την άλλη, το 38,7% θέλουν να διενεργηθούν τρίτες εκλογές.

Πάντως, το 75,2% εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ το 18,7% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Παράλληλα, το 50,3% αξιολογεί θετικά (σίγουρα και μάλλον θετικά) το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και το 42% αρνητικά.
Σε ό,τι αφορά στον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 44,7% και ο Αλέξης Τσίπρας το 13,1%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline