Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  11:46:07

Πέντε "αλγόριθμοι της Κυριακής", οι κρυφές προσδοκίες της ΝΔ. Πάνω από 41%- 163 έδρες- Στις κάλπες οι 12,4 εκατ. ψηφοφόροι του Μαΐου- Μερίδιο το 40% των αναποφάσιστων- Κανένα με 3% από τα δεξιά κομματίδια. Κύριο

Μαχητικός και αισιόδοξος ο Κυρ. Μητσοτάκης τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και απουσίες ψηφοφόρων του Μαΐου, ενώ βλέπει τις άδειες κάλπες με αφετηρία το κατώτερο ποσοστό των μετρήσεων υπέρ της ΝΔ, γύρω στο 38-39% και όχι στο ανώτερα 44-45%.

1. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο ΣΚΑΙ χθες Παρασκευή: Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της κάλπης έχει προεξοφληθεί.

Έβλεπα χθες τη δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύσατε αλλά και άλλες δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται. Όλοι, για κάποιο λόγο, εστιάζουν στο ανώτατο άκρο των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, λένε «θα πάρετε 43, 44, 45%», αλλά εγώ βλέπω ότι το κατώτατο όριο είναι στο 37, 38%, ένα ποσοστό το οποίο είτε δεν δίνει αυτοδυναμία, είτε δίνει οριακή αυτοδυναμία.

Γι' αυτό και σκοπός μου μέχρι και την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου είναι να πείσω τους πολίτες ότι πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη, κυρίως αυτούς οι οποίοι μας ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, και να μην εγκαταλείψουν την κάλπη για την παραλία, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα έχει περίπου προεξοφληθεί και ότι όλα έχουν τελειώσει. Τίποτα δεν έχει τελειώσει.

-Δημήτρης Οικονόμου: Επομένως τρίτες εκλογές μέσα στον Αύγουστο είναι ανοιχτές, το είχατε πει. Το ξεπεράσαμε λίγο το στάδιο αυτό, χαλαρώσαμε εμείς, γιατί είδαμε και τα ποσοστά και τις δημοσκοπήσεις, ότι μας καθησυχάζουν, ότι πάμε για ένα αποτέλεσμα τέλος πάντων ασφαλές. Αλλά λέτε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και των τρίτων εκλογών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς, η κάλπη -το έχουμε πει πολλές φορές- είναι άδεια. Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προσμετράται στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής η οποία έρχεται. Δεν είναι διπλός αγώνας ποδοσφαίρου όπου κρατάμε το σκορ του πρώτου αγώνα και πάμε με την άνεση ότι κερδίσαμε 5-0. Πρέπει να ξαναγεμίσουν οι κάλπες.

Μας ψήφισαν 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι πολίτες οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν έχουν λόγο να αλλάξουν την επιλογή τους. Νομίζω ότι το έκαναν μετά από πολύ ώριμη σκέψη, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για κάποιο λόγο να θεωρήσουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν.

Κατά συνέπεια, η δική μου έκκληση την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου είναι να πάνε να ασκήσουν και πάλι το εκλογικό τους δικαίωμα. Λυπάμαι που πρέπει να περάσουμε από αυτή τη διαδικασία της δεύτερης κάλπης, διότι φάνηκε πόσο αχρείαστη και επικίνδυνη τελικά ήταν η απλή αναλογική. Λυπάμαι, επίσης, για το γεγονός ότι ανοίγει αυτή η διπλή εκλογή την πιθανότητα να έχουμε μία Βουλή η οποία μόνο «πολυφωνική» δεν θα είναι, καθώς πολλά μικρά κόμματα, ανύπαρκτα μέχρι σήμερα...

2.Με τη δεύτερη προεκλογική περίοδο στο τέλος της, τα πάντα έχουν ειπωθεί και τα πάντα σε προγραμματικό επίπεδο έχουν ξεδιπλωθεί, καθώς βαδίζουμε αισίως στον τρίτο μήνα προεκλογικής περιόδου. Συνεπώς, στην Πειραιώς έχοντας ολοκληρώσει την προεκλογική περίοδο –που τυπικά έκλεισε την Παρασκευή με την κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα– κοιτάνε προς τους αριθμούς οι οποίοι θα κλειδώσουν την καθαρή αυτοδυναμία που επιδιώκει ο πρόεδρος του κόμματος.

Οι κρίσιμοι αριθμοί είναι πέντε.

Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτως όλων των υπολοίπων αποτελεσμάτων, θέλει οπωσδήποτε να περάσει το 40%, που αποτελεί το ασφαλές όριο για να έχει την αυτοδυναμία. Οτιδήποτε κάτω από 40%, συνδυαστικά με άλλα αποτελέσματα, όπως η οκτακομματική Βουλή, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Ν.Δ. και να κινδυνεύσει ακόμη και η αυτοδυναμία ή να είναι πολύ οριακή, της τάξεως των 151 ή 152 βουλευτών. Γι' αυτό ο στόχος της Πειραιώς είναι η Ν.Δ. να έχει μπροστά το 4.

Δεύτερος στόχος,είναι η εκλογή 162 βουλευτών, δηλαδή η ισχυρή και άνετη αυτοδυναμία, μεγαλύτερη και εδώ από τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιουλίου 2019.. Γεγονός που σημαίνει δικαίωση της κυβερνητικής διακυβέρνησης 2019-2023.

Τρίτος εκλογικός αλγόριθμος της Κυριακής είναι η μεγάλη πανστρατιά και πάλι, η επανασυσπείρωση των 2.400.000 ατόμων που ψήφισαν Ν.Δ. στις 21 Μαΐου. Στη ΝΔ πιστεύουν πως η μαζική προσέλευση αυτή είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι για να επιτευχθεί ο στόχος του 40% και πάνω, καθώς εικάζεται πως η αποχή θα αυξηθεί ειδικά από τα μικρά κόμματα που μένουν σίγουρα εκτός Βουλής και δεν έχουν φύσει και θέσει τη δυνατότητα να επανασυσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.

Ο τέταρτος στόχος είναι οι αναποφάσιστοι. Πρόκειται για ένα 7% που δηλώνει στις μετρήσεις πως δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Το ποσοστό είναι μικρότερο από εκείνο πριν από την 21η Μαΐου, που κυμαινόταν μεταξύ 10%-13%. Με δεδομένο όμως, όπως προαναφέρθηκε, πως η Νέα Δημοκρατία θέλει οπωσδήποτε ένα ποσοστό 40% plus, οι αναποφάσιστοι αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο ποσοστό, ειδικά στην περίπτωση που η Ν.Δ. έχει κάποιες απώλειες στη λογική πως πλέον έχει εξασφαλίσει τη νίκη. Αυτός είναι και ο λόγος που στη Ν.Δ. έχουν σταθερά θετική καμπάνια και επαναλαμβάνουν πως οι κάλπες είναι άδειες.

Ο πέμπτος στόχος για τη Ν.Δ. είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Κανένα με 3% από τα λεγόμενα κομματίδια «δεξιά της δεξιάς».Οσο λιγότερα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της ασφαλούς αυτοδυναμίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline