Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  11:24:55

Επεσαν έξω όλες οι εξαγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα από το 2019... ΑΑΔΕ: Και πάλι προς παράταση η διασύνδεση ταμειακών με POS. Ο πόλεμος κατά της φοροκλοπής και της ληστείας του ΦΠΑ το καλοκαίρι αναβάλλεται.. Κύριο

Έστω, περιορίζεται σημαντικά και κατά συνέπεια μετατίθεται η εξαγγελία της ΝΔ για ανάλογη μείωση της φορολογίας εισοδήματος.

Μέσα σε κλίμα αμηχανία και ασυνέπειας-καθυστρέρησης καταγράφηκαν οι τεχνολογικές προκλήσεις του έργου και διαπιστώθηκε η ανάγκη να δοθεί χρόνος προσαρμογής για την πλήρη προετοιμασία του συνόλου της αγοράς.

Συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρήσεων που υποστηρίζουν τεχνολογικά ταμειακές μηχανές, φορολογικούς μηχανισμούς και μηχανήματα συναλλαγών με κάρτες (POS), καθώς και με παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης είχε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και υπηρεσιακά στελέχη της υπηρεσίας.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των πλευρών και καταγράφηκε η μέχρι στιγμής πρόοδος στο μεγάλο έργο της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά αναβάθμισης για 50 τύπους ταμειακών μηχανών, που αντιστοιχούν σε 220.000 ταμειακές μηχανές, δηλ. στο 55% των ταμειακών μηχανών που λειτουργούν στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκαν οι σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις του έργου και διαπιστώθηκε η ανάγκη να δοθεί χρόνος προσαρμογής για την πλήρη προετοιμασία του συνόλου της αγοράς, ο οποίος θα καθοριστεί σε συνεργασία με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τις εκλογές.
Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι τεχνικές συναντήσεις με κλιμάκια από όλες τις πλευρές, υπό το συντονισμό της ΑΑΔΕ.

Ο αρχικός σχεδιασμός

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών – POS προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε ταμειακές και POS να έχουν γίνει «σάρκα μια» μέχρι το τέλος Ιουνίου για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Με το μέτρο αυτό, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι θα κλείσουν τα «παράθυρα» που επιτρέπουν σήμερα σε επιχειρήσεις να αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων ακόμη κι αν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS ή να αλλοιώνουν εκ των υστέρων τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδώσει ή ακόμη και να «εξαφανίζουν» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεις που έχουν δώσει στους πελάτες τους.

Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού.

2.Εξαγγελίες του 2020...Σταδιακά από τον Σεπτέμβριο 2021, ξεκινά η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στο myDATA και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ - Ταμειακές μηχανές: Αντίστροφη μέτρηση για διασύνδεση με Taxis
Ταμειακή μηχανή.

Αντιστροφή μέτρηση για την έναρξη της του νέο καθεστώτος με τα ηλεκτρονικά βιβλία και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, έχει ξεκινήσει. Μετά τη παράταση λόγω της πανδημίας, σταδιακά από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η υποχρεωτική διαβίβαση των παραστατικών εσόδων των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myDATA και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Το υπουργείο στοχεύει να δώσει τέλος στη γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με την εφορία, αλλά και να ελέγξει τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, οι παλαιές ταμειακές μηχανές θα αντικατασταθούν με σύγχρονες και όλα τα στοιχεία των αποδείξεων θα μεταβιβάζονται άμεσα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Αναλυτικότερα με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών:

1. Από 1.10.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:
• Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ
• Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ

2. Από 1.11.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31.03.2022. Ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.

Σταδιακά μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:

• να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης
• να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA
• να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.
Η υποχρέωση διασύνδεσης και οι αντίστοιχες προθεσμίες αναβάθμισης-απόσυρσης για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ΦΗΜ διαμορφώνονται ως εξής:

1. Από 1.9.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:
• βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και
• το 2019 είχαν τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ

2. Από 1.10.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:
• βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και
• το 2019 είχαν τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ.

3. Από 1.11.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline