Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  09:52:49

Βόρεια και νότια οι αγωνίες του Ν. Ανδρουλάκη. Απόψε στη Θεσσαλονίκη όπου το ΠΑΣΟΚ έλαβε 7,94% τον Μάιο και ο Βελόπουλος... 8,35%. Σύγκρουση επιρροής-πρωτιάς στην Κρήτη με τον Α. Τσίπρα. Κύριο

Τα ποσοστά της 21ης Μάιου έδειξαν ότι η ΝΔ κέρδισε την πρώτη θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πολύ, αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που μετά από μια δεκαπενταετία φαίνεται να επανακάμπτει στις προτιμήσεις των Κρητών.

1.Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά τη σειρά των τελευταίων πέντε ομιλιών του από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που χάρη στην επιλογή του να κρατήσει την έδρα και να αφήσει εκτός τον Χάρη Καστανίδη έγινε το επίκεντρο ενός σημαντικού προεκλογικού εσωκομματικού ρήγματος για το ΠΑΣΟΚ.

Δικαιολογώντας αυτή την κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, τουλάχιστον σε ένα τμήμα του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι θέλει με την προσωπική εμπλοκή του στην Α' Θεσσαλονίκης να ενισχύσει το ποσοστό προκειμένου να επιδιώξει να κερδίσει δεύτερη έδρα, την οποία στις προηγούμενες εκλογές κέρδισε η Ελληνική Λύση. Ενδεικτική είναι η επιλογή της Χαρ. Τρικούπη να ορίσει την αυριανή ομιλία στη Θεσσαλονίκη προς μετάδοση αντί της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που δικαιούνται τα κόμματα. Επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε 7,94% και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου 8,35%.

2. Ανδρουλάκης: Το «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα η Κρήτη

«Μπορούμε την επόμενη Κυριακή να έχουμε ένα πλατύ δημοκρατικό προοδευτικό χαμόγελο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε πολίτες στις Μοίρες.
Την άποψη ότι η Κρήτη και ειδικά το Ηράκλειο, που υπήρξε -όπως είπε- το «κάστρο του ΠΑΣΟΚ», θα πετύχει μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε πολίτες στις Μοίρες, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

«Έμεινε μία βδομάδα. Μπορούμε την επόμενη Κυριακή να έχουμε ένα πλατύ δημοκρατικό προοδευτικό χαμόγελο, με την ασφάλεια ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής. Βήμα-βήμα να αναγεννηθεί το κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Βήμα βήμα με σοβαρότητα, ήθος και συνέπεια», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και ευχαρίστησε τους πολίτες για τη στήριξή τους λέγοντάς τους «είμαι σίγουρος ότι την άλλη Κυριακή η Κρήτη και το Ηράκλειο ειδικά θα έχει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά».

Μάλιστα, σημείωσε πως ο στόχος για αύξηση των ποσοστών δεν συνδέεται με το γεγονός ότι η Κρήτη είναι ο τόπος καταγωγής του, αλλά με το ότι «η ιστορία είναι αυτή που αποδεικνύει ότι οι μεγάλοι δημοκρατικοί αγώνες, η ρίζα, το «κάστρο» της παράταξης θα είναι πάντα η Κρήτη», συμπληρώνοντας πως αυτό θα επιτευχθεί «με αγώνα, σοβαρότητα και χωρίς λαϊκισμούς».

2.Εκλογές: Η Κρήτη «φόρεσε» γαλάζια, «προβάρει» πράσινα
Τα ποσοστά της 21ης Μάιου έδειξαν ότι η ΝΔ κέρδισε την πρώτη θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πολύ, αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που μετά από μια δεκαπενταετία φαίνεται να επανακάμπτει στις προτιμήσεις των Κρητών

Η Κρήτη στα «μπλε» είναι ασφαλώς ένα -ακόμα- εντυπωσιακό στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής δεδομένου ότι στο νησί η ΝΔ δεν είχε δει πρωτιά τις τελευταίες δεκαετίες. Σε δεύτερο επίπεδο όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Κρητικοί ίσως και να μην μετακινήθηκαν και τόσο δεξιά όσο φαίνεται στον εκλογικό χάρτη. Τα ποσοστά δείχνουν ότι η ΝΔ κέρδισε την πρώτη θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πολύ, αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που μετά από μια δεκαπενταετία -σ.σ. το 2009 η Κρήτη ήταν καταπράσινη- φαίνεται να επανακάμπτει στις προτιμήσεις των Κρητών.

Χαρακτηριστικά, το ΠΑΣΟΚ συνολικά στην Κρήτη συγκέντρωσε ποσοστό 19% και ήρθε τρίτο αλλά με διαφορά 2,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε ποσοστό 21,5%. Επίσης, σε δύο από τους τέσσερις νομούς, Ρεθύμνου και Λασιθίου, έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση ξεπερνώντας έστω και στο νήμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή αν τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αθροιστούν ανά νομό, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς παραμένουν κυρίαρχες στο νησί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα μικρότερα κόμματα δεν καρπώθηκαν από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά που κέρδισαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις δυνάμεις του και διατήρησε την πρώτη θέση στα αστικά κέντρα, γεγονός που στελέχη της αυτοδιοίκησης αποδίδουν στο ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τμήμα της κοινωνίας στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σημαντικό έρεισμα.

Από τους 4 νομούς, στο Ρέθυμνο η ΝΔ κέρδισε την πρώτη θέση κυρίως λόγω της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον στην πράξη αύξησε το ποσοστό της μόνο κατά 0,55% (1.074 ψήφοι περισσότερες σε σχέση με το 2019) ενώ την ίδια στιγμή η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 15,96%. Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στο 21,47% σε σχέση με το 9,82% του 2019.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline