Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  14:54:57

Μετέωρη-αβέβαιη η θέση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο των Αβραμόπουλου, Κακλαμάνη, Στυλιανίδη, Ρουσόπουλου, Πλεύρη, Βούλτεψη, Θεοδωρικάκου, Κακλαμάνη, Καλαφάτη, Καραμανλή, Παναγιωτόπουλου κ.α. Κύριο

Μάλλον οι περισσότεροι θα παραμείνουν πάλι στον πάγκο δοκιμασμένων εφεδρειώνων της παράταξης.

-Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση.

1.Σήμερα η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού και αύριο της νέας Κυβέρνησης..Θέμα ωρών είναι, μετά την άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης - Όλες οι πληροφορίες για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Θέμα ωρών είναι, μετά την άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.
Οπως έχει γίνει γνωστό το νέο υπουργικό θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι επικρατέστεροι είναι για το Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με την Αλέξανδρα Παπαδοπούλου.
Για το Αμυνας ακούγεται ο Νίκος Δένδιας με τον Νίκο Χαρδαλιά να μένει σε θέση υφυπουργού.

Στο Υγείας που τις προηγούμενες ημέρες θεωρείτο πως είναι κοντά η Νίκη Κεραμέως, φαίνεται πως καταλήγει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αναπληρώτρια υπουργό την Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους.
Η πρώην υπουργός Παιδείας φαίνεται πως πηγαίνει στο Εσωτερικών με αναπληρωτή τον Θοδωρή Λιβάνιο.
Στο Παιδείας φαίνεται πως έχει κλειδώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με υφυπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου και αναπληρωτή υπουργό τον Γιάννη Οικονόμου, ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης που «έπαιζε» για το Παιδείας, φαίνεται πως καταλήγει στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή το Νίκο Παπαθανάσης, ενώ στο Εργασίας έχει κλειδώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Στο Υποδομών φαίνεται πως θα πάει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Στο υπουργείο Ενέργειας φαίνεται πως καταλήγει ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ στο Ναυτιλίας υπάρχει το σενάριο του Νότη Μηταράκη και στο Πολιτικής Προστασίας του Βασίλη Κικίλια ή του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Στην περίπτωση που η Σοφία Ζαχαράκη πάει στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας που θεωρείται ένα ισχυρό σενάριο, τότε νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Παύλος Μαρινάκης.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει το σενάριο του Γιώργου Φλωρίδη και στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ Υπουργός Τουρισμού θα αναλάβει η Όλγα Κεφαλογιάννη με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη.
Στο υπουργείο Aνάπτυξης, υπουργός θα είναι ο Κώστας Σκρέκας με υφυπουργό τον Κωσταντίνο Κυρανάκη, ενώ στο Πολιτισμού επιστρέφει η Λίνα Μενδώνη.
Τέλος, ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να αναλάβει υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες την εποπτεία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Υπουργοί επικρατείας θα είναι επίσης ο Ακης Σκέρτσος, ο Σταύρος Παπασταύρου.

2.ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΧΘΕΣ ΣΤ0Ν ΣΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΚΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Δημήτρης Οικονόμου: Εδώ, πάντως, η αλαζονεία καιροφυλακτεί, κ. Πρόεδρε. Δεν λέω για την ηγεσία. Εσείς έχετε αποδείξει, τέλος πάντων, ότι πατάτε στα πόδια σας. Αλλά μιλάω για υπουργούς, μιλάω για στελέχη σας, τα οποία μπορεί ξαφνικά να δουν αυτή την παντοδυναμία ως έκφραση αλαζονείας...
-Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάστε ότι μετά την εκλογική επιτυχία της 21ης Μαΐου η πρώτη μου δήλωση αφορούσε ακριβώς την ανάγκη να πατάμε καλά στη γη, να μην δείξουμε κανένα σημάδι αλαζονείας.
Πιστεύω, αξιολογώντας τώρα, καθώς φτάνουμε στο τέλος της δεύτερης προεκλογικής περιόδου, τη συμπεριφορά των στελεχών μας, ότι τέτοια φαινόμενα ουσιαστικά δεν τα είχαμε.

Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εντολή του λαού τόσο πιο βαριά η ευθύνη και φυσικά τόσο πιο ψηλές και οι απαιτήσεις. Και όσο πιο ψηλές είναι οι απαιτήσεις, τόσο πιο πολύ πρέπει να στρωθούμε την επόμενη μέρα στη δουλειά, εφόσον μας εμπιστευθεί ο λαός.
Δημήτρης Οικονόμου: Θα το φροντίσετε και με το Υπουργικό Συμβούλιο αυτό που λέτε; Δηλαδή, οι αλλαγές στις τοποθετήσεις, η αρχιτεκτονική της νέας κυβέρνησης που θα κάνετε, θα έχει τέτοια δείγματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο -και πάλι, τονίζω, εφόσον το αποτέλεσμα αυτό το οποίο προσδοκούμε- θα είναι ένα Υπουργικό Συμβούλιο δουλειάς και αποτελέσματος.
Άκης Παυλόπουλος: Πόσο θα μοιάζει στο προηγούμενο; Δηλαδή, επειδή τα πρόσωπα είναι πάντοτε μια πολύ ωραία συζήτηση, κυρίως για εμάς τους δημοσιογράφους, θα είναι σε μεγάλο εύρος οι αλλαγές που σκέφτεστε; Προφανώς δεν θα μας πείτε ποιοι θα είναι, αλλά θα είναι μεγάλο το εύρος των αλλαγών;
Δημήτρης Οικονόμου: Είπατε για «γερό ταρακούνημα». Τι σημαίνει γερό ταρακούνημα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γερό. Το rotation, το οποίο χρησιμοποίησα ως όρο, σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να καθίσουν στον πάγκο και να έρθουν κάποιοι από τον πάγκο να παίξουν ως βασικοί. Αλλά υπάρχει και μια διάσταση που δεν αποτυπώνεται κατ' ανάγκη με αθλητική ορολογία. Διότι το σέντερ φορ παίζει σέντερ φορ και δεν μπορείς εύκολα να τον βάλεις δεξί μπακ. Αυτό δεν θα ισχύσει σε αυτή την περίπτωση.
Άκης Παυλόπουλος: Μπορεί να αλλάξετε και αυτό ακόμα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Rotation σημαίνει ότι και Υπουργοί οι οποίοι θα παραμείνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν άλλο χαρτοφυλάκιο.

Δημήτρης Οικονόμου: Αμετακίνητοι υπάρχουν, κ. Πρόεδρε; Υπάρχουν αμετακίνητοι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Κανείς δεν είναι αμετακίνητος.
Άκης Παυλόπουλος: Τους έχετε έτοιμους; Θέλω να πω αν την Κυριακή το βράδυ είστε ο νικητής των εκλογών, είστε έτοιμος να αρχίσετε...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή προφανώς έχω κάνει κάποιες σκέψεις αλλά έχω μια υποχρέωση, ξέρετε, να είμαι απολύτως επικεντρωμένος στην επίτευξη του τελικού σκοπού που δεν είναι άλλος από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Το οποίο σημαίνει ότι προσπαθώ και ο ίδιος να παραμένω πολύ προσγειωμένος. Να μην σκέφτομαι κατ' ανάγκη πολύ λεπτομερώς την επόμενη μέρα, αν και προφανώς έχω μία υποχρέωση να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο είναι πιθανό. Έχουμε ακόμα μία μέρα προεκλογικής εκστρατείας. Έχουμε μία μεγάλη συγκέντρωση το βράδυ στο Σύνταγμα.

Δημήτρης Οικονόμου: Είπατε ότι θα τα τρέξετε, όμως, πολύ γρήγορα. Είπατε ότι Δευτέρα θα ορκιστείτε εσείς, αν είστε εσείς ο νικητής, και Τρίτη πάμε για ορκωμοσία του Υπουργικού Συμβουλίου και Πέμπτη πάτε για Σύνοδο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάντα έτσι γίνεται. Το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν δίνει στο νέο Πρωθυπουργό ουσιαστικά καμία μεταβατική περίοδο. Δεν είναι προεδρικό σύστημα στην Αμερική, όπου εκλέγεσαι το Νοέμβριο και αναλαμβάνεις τον Ιανουάριο. Ειδικά όταν υπάρχει κυβερνητική συνέχεια όμως, εκεί τα πράγματα είναι και λίγο πιο απλά.
Δημήτρης Οικονόμου: Άρα, θα έχετε σκεφτεί και τις πρώτες προτεραιότητες. Δηλαδή τα πρώτα νομοσχέδια που λέμε. Απ' ό,τι κατάλαβα και τον Ιούλιο εδώ θα τον φάμε. Δεν θα τη γλιτώσουμε. Επομένως μπορεί να έχουμε κουραστεί όλοι, αλλά θα κουραστούμε και άλλο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και ένα μέρος του Αυγούστου.

Δημήτρης Οικονόμου: Και ένα μέρος του Αυγούστου λέτε;
Άκης Παυλόπουλος: Και τον Αύγουστο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, η δουλειά δεν σταματάει. 'Οσο και αν αυτή τη φορά πιστεύω ότι θα υπάρχει ένα καθολικό αίτημα η Βουλή να κλείσει κάποιες περισσότερες εβδομάδες και θα γίνει αυτό τον Αύγουστο, η κυβέρνηση δεν σταματάει.

Η κυβερνητική λειτουργία είναι συνεχής, 365 ημέρες τον χρόνο. Βλέπετε ότι κάθε μέρα μπορεί να προκύψουν κρίσεις οι οποίες απαιτούν διαχείριση. Άρα μην έχετε καμία αυταπάτη ότι ουσιαστικά και λίγες διακοπές να πάρει ο Πρωθυπουργός ή ένας Υπουργός, ουσιαστικά ποτέ δεν είμαστε τελείως σε διακοπές.
Δημήτρης Οικονόμου: Να μας πει τα νομοσχέδια. Ποια θα είναι πρώτα νομοσχέδια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την επικαιροποίηση της οργάνωσης του κράτους, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να λειτουργήσουμε σωστά και τη δεύτερη τετραετία, όπως το κάναμε με το επιτελικό κράτος. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά τη νομοθετική αποτύπωση των κεντρικών οικονομικών μας πρωτοβουλιών, δηλαδή, ουσιαστικά τη νομοθετική αποτύπωση των βασικών προγραμματικών δεσμεύσεών μας, το οποίο μπορεί να έχει ψηφιστεί και πριν τις καλοκαιρινές διακοπές ή, αλλιώς, αμέσως μετά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline