Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  13:48:11

Μητσoτάκης μετά τρεις προεκλογικούς μήνες: Απόψε Παρασκευή τα μεσάνυχτα κλείνουν τα φώτα για όλα τα κόμματα. Όλοι προβλέπουν αυτοδυναμία της ΝΔ. Εχθρός μας ο εφησυχασμός. Κύριο

Η νέα κυβέρνηση θα σχηματισθεί την Τρίτη και θα ορκισθεί την Τετάρτη. "Χαμηλά τους τόνους, καμία προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος" τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ στον Νίκο Ευαγγελάτο.

1.Για τις εκλογές την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε στον Νίκο Ευαγγελάτο και το Mega ότι αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα της Κυριακής υπέρ της αυτοδυναμίας της ΝΔ( χωρίς να επιμείνει στην «ισχυρή αυτοδυναμία») αλλά με τις κάλπες αδειανές, ρεαλστικά τίπoτα δεν έχει κριθεί. "Ο μεγάλος αντίπαλός μας στην κάλπη είναι ο εφησυχασμός και αυτή η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί. Τίποτα δεν έχει προεξοφληθεί.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μας δίνει μια καλή ένδειξη πως θα τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Θα χαρώ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη. Κι εγώ βλέπω τις δημοσκοπήσεις και οφείλω να ετοιμάζομαι και είμαι αισιόδοξος. Χαμηλά τους τόνους, καμία προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος", ανέφερε υπογραμμίζοντας πως για τον ίδιο αυτή τη στιγμή προέχει ο σεβασμός τη λαϊκή ετυμηγορία.

2.Κυριάκος Μητσοτάκης:* Εντάξει, ήταν μια διπλή προεκλογική περίοδος, σίγουρα πολύ κουραστική, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά δημιουργική. Φτάνει πια στο τέλος της.
Είχα την ευκαιρία σήμερα να κάνω την τελευταία μου μικρή περιοδεία στο Παλαιό Φάληρο. Αύριο το βράδυ έχουμε την τελική μας συγκέντρωση στο Σύνταγμα, τα μεσάνυχτα θα σβήσουν τα φώτα της προεκλογικής περιόδου και επίσημα, εμείς θα περάσουμε χρόνο με τις οικογένειές μας και μετά η ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου περνάει στους πολίτες, όπως αρμόζει σε μία ώριμη δημοκρατία.

*Νίκος Ευαγγελάτος:* Για να ξεκινήσω από κάτι διαφορετικό, είχατε μία συνάντηση πριν από λίγη ώρα με τον Obama, που είναι -νομίζω χωρίς αμφιβολία για όλους μας- μια εμβληματική προσωπικότητα. Πείτε μας δύο λόγια.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο Obama, ο οποίος, εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω ότι έπαιξε κι έναν καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Ήταν αυτός ο οποίος πίεζε τους ευρωπαίους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν τότε την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Τώρα είναι ένας πολύ ενεργός...

*Νίκος Ευαγγελάτος:* Μιλάμε τώρα για το 2012, την περίοδο των σκληρών ετών.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι το 2012, αλλά είχε ρόλο και το 2015. Είναι ένας πολύ ενεργός πολίτης, όπως συμβαίνει συνήθως και με τους πρώην Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Και φυσικά ένας άνθρωπος με πάρα πολύ ευρεία γνώση.

Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση, τον απασχολούν πολύ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία με ενδιαφέρουν και εμένα πάρα πολύ και πιστεύω ότι θα είναι το επόμενο αντικείμενο που θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ -θα έλεγα- έξυπνα για τον τρόπο με τον οποίον η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει ένα εργαλείο προόδου και όχι ένα εργαλείο, τελικά, υπονόμευσης της ίδιας της ποιότητας της δημοκρατίας μας.

*Νίκος Ευαγγελάτος:* Ίσως είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που η ανθρωπότητα έχει μπροστά της.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Και δυστυχώς είναι ένα θέμα για το οποίο δεν συζητήσαμε αρκετά στην προεκλογική περίοδο. Εγώ ετοιμάζω μετά τις εκλογές, αμέσως, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα μπορεί να εισφέρει σκέψεις για τη θέση της Ελλάδος σε αυτόν τον καινούριο κόσμο ο οποίος ανοίγεται και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι εμείς τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης.

*Νίκος Ευαγγελάτος:* Χώρες όπως η Ιταλία, για παράδειγμα, ήδη έχουν βρεθεί προ διλημμάτων, έχουν πάρει και κάποιες πρώτες αποφάσεις, που θα έλεγα περισσότερο αντίδραση είναι ή ό,τι άλλο, άρα περιμένουμε αυτή την επιτροπή με πάρα πολύ ενδιαφέρον.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας, κυρίως εκτός Ελλάδος αλλά και εντός Ελλάδος, που δραστηριοποιούνται πολύ έντονα στον χώρο αυτό. Μιλάμε για μία επανάσταση η οποία θα αλλάξει τα πάντα.
Όπως σας είπα, μεγάλες προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και θα έλεγα και να ελέγξουν αυτό το εργαλείο με έναν τέτοιο τρόπο που τελικά θα είναι προς όφελος των πολιτών.

*Νίκος Ευαγγελάτος:* Λοιπόν, επειδή είμαστε πολύ λίγο πριν τις εκλογές, θα προσπαθήσω να επικεντρωθώ σε αυτά τα ζητήματα της καθημερινότητας. Το είχαμε κάνει και στη συνέντευξη πριν τις προηγούμενες εκλογές, αλλά τώρα πια είναι μπροστά μας η διακυβέρνηση.
Δεν θα σας βάλω στη συζήτηση ποσοστών ή όποιας άλλης κατάστασης, θα πω μόνο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα έχετε μια αυτοδυναμία. Άδεια είναι η κάλπη, την Κυριακή το βράδυ θα το ξέρουμε.

Αλλά με την υπόθεση εργασίας ότι θα είστε κυβέρνηση και αυτοδύναμη, θέλω πρώτα απ' όλα να συνοψίσουμε. Αυξήσεις, για να αρχίσουμε από την οικονομία: τι έχουν να περιμένουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι -κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, γιατί δεν αποφασίζετε εσείς- και τι έχουν να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι μισθολογικά για την επόμενη τετραετία;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κατ' αρχάς, έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι ο μεγάλος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της Κυριακής είναι ο εφησυχασμός και αυτή η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί.
Τίποτα απολύτως δεν έχει προεξοφληθεί. Το αποτέλεσμα του πρώτου «γύρου» μάς δίνει μια πολύ καλή ένδειξη του πώς σκέφτεται η κοινωνία να τοποθετηθεί πολιτικά και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, αλλά προφανώς οι πολίτες πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν. Θα χαρώ πολύ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη σε σχέση με την 21η Μαΐου.

Άρα, κι εγώ προφανώς βλέπω τις δημοσκοπήσεις και οφείλω να ετοιμάζομαι γι' αυτό το ενδεχόμενο. Είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά θα εξακολουθώ να επιμένω στην ανάγκη να κρατάμε χαμηλά τους τόνους, να μην υπάρχει καμία προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος. Παρακολουθώ πάντα με πολύ ενδιαφέρον και τα ρεπορτάζ σας και την ανάγκη των δημοσιογράφων να σχηματίσουν, ήδη, την επόμενη κυβέρνηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline