Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  09:53:41

Ο Υπερτραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας αρκείται σε διαπιστώσεις, γι' αυτά που πρέπει να γίνουν: «Χρειάζεται Kώδικας Δεοντολογίας για τις Funds-Τεράστια η φοροδιαφυγή- Υπάρχει μαύρη, αδήλωτη οικονομία ...60 δις». Κύριο

Δηλώνει χωρίς άλλες προσωπικές φιλοδοξίες, αποφασισμένος το 2026 να συνταξιοδοτηθεί από τη δημόσια ζωή και να ιδιωτεύσει ως συγγραφέας και μελετητής.

1.-Δεν θα υπάρξει λιτότητα. Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις», τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, που εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την οικονομία. Παράλληλα, τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής που θα δράσει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα,

Εξαιρετικά αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, αλλά χωρίς διάθεση να παλέψει για συγκεκριμένα μέτρα όπως λχ. στον τραπεζικό τομέα, στην αισχροκέρδεια των εισπρακτικών εταιρειών και των Funds και τα δημοσιονομικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στο in, δίνοντας σημαντικές ειδήσεις, αλλά και λεπτομέρειες για το πώς η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία.

Αν και τα σύννεφα μιας νέας οικονομικής κρίσης έχουν μαζευτεί στον ευρωπαϊκό ουρανό, ο κ. Στουρνάρας εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες αλλαγές και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Προτείνει, ωστόσο, σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει με άμεση προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση.

Επιμένει ότι το πρόβλημα στη φορολογία δεν είναι να αλλάξουμε τους συντελεστές, αλλά να πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή, στην οποία είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης. «Δεν αντέχει η Ελλάδα να χάσει έσοδα φορολογικά. Αλλιώς θα πέσουμε πάλι σε τοίχο» τονίζει.
Όπως λέει ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα έφτασε στην έξοδο από το ευρώ δύο φορές: Το 2012 όταν κάποιοι εκτός της χώρας ήθελαν να συμβεί αυτό και το 2015 με την ατελέσφορη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου. Ο ίδιος πάντως αναγνωρίζει τη μεγάλη συνεισφορά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη σωτηρία της χώρας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις του κεντρικού τραπεζίτη για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Υγεία και την Παιδεία, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε καλά δημόσια νοσοκομεία και δημόσια πανεπιστήμια που θα είναι κέντρα αριστείας.

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι οι αλλαγές που έγιναν στο Ασφαλιστικό διασφαλίζουν όχι μόνο την παροχή συντάξεων αλλά και καλών συντάξεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη να στηριχθούν οι νέοι, οι φτωχοί, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αποκαλύπτει στο in, μιλώντας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει έτοιμο και θα παραδώσει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών έναν Κώδικα Δεοντολογίας για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ασπίδα προστασίας σε ευάλωτους που κινδυνεύουν τα σπίτια τους.
Εκτιμά ότι η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει μέσα στο 2024, αφού η Ελλάδα πάρει την επενδυτική βαθμίδα.

Ερωτώμενος για το αν έρχεται νέα περίοδος λιτότητας με περικοπές μισθών και συντάξεων, αποκλείει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμφανίζεται δε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ εφόσον η οικονομία αναπτύσσεται.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πολιτικής φύσεως εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ωστόσο, τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής που θα κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα.
Η Ελλάδα έχει φύγει από τη διακεκαυμένη ζώνη δεν κινδυνεύουμε με νέα λιτότητα. Ανταγωνιστικό είναι ότι αυξάνει τις εξαγωγές και μειώνει τις εισαγωγές

Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι δημοσιογράφοι του in κ. Βασίλης Κανέλλης και η κ. Ελένη Στεργίου
Σε ό,τι αφορά την προσωπική του διαδρομή, ξεκαθαρίζει ότι με τη λήξη της δεύτερης θητείας του στην ΤτΕ, θα είναι 70 ετών και θα αποσυρθεί για να γράψει βιβλία για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία.
Τέλος, επισημαίνει ότι η μετάβαση ενός τεχνοκράτη στη θέση του πρωθυπουργού γίνεται μόνο σε περιόδους κρίσης κι αν... δούμε κεντρικό τραπεζίτη να γίνεται πρωθυπουργός αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε κρίση.

«Εχουμε νέους πολιτικούς με όραμα. Δεν χρειάζονται λύσεις εκτός πολιτικής», καταλήγει.
Για την πορεία της οικονομίας: Είμαι πολύ αισιόδοξος
Ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι είναι φύσει αισιόδοξος λόγω DNA και ανατροφής αλλά για την ελληνική οικονομία πιστεύει ότι έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές προς το καλύτερο. «Αν κοιτάξω πίσω, από εκεί που ξεκινήσαμε, το 2010 και εδώ που είμαστε σήμερα, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή, πολύ σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο, πολλοί δεν την περίμεναν ούτε έξω ούτε μέσα, αλλά η Ελλάδα και επέζησε στο ευρώ και πάει και πολύ καλά τώρα».

Για την πιο δύσκολη στιγμή που έζησε: Ηταν το 2015

Ο διοικητής της ΤτΕ θυμάται τις κρίσιμες για την Ελλάδα περιόδους που έφτασε να βγει από το ευρώ. «Ηταν δυο φορές, το 2012 που τότε ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ, το αντιμετωπίσαμε, δυο χρόνια. Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει, βγήκαμε από τον κίνδυνο, η Ελλάδα άρχισε να ανακάμπτει. Και ξανά βεβαίως το 2015, το α' εξάμηνο. Εκεί με τη δική μας τότε ατελέσφορη διαπραγμάτευση η οποία ευτυχώς άλλαξε μετά. Η συμβολή στη σωτηρία της Ελλάδας ήταν σημαντική και από την τότε κυβέρνηση».

....Για τους φόρους: Να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή – Στα 60 δισ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι πρέπει να χτυπηθεί η τεράστια φοροδιαφυγή: «Αναγνώριση ηλεκτρονικών αποδείξεων. Κίνητρα, έκπτωση... Η Ελλάδα χρειάζεται φορολογικά έσοδα. Για να κάνει δαπάνες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δηλαδή δαπάνες Παιδείας, δαπάνες Υγείας, αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να βελτιώσουμε τη φορολογία εισοδήματος, να δούμε πού πάσχει το ελληνικό φορολογικό σύστημα.»

Ουσιαστικά ο κεντρικός τραπεζίτης προσδιόρισε τη φοροδιαφυγή περίπου στα 60 δισ. ευρώ.
«Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη. Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Όχι. παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline