Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  11:22:24

Δύσκολη εβδομάδα για τα «μικρά κόμματα», που φέρονται με πτώση και στα όρια του 3%. Εκτός Βαρουφάκης και «Σπαρτιάτες», πρώτη η Ζωή Κ. (παρά τη φθορά) μελλοθάνατοι Βελόπουλος και Νατσιός. Οι χθεσινές προβλέψεις από ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Κύριο

Χωρίς μεγάλες αλλαγές από την κατάταξη των εκλογών στις 21 Μαΐου φέρονται τ α κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ.

1.Δημοσκόπηση της Marc για το ΘΕΜΑ: Αυτοδυναμία και 4 κόμματα στο όριο
Κυβέρνηση Ν.Δ. προτιμά το 43,6% των πολιτών, ενώ το 40,2% ταυτίζεται με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη - Κρίσιμο στοιχείο ο αριθμός των πολιτικών δυνάμεων που θα μπουν στη Βουλή.

Στις είκοσι βουλευτικές έδρες που διεκδικούν τα μικρότερα κόμματα τα οποία θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής.

Η συνεχιζόμενη διεύρυνση του προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας, που παρατηρείται μια βδομάδα πριν από το άνοιγμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, επισφραγίζει τη δυναμική αυτοδυναμίας που διαθέτει το μεγαλύτερο κόμμα, το οποίο πέτυχε και στη νέα προεκλογική περίοδο να επιβάλει την ατζέντα του σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση και ήταν η οικονομία, η πολιτική για τη μειονότητα στη Θράκη και το Μεταναστευτικό που ήρθε στο προσκήνιο με το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Με την ώθηση που του δίνει η μεγάλη διείσδυση την οποία φαίνεται να έχει στους κεντρώους ψηφοφόρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κατακτήσει με σχετική άνεση την «ασφαλή», όπως την ορίζει ο ίδιος, κοινοβουλευτική αυτοδυναμία που θα του επιτρέψει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Το σκηνικό, άλλωστε, που διαμορφώθηκε μετά τη λαϊκή ετυμηγορία της 21ης Μαΐου δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές. Και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το μόνο ουσιαστικό ζητούμενο στην επερχόμενη αναμέτρηση είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, γεγονός που συσχετίζεται άμεσα με το εύρος της αυτοδυναμίας, δηλαδή με τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει το πρώτο κόμμα.

Σκληρός ανταγωνισμός στην «ουρά»

Οπως επισημαίνουν εκλογικοί αναλυτές, αλλά προκύπτει και από τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» η εταιρεία Marc, «το βράδυ των εκλογών το ενδιαφέρον θα είναι σχεδόν αποκλειστικά εστιασμένο στο πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή». Η μόνη βεβαιότητα που προκύπτει από τα στοιχεία με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης είναι ότι δεν αλλάζει η σειρά κατάταξης για τα πρώτα τέσσερα κόμματα, δηλαδή τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Από εκεί και ύστερα, όμως, όλα δείχνουν να είναι ρευστά, καθώς κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η πεντάδα των κομμάτων τα οποία χτυπάνε την πόρτα της επόμενης Βουλής και είναι η Ελληνική Λύση, που εξέλεξε βουλευτές και τον προηγούμενο μήνα, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη που περνούν τώρα το όριο του 3%, καθώς και το ΜέΡΑ 25 και το νεοπαγές μόρφωμα Σπαρτιάτες, που προσώρας περνούν κάτω από τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι τα κόμματα που βρίσκονται στην ουρά της κατάταξης, εκτός του ότι έχουν οριακές επιδόσεις, αντλούν ψήφους από κοινές δεξαμενές ψηφοφόρων -η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, αλλά και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί από την άκρα δεξιά πτέρυγα του εκλογικού σώματος, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25 από την άκρα Αριστερά, στην οποία αγρεύουν επίσης ψήφους και άλλα μικρότερα σχήματα- είναι δύσκολο να προδικαστεί στην παρούσα φάση πόσα θα είναι τα κόμματα που θα απαρτίζουν τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση.

Τα κόμματα της «ουράς» δίνουν σκληρό αγώνα για την επιβίωσή τους και δεν αποκλείεται, εντέλει, ο άγριος μεταξύ τους ανταγωνισμός να οδηγήσει σε ναυάγιο τους σχεδιασμούς των περισσότερων εξ αυτών ή, σε ένα ακραίο σενάριο, όλων όσοι βρίσκονται στην περιοχή του 3%. Γι' αυτό και το κεντρικό ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί την ερχόμενη Κυριακή είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα εκλέξουν βουλευτές. Θα είναι πέντε, όπως και τον περασμένο Μάιο; Θα αυξηθούν σε επτά, όπως δείχνουν οι περισσότερες έρευνες της κοινής γνώμης, ή ακόμη περισσότερα;

Ή μήπως θα μειωθούν σε τέσσερα, όπως εικάζουν ορισμένοι, επικαλούμενοι την έλλειψη δυναμικής και τις καθοδικές τάσεις που παρουσιάζουν -λόγω και των εσωτερικών αναταράξεων για τις εκλόγιμες θέσεις- οι επιδόσεις των μικρότερων σχημάτων που βρίσκονται στο κοινοβουλευτικό κατώφλι. Για να υπογραμμιστεί η σημασία που έχει αυτό αρκεί να επισημανθεί ότι με επτά κόμματα στη νέα Βουλή η Ν.Δ. υπολογίζεται ότι θα εκλέξει 165 βουλευτές, ενώ με τετρακομματική κοινοβουλευτική σύνθεση και το ίδιο δικό της ποσοστό μπορεί να πλησιάσει ακόμη και τις 175 έδρες. Το μεγαλύτερο κόμμα εξασφαλίζει το 40% έως 50% των εδρών, οι οποίες δεν προσκυρώνονται στα μικρότερα κομματικά σχήματα.

2.Εκλογές 2023: Το κατώφλι της «ασφαλούς αυτοδυναμίας» για τη Ν.Δ.
Τα εκλογικά σενάρια για την επίτευξη της «ασφαλούς» αυτοδυναμίας

«Εγώ ζητώ μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ, ενώ ερωτηθείς τι σημαίνει «ασφαλής» το έκανε πιο συγκεκριμένο: «Μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κοντά σε αυτήν την οποία είχα και στις προηγούμενες εκλογές. Οχι 151, όχι 152, όχι 153 βουλευτές».

Συνεπώς, το «όριο» για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι να έχει από 158 βουλευτές και πάνω. Οπως φαίνεται από τον πίνακα που φέρνει στο φως η «Κ», για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται ένα ποσοστό πάνω από 40%, καθώς όπως όλα δείχνουν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων θα πέσει από το 16% μεταξύ 6% και 9%, καθώς δύο κόμματα –η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας–, όπως όλα δείχνουν, θα εισέλθουν στη Βουλή, ενώ τα ποσοστά των άλλων μικρότερων κομμάτων θα πέσουν λόγω πιθανής αποχής, αφού εκτιμάται πως ψηφοφόροι του Μαΐου δύσκολα θα επανέλθουν στην κάλπη, γνωρίζοντας πως η επιλογή τους δεν έχει «τύχη».

3. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής»
Μία εβδομάδα απομένει μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται στην τελική ευθεία των εκλογών.
Μία ακόμη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει ότι δεν αλλάζουν σημαντικά όλα όσα ξέραμε σχετικά με τη δυναμική των κομμάτων, τις συσπειρώσεις, τις μετακινήσεις καθώς και τον αριθμό των κομμάτων που αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του 3% για τη Βουλή.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 20,46% .
Συγκεκριμένα, η ΝΔ φέρεται να λαμβάνει 40,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 4,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, φαίνεται να περνούν το όριο εισόδου της Βουλή τόσο το κόμμα Νίκη (3,9%) όσο και η Πλεύση Ελευθερίας (4,7%) ενώ το ΜέΡΑ25 μένει εκτός με 2,5%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline