Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  15:47:34

«Ήρεμα νερά σε Αιγαίο και νησιά ..», χωρίς εντάσεις, θέλουν οι ΗΠΑ και μέχρι το Φθινόπωρο για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν. Κύριο

Όπως, ήδη, συμβαίνει σε ουρανό και θάλασσα και χωρίς φιλοπόλεμες δηλώσεις της Άγκυρα από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου.

Θεωρούν ότι θα είναι το νέο δεδομένο της συνάντησης κορυφής στο ΝΑΤΟ Μητσοτάκη- Ερντογάν, δηλαδή συνέχισης των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μέχρι το τέλος Φθινοπώρου, όπως συμβαίνει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο με την νέα εποχή που δρομολόγησαν οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για το κλίμα που επικρατεί στο Αιγαίο αλλά και τις επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, πρέσβη Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Σάλιβαν συνεχάρη τον κ. Κιλίτς για τον διορισμό του και εξέφρασε την προθυμία να συνεργαστούν στενά για την ενίσχυση της διμερούς εταιρικής σχέσης και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Η ανακοίνωση αναφέρει πως οι δύο άνδρες «συμφώνησαν για τη σημασία της συνεχιζόμενης σταθερότητας στο Αιγαίο, με τον κ. Σάλιβαν να χαιρετίζει την εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένες και από την επικείμενη συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν – Κυριάκου Μητσοτάκη που «κλείδωσε» για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 11-12 Ioυλίου στο Βίλνιους. Στο Βίλνιους θα έχουν επίσης συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού συγχαρητηρίου τηλεφωνήματος που έκανε ο Τούρκος υπουργός Χακάν Φιντάν στον Γιώργο Γεραπετρίτη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πάντως, οι κύριοι Κιλίτς και Σάλιβαν αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, με την Αγκυρα να εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline