Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  13:43:29

Με πρώτο σταθμό τον Δεκέμβριο θα κριθούν πρώτοι από τον Κυρ. Μητσοτάκη οι πέντε υπουργοί της καθημερινότητας και της ανάγκης για σοβαρές αλλαγές. Χρυσοχοίδης, Πιερρακάκης. Φλωρίδης, Σκυλακάκης, Σταικούρας. Κύριο

Τι περιμένουν από Μαξίμου ως πρώτες δράσεις τους και πως ιεράρχησαν οι ίδιοι χθες τους στόχους τους.

Κυβέρνηση: Οι μεγάλες προκλήσεις σε τέσσερα χαρτοφυλάκια
Ανοιχτά «μέτωπα» για τη νέα κυβέρνηση

Hαναμόρφωση του ΕΣΥ, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η υλοποίηση ρεαλιστικών και άμεσων μέτρων για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τα «ανοιχτά μέτωπα» σε περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα, είναι σημαντικές προκλήσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς αφορούν τα λεγόμενα υπουργεία της καθημερινότητας. Ειδικότερα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να αλλάξει τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της κάθε περιοχής.

Το υπουργείο Παιδείας να «τρέξει» την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στη Δικαιοσύνη το μεγάλο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή της, ενώ για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος «φλέγον» ζήτημα, μεταξύ άλλων, είναι η συνέχιση ή μη των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Παράλληλα μεγάλα τα προβλήματα στον τομέα των συγκοινωνιών και των μεγάλων δημόσιων έργων.

1.ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΥΓΕIΑΣ

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ

Το όραμά του για το αναμορφωμένο ΕΣΥ παρουσίασε σήμερα κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παραλαμβάνοντας από την υπηρεσιακή υπουργό, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως αποτελεί «ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη η ανάθεση του υπουργείου Υγείας σε εμένα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». «Ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες ανέδειξε το ζήτημα της δημόσιας Υγείας», συνέχισε ο νέος υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως «η υγεία είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στη δεύτερη θητεία μας».

«Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους, είναι ο στόχος μας σε αυτή τη νέα θητεία» συμπλήρωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, και ανέφερε πως οι πολίτες μπαίνουν σε προτεραιότητα, από την πρόσβασή τους, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπισή τους.

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται και η ανασύνταξη των νοσοκομείων. «Με πείσμα, αφοσίωση, σκληρή δουλειά θα υπηρετήσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας πως «σύμμαχοί μου ήταν πάντα οι άνθρωποι, μαζί με τους εργαζόμενους θα επαναθεμελιώσουμε το ΕΣΥ».

Ο νέος υπουργός επισήμανε, ωστόσο, πως «πολλά και κρίσιμα ζητήματα στο χώρο της Υγείας παραμένουν ανεπίλυτα», μιλώντας για τις αναμονές στα χειρουργεία και τις καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ.

Στόχος, όπως είπε, είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η συνοχή του συστήματος, «που αποτελεί για μας προτεραιότητα».

«Δυστυχώς, η πανδημία δοκίμασε το ΕΣΥ, αναδείχθηκαν οι δυνατότητές του αλλά φάνηκαν και οι αδυναμίες του», εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας πως σήμερα οι δαπάνες για το ΕΣΥ αγγίζουν τα 5,2 δισ. ευρώ.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως έρχεται αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, 10.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων.

«Η πρόληψη πρέπει να αφορά όλους, όπου κι αν βρίσκονται, να γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ακόμα, μίλησε για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και ασφαλέστερες και ταχύτερες διακομιδές με νέα εναέρια μέσα.

Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια τόσο στη νέα αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία απουσίαζε, καθώς εμφάνισε covid, όσο και στον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, αποκαλύπτοντας πως θα αναλάβει τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κομμάτι της ψυχικής Υγείας και στο νέο υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

«Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι και ηγεσία, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε», επισήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

2.Το δύσκολο εγχείρημα της αναμόρφωσης του ΕΣΥ, το οποίο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής, πέφτει στους ώμους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων καλείται να αλλάξει τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται συγχωνεύσεις δομών και αλλαγή χρήσης μονάδων προκειμένου να καλυφθούν κενά στην περίθαλψη (π.χ. μακροχρόνια φροντίδα υγείας για χρόνιους πάσχοντες). Το μεγάλο στοίχημα είναι η κάλυψη των κενών των μονάδων του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό. Αρχικά θα πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες για την κάλυψη 854 θέσεων μονίμων γιατρών (προβλέπονται από προκήρυξη του Μαρτίου 2023) και να γίνει ο σχεδιασμός για τις προσλήψεις των 10.000 νοσηλευτών, για τις οποίες έχει δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, η νέα ηγεσία θα πρέπει να προωθήσει ένα νέο μείγμα κινήτρων ώστε να καταστήσει το ΕΣΥ –ειδικά της νησιωτικής χώρας και των απομακρυσμένων περιοχών– ελκυστικό στους γιατρούς. Η αύξηση των αποδοχών της τάξης του 10% που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν φαίνεται να είναι αρκετή. Στις αρμοδιότητες της νέας ηγεσίας είναι να εφαρμοστούν ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τη δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ σε «άγονες» θέσεις και των νοσοκομειακών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα.

2.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Υπουργείο Παιδείας – Κυριάκος Πιερρακάκης: «Θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο»

Τη δέσμευση ότι το Υπουργείο Παιδείας θα εξελιχθεί στο πρώτο 100% ψηφιακό Υπουργείο ανέλαβε μαζί με τα καθήκοντά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι «αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί».

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την Προσχολική εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο. Και ειδικά για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βασική μας έμφαση είναι σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, ασφαλές, λειτουργικό και ελεύθερο, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνομιλεί με το μέλλον», πρόσθεσε.

«Εδώ θα κριθούν όλα για τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης για το σημαντικό ρόλο του υπουργείου και πρόσθεσε ότι είναι το «κατεξοχήν Υπουργείο που αναφέρεται στο μέλλον, επενδύει για το μέλλον, χρίζει το μέλλον και συνομιλεί με το μέλλον».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι αποτελεί στόχο η Παιδεία να αποτελέσει πεδίο συγκλίσεων και συναινέσεων, καθώς και ότι κάθε μέρα να γίνεται και μια μικρή αλλαγή που θα βελτιώνει τη ζωή των συντελεστών της εκπαίδευσης. «Όπου γίνουν μεγάλες τομές, θα γίνουν με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο και με διαβούλευση», ξεκαθάρισε.
«Πάντως, θα κάνουμε περισσότερα από όσα θα υποσχεθούμε», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται, ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποτελείται – εκτός του κ. Πιερρακάκη – από τις υφυπουργούς Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου.

Οι υφυπουργοί στις ομιλίες τους ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους και υπογράμμισαν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της ηγεσίας του Υπουργείου.

Αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις

Σε δύο άξονες εκτιμάται πως θα κινηθεί ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από το έργο που έκανε η προκάτοχός του Νίκη Κεραμέως. Ο πρώτος άξονας αφορά την υλοποίηση όσων θεσμοθετήθηκαν την περασμένη τετραετία και ο δεύτερος τη θεσμοθέτηση μεταρρυθμίσεων που μένουν να γίνουν για να συμπληρώσουν το έργο της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας.

Συγκεκριμένα, εμβληματικό έργο για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η αξιολόγηση θεσμοθετήθηκε, ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα, φέρνοντας υπουργείο, διοικητική πυραμίδα και εκπαιδευτικούς μπροστά σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη.

Η πανδημία, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, αλλά και μερίδας εκπαιδευτικών, οδήγησε την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων –πρώτο βήμα του έργου– να... ρίξει ταχύτητα και να γίνει, εν πολλοίς, με διεκπεραιωτικό τρόπο. Αυτό προκάλεσε καθυστέρηση της έναρξης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η οποία ξεκίνησε τελικά μέσα στο 2023 από τους διορισθέντες εκπαιδευτικούς που έπρεπε υποχρεωτικά εκ του νόμου να αξιολογηθούν για να μονιμοποιηθούν. Ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο η ατομική αξιολόγηση της μεγάλης μάζας των εκπαιδευτικών.

Μεταρρυθμίσεις περιέχει το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την υποχρεωτική εκπαίδευση. Η πλέον ρηξικέλευθη για τα ελληνικά δεδομένα είναι η ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών, όπως ορίζει το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.
Στοίχημα η διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως κύρια πρόκληση κρίνεται η διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι από τα κύρια ζητήματα που θα θέσει η σύνοδος πρυτάνεων στην πρώτη συνεδρίασή της, στις 14 Ιουλίου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, τα ΑΕΙ οφείλουν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που έφερε στη λειτουργία του ο νόμος πλαίσιο του 2022, με μεγαλύτερο «αγκάθι» τον τρόπο ανάδειξης της διοίκησης των ιδρυμάτων.

3.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

«Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός γιατί θα συνεργαστώ με τον κ. Γιάννη Μπούγα, έναν εξαίρετο νομικό και κοινοβουλευτικό

και επίσης αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που θα συνεργαστώ μαζί με τα στελέχη του Υπουργείου. Η διαδρομή μου μετά από τέσσερα Υπουργεία με έμαθε ότι αποδίδει κυρίως η ομαδική δουλειά και ο σεβασμός στην Υπηρεσία. Δηλαδή, στα στελέχη της. Χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών του Υπουργείου είναι προφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Κι αυτό θα το τιμήσω. Τώρα εγώ ανήκω και σε εκείνες τις περιπτώσεις της πολιτικής που κάποιος μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσε να πει "για φαντάσου". Ανήκω εκεί».

Όσον αφορά στα θέματα της Δικαιοσύνης ο νέος Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων, σημειώνοντας: «Οφείλουμε να σεβαστούμε τη συλλογική κυβερνητική δουλειά. Αφού εκθέσουμε το πλαίσιο που
σκεφτόμαστε για τον τομέα της Δικαιοσύνης θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε, να ενημερώνουμε, γιατί τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τόπο αν πρώτα από όλους δε είναι συμμέτοχος ο κόσμος. Ο κόσμος για να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια, δηλαδή να την υποστηρίξει, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος.

-Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, πρόβλημα πολυπαραγοντικό, που έχει επισημανθεί κατά κόρον από διεθνείς φορείς, την Παγκόσμια Τράπεζα, δικαστικούς και νομικούς, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της νέας κυβερνητικής θητείας. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης φέρει το βάρος να προχωρήσει σε ρεαλιστικά και άμεσα μέτρα για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες, κυρίως όμως στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη, όπου εμφανίζονται και τα μεγάλα προβλήματα καθυστερήσεων, ενώ μέτρα απαιτούνται και για το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επίσης εμφανίζει σημαντικά προβλήματα καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης.

Παράλληλα, δομικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την ουσιαστική αξιολόγηση των δικαστών, ώστε να προάγονται και να προχωρούν στις ανώτατες βαθμίδες οι ικανοί και οι άξιοι, αλλά και αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας, που κρίνονται απαραίτητες, αποτελούν μείζονος σημασίας θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία. Επίσης στις προτεραιότητες ανήκουν τα μεγάλα προβλήματα στέγασης, υλικοτεχνικής υποδομής για μεγάλα δικαστήρια, όπως το Πρωτοδικείο της Αθήνας, καθώς και η στελέχωση με δικαστικούς υπαλλήλους και η τεχνολογική αναβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τα βασικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης

Με τις προκλήσεις και τα ανοικτά μέτωπα του τομέα Ενέργειας και του Περιβάλλοντος έρχεται αντιμέτωπος ο νέος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος θα βρεθεί στα βαθιά αφού θα κληθεί να ισορροπήσει αντίθετα συμφέροντα.
Ο τομέας Ενέργειας εκτός από την πράσινη μετάβαση περιλαμβάνει και την «καυτή πατάτα» των τιμολογίων ρεύματος.

Από τις αρχές Οκτωβρίου τα νοικοκυριά θα κληθούν να αφομοιώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής με νέο μανδύα όπως και και το τέλος των επιδοτήσεων.
Η ΡΑΑΕΥ ολοκλήρωσε τη διαβούλευση με τους παρόχους που εισάγει αλλαγές στο Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί ότι η υποχρέωση επιστολής στα 5,5 εκατομμύρια των καταναλωτών της θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επιπλέον κόστος για την επιχείρηση και αντιπροτείνει η σύμβαση να σταλεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η ψηφιακή υπογραφή από τον πελάτη να γίνει μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

Επιπλέον η ΔΕΗ διαπιστώνει αρκετή γραφειοκρατία σε βαθμό που θα επιφέρει σύγχυση στους καταναλωτές αφού οι πάροχοι θα πρέπει από τον Ιούλιο να δώσουν τιμή ανά MWh για τον Οκτώβριο. Θυμίζει προς τη ΡΑΑΑΕΥ ότι θα πρέπει οι πάροχοι να δώσουν τιμές για τους μήνες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει την ανησυχία της για την πορεία των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και προεξοφλεί ότι θα είναι σε ανοδική τροχιά. Τη ίδια στιγμή θεωρεί ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο περιορίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων.

Κατεδαφίσεις, πολεοδομικά σχέδια

Αρκετά «ανοιχτά μέτωπα» σε περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα παραλαμβάνει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος. Η συνέχιση του προγράμματος εκπόνησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα, καθώς και των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τις περιοχές Natura είναι τα πιο πολύπλοκα από αυτά.

Ωστόσο, το «φλέγον» είναι η συνέχιση ή μη των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Από τη στάση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος θα διαφανεί σύντομα αν η κυβέρνηση προτίθεται να διορθώσει το λάθος της διετούς αναστολής κατεδαφίσεων και να συνεχίσει πολεοδομικούς ελέγχους και κατεδαφίσεις σε τουριστικές περιοχές. Εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, θα πρέπει να βρει μια λύση για το ζήτημα των κατεδαφίσεων, αλλά και της στελέχωσης των επιθεωρητών Περιβάλλοντος (και αντίστοιχα μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, των πολεοδομιών).

Τέλος, ο υπουργός θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα κλείσει τις «τρύπες» στο σύστημα «τακτοποίησης» αυθαιρέτων. Πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι το ταχύ κλείσιμο της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών, καθώς, όπως αποδείχθηκε (και) από την περίπτωση της Μυκόνου, η έλλειψη τοπογραφικών στις τακτοποιήσεις δημιουργεί μια ασάφεια ως προς το τι έχει «τακτοποιηθεί».

5.Υπουργείο Υποδομών: Η βαριά ατζέντα Σταϊκούρα – Τα έργα, οι διαγωνισμοί, τα θέματα στις Μεταφορές

Ένα γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας αλλά και οι νέοι υφυπουργοί Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, κληρονομιά από την προηγούμενη διοίκηση Καραμανλή-Καραγιάννη.
Η μεγάλη ανάπτυξη στον χώρο των κατασκευών όπως καταγράφηκε την τελευταία τριετία αποτελεί ένα από τα πολύ δυνατά όπλα στην φαρέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα βρει μπροστά της πλήθος έργων στις υποδομές και σημαντικές προκλήσεις στις μεταφορές.

Σήμερα στο υπουργείο Υποδομών εκτελούνται πολλά μεγάλα έργα, κάποια εκ των οποίων έχουν πάρει τον δρόμο της ολοκλήρωσης. Το σημαντικότερα από αυτά είναι φυσικά η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Εδώ ο κ.Σταϊκούρας θα πρέπει να τρέξει με την Ελληνικό Μετρό την ολοκλήρωση των εργασιών προκειμένου να λειτουργήσει η βασική γραμμή του Μετρό τους πρώτους μήνες του 2024 και εντός του 2024 η επέκταση προς Καλαμαριά. Βασική προϋπόθεση είναι μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο αρχές Φθινοπώρου να υπογραφεί η σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου με το σχήμα ATM-EGIS PROJECTS.

Νωρίτερα, φέτος προς το τέλος του έτους θα κοπεί η πρώτη "κορδέλα" με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία), έργο που εκτελεί η Μυτιληναίος. Κοινό σημείο στα δύο έργα (Μετρό-Αμβρακία) είναι πως λόγω της λήξης του ΕΣΠΑ 2014-2020, θα πρέπει να τελειώσει μέχρι 31.12.23 η κατασκευή τους.

Μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται ότι προετοιμάζεται η παράδοση του τμήματος Τρίκαλα-Καλαμπάκα στο βόρειο τμήμα του Ε65 ενώ συνεχίζεται η κατασκευή του νότιου τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα που όμως και αυτό φαίνεται ότι οδεύει πλέον προς την ολοκλήρωση.
Φέτος ξεκινήσαν αντίστοιχα πολύ μεγάλα έργα όπως το Πάτρα-Πύργος, το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη, το οδικό έργο Καλαμάτα-Μεθώνη, η παράκαμψη Χαλκίδας και το Μπράλος-Άμφισσα.

Σε κατασκευαστική φάση είναι φυσικά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αρκετά σιδηροδρομικά έργα (ηλεκτροκίνηση Κιάτο-Αίγιο, ολοκλήρωση και λειτουργία με ηλεκτροκίνηση Αίγιο-Ρίο, Β'φάση σταθμού Αθήνας, ηλεκτροκίνηση γραμμών Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, Σήραγγα Σεπολίων), έργα σε περιφερειακά αεροδρόμια (Νάξος, Πάρος, Χίος), τα αντιπλημμυρικά Νέας Μάκρης, Λουτρακίου κ.α.

Τα μεγάλα θέματα του Μεταφορών

Ο χρόνος όμως είναι σημαντικός και για τα μεγάλα θέματα των Μεταφορών. Ο κ.Σταϊκούρας θα έχει ως πρώτο θέμα τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για την προμήθεια των 650 αστικών λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Στους 4 επιμέρους διαγωνισμούς υπάρχουν ανάδοχοι αλλά δεν έχουν κλείσει οι διαγωνισμοί. Η προμήθεια θεωρείται κρίσιμη για την ανανέωση των στόλων στις δυο μεγάλες πόλεις που σήμερα λειτουργούν με το δεκανίκι των ΚΤΕΛ και συμβάσεων leasing.

Επίσης σημαντικά είναι τα θέματα της ολοκλήρωσης των σιδηροδρομικών συστημάτων για την λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών του δικτύου της χώρας αλλά και το ποια θα είναι η νέα μέρα της λειτουργίας του σιδηρόδρομου. Στα μεγάλα θέματα είναι και ο εκσυχγρονισμός των κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, η προμήθεια νέων τρένων, η σχέση με την Hellenic Train κ.α.

Στις σιδηροδρομικές μεταφορές μεγάλης σπουδαιότητας είναι ο ώριμος διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ στο οποίο ανάδοχο είναι το σχήμα Hellenic Train-Damco, η λειτουργία του Θριάσιο Ι, η έναρξη διαγωνισμού για το logistics park στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη κ.α.

Μεγάλο θέμα αποτελεί για το υπουργείο και η έναρξη ενός έργου με ιστορία 25 ετών για τον νέο κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική μελέτη του έργου και ο διαγωνισμός παραχώρησης δείχνει να είναι προ των πυλών.
Παράλληλα τρέχουν τα θέματα για την μεταφορά των διμεταφορέων από τον Βοτανικό στη Φυλή, την επέκταση του αεροδρομίου της Αθήνας κ.α.

Τέλος γυρνώντας στις αστικές συγκοινωνίες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει να δώσει βάση στις σταθερές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς υπάρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αύξηση του τροχαίου υλικού. Ήδη η ΣΤΑΣΥ τρέχει το έργο για την ανακαίνιση 14 παλιών συρμών της γραμμής 1 (πρώην Ηλεκτρικός), η Ελληνικό Μετρό προετοιμάζει διαγωνισμό για την προμήθεια 8+7 συρμών για την προσθήκη τους στον στόλο.

Η κίνηση στο Μετρό ολοένα αυξάνει με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά φαινόμενα κορεσμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής ενώ η επέκταση προς Πειραιά "γέμισε" έτι περαιτέρω τις αποβάθρες των σταθμών, ιδιαίτερα της γραμμής 3 που ενώνει το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά, με το κέντρο της Αθήνας, τα Μεσόγεια και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline