Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  14:04:34

«Σκληρή ανακοίνωση»... ΥΠΕΞ για τη νέα κακομεταχείριση του δημάρχου Χειμάρρας Μπελέρη από το δόλιο καθεστώς Εντι Ράμα: «Η Αλβανία να σέβεται το κράτος δικαίου» και άλλα νερόβραστα χωρίς αντίποινα. Κύριο

Η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι η γειτονική χώρα θέλει να στερήσει το αξίωμα του δημάρχου από τον Φρέντι Μπελέρη, και εξακολουθεί να του αρνείται ακόμα και άδεια να παραστεί στην ορκωμοσία του.

1.Με μια «σκληρή ανακοίνωση», μόνο στα λόγια και χωρίς κανένα κίνδυνο αντιποίνων από τα Τίρανα στις αυθαιρεσίες τους και προκλητικές παρανομίες του εις βάρος της Ομογένειας, σχολίασε την απόφαση των αλβανικών αρχών να μην χορηγήσουν ειδική άδεια στο Φρέντι Μπελέρη, προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χιμάρας, το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ελληνική πλευρά «στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του δημάρχου».

Δεν χορηγούν άδεια στον Μπελέρη οι αλβανικές αρχές - Τι θα γίνει με την ορκωμοσία
Το υπουργείο Εξωτερικών συμπληρώνει πως η Αλβανία θα πρέπει, ως υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος, ότι «θα πρέπει να σέβεται το κράτος δίκαιου και το τεκμήριο της αθωότητας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Απορρίφθηκε σήμερα η αίτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, να λάβει ειδική άδεια, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει αύριο στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, καθώς και να ορκισθεί και να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.

Η απόρριψη αυτή καταδεικνύει πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του δημάρχου, στο οποίο τον εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες οι πολίτες της περιοχής.

2.Οι αλβανικές αρχές δεν επιτρέπουν στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας. Νέες αθλιότητες.

Συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή

Ο Φρέντι Μπελέρη κατέθεσε μέσω των δικηγόρων του αίτημα για άδεια ειδικού σκοπού, ώστε να παραστεί στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου της Χειμάρρας, καθώς εκλέχτηκε δήμαρχος στις πρόσφατες εκλογές.

Ωστόσο, οι αλβανικές αρχές απέρριψαν το αίτημα, σύμφωνα με το himara.gr, παρότι η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση άδειας στους κρατούμενους.
Επίσης, αυτό που επικαλείται ο εισαγγελέας του Ειδικού δικαστηρίου είναι ότι «υπάρχει ποινικό προηγούμενο με το Φρέντι Μπελέρη» γι΄αυτό και δεν τον αποφυλακίζουν, διότι όπως ισχυρίζονται «όταν είχε τιμωρηθεί το 2003 για υποτιθέμενη προσβολή των συμβόλων της Αλβανίας, όταν εμπόδισε με κίνδυνο της ζωής του -ως εκλογικός αντιπρόσωπος στο χωριό Πύλιουρι – την κλοπή της κάλπης από παρακρατικούς, στις δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, είχε απομακρυνθεί από την Αλβανία και επέστρεψε όταν είχε παραγραφεί η υπόθεση».

Έτσι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αλβανία, με βάση την εκεί νομοθεσία θα αναλάβει τα καθήκοντά του ένας αντιδήμαρχος, ο οποίος θα οριστεί από υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ελέγχεται στην πλειοψηφία του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, άρα θα είναι υποστηρικτής του Έντι Ράμα και θα διοικεί μέχρι νεωτέρας το δήμο της Χειμάρρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline