Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  13:49:42

Το ηράκλειο έργο του Κωστή Χατζηδάκη για έσοδα υπέρ Υγείας-Παιδείας- Ασφάλειας, χωρίς νέες φορολογίες. Ο πολύπειρος Γιώργος Κουρής κλήθηκε να μας κάνει ορισμένες πρώτες προτάσεις. Κύριο

Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών με πολλές θητείες, με λαμπρές σπουδές και σύμβουλος του Ξεν. Ζολώτα, με εμπειρία διοίκησης και μελετών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ο Γιώργος Κουρής είναι γνωστός για το δημόσιο λόγο του, το κύρος και το ήθος του, για τη σοβαρότητα στις απόψεις και εισηγήσεις του.

1.Στόχος τα μη-φορολογικά έσοδα για να στηριχθεί η Υγεία, Παιδεία και Ασφάλεια.
Γιώργος Κουρής:

Η σκληρή δουλειά για τη νέα κυβέρνησης άρχισε από χθες εφόσον δεν υπάρχει χρόνος για άλλες προετοιμασίες. Ο πολιτικός στόχος πέτυχε 100% και αναμένουμε τώρα το αποτέλεσμα επί του πεδίου και ιδιαίτερα στους τομείς Υγείας, Παιδείας και ασφάλειας όπου οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες και αναγκαίες. Προϋπόθεση όμως για την εξεύρεση πόρων προς διάθεση στους νευραλγικούς αυτούς τομείς, είναι να μαζευτούν πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του κράτους. Εδώ αρχίζει ο τετραγωνισμός του κύκλου που πρέπει να επιτευχθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος ότι η ΝΔ έχει υποσχεθεί μια σειρά από φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις ενώ παράλληλα αρχίζει η εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίες στην ΕΕ όπου απαιτούνται περισσεύματα και όχι ελλείμματα στους προϋπολογισμούς. Με το φορολογικό βάρος να ακολουθεί φθίνουσα πορεία, πως θα καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες στους τομείς που προαναφέραμε και όχι μόνο; Κομβικός πλέον ο ρόλος του νέου υπουργού των Οικονομικών που θα πρέπει να δώσει μάχες εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να ικανοποιήσει τους στόχους του προϋπολογισμού και να είναι επιτυχής μέσα στο σκληρό «κουστούμι» που προδιαγράφει η σημερινή πολιτική συγκυρία.

Ελπίδες υπάρχουν γιατί οι πόροι που αναζητά σήμερα το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στα μη φορολογικά έσοδα, τη φοροδιαφυγή αλλά και στο κλειδί που λέγεται ανάπτυξη που φέρνει πρόσθετα εισοδήματα και νέα έσοδα. Τα μη φορολογικά έσοδα έρχονται από τα ταμεία της ΕΕ, τα τυχερά παιχνίδια, τα παράβολα, τις εγγυήσεις του Δημοσίου, τις κρατικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, κλπ.

Αυτά τα έσοδα το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν 1,7 δις. με προοπτική έως το τέλος του έτους να ξεπεράσουν τα 6 δις. Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό αλλά σχετικά πεπερασμένο εφόσον κινείται μέσα σε θεσμοθετημένο πλαίσιο και ελέγχους που ήδη λειτουργούν. Προφανώς υπάρχουν περιθώρια αύξησης των εσόδων από αυτή την πηγή αλλά οι πόροι που υπάρχουν στη φοροδιαφυγή και τα περιθώρια αύξησης των εσόδων από τα άλματα της ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερα.

Στο άρθρο μας της Κυριακής 25/6 αναφέραμε το μέγεθος της παραοικονομίας σε όλες τι χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα η εκτιμώμενη της παραοικονομίας για το 2022 ήταν 21% του ΑΕΠ, ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες φτάνει το 30%. Τα νούμερα αυτά όμως είναι εκτιμήσεις που μπορεί να απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα. Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι στη χώρα μας η παραοικονομία είναι μεγάλη και ότι στερεί από τα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 10 δις το έτος. Ο περιορισμός της θα έχει επιτυχία μόνο εφόσον υπάρχει μια συνεχής πίεση από την ενίσχυση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας και τις φορολογικές αρχές.

Δεν μπορεί να ζητάμε υπηρεσίες υγείας και παιδείας παρόμοιες με της Δυτικής Ευρώπης και να παραγνωρίζουμε ότι εκεί η χρήση του πλαστικού χρήματος καλύπτει πάνω από το 90% των συναλλαγών ενώ εδώ μόνο το 50%. Το οικονομικό επιτελείο μέσα στα όσα εργαλεία χρησιμοποιεί ή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει θα πρέπει επίσης να ζυγίσει το κόστος και το όφελος από την απόσυρση σταδιακά του χαρτονομίσματος των 50 ευρώ το οποίο δυνητικά διευκολύνει τη διαιώνιση της παραοικονομίας.

Το μεγάλο «ψάρι» των εσόδων βέβαια δεν το βρίσκεις όταν ξεμπροστιάζεις κάποια influencer ή ένα τηλεπαρουσιαστή αλλά όταν αυξάνουν τα εισοδήματα και η απασχόληση ώστε πρόσθετα έσοδα να έρχονται αυτόματα, εφαρμόζοντας μάλιστα χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η πιστοληπτική μας αναβάθμιση είναι οι μεγάλες πόρτες που μπορεί να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα μας. Όσο η οικονομική δραστηριότητα ανεβαίνει τόσο δημιουργούνται τα έσοδα που λείπουν από τα κρατικά ταμεία που καλύπτουν τις πρόσθετες ανάγκες για υγεία, παιδεία, ασφάλεια και παράλληλα οδηγούν στην κατάρρευση του αφηγήματος της αντιπολίτευσης και της δήθεν ευαισθησίας των αριστερών κομμάτων σε ότι έχει σχέση με το κράτος πρόνοια.

2.Χατζηδάκης: Εξι μεγάλοι στόχοι για τη νέα τετραετία

Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.
Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:

1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.

3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.

6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

Πρόσθεσε δε ότι το νέο επιτελείο θα κτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, καθώς υπήρξε άριστη δουλειά από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και η απορρόφησή τους, όπως και του ΕΣΠΑ, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα (για τη διεύρυνση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό), στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις ΣΔΙΤ και στην απολιγνιτοποίηση για νέες συνθήκες και νέες δουλειές.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, είπε ότι οι τέσσερις άξονες είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η σταθερότητα των εσόδων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με την παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline