Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  15:36:57

Κάθε δέκα ημέρες και ένα 10%, μέχρι το 30% και των δύο συντάξεων.. Σύντομα από Άδωνη, οι κλιμακωτές κρατήσεις-ανακούφιση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Κύριο

Μάλλον οι περικοπές σε κύρια και επικουρική σύνταξη θα γίνονται τελικά με 1% για κάθε ημέρα εργασίας. Ακόμα εάν οι ημέρες του μήνα είναι 31.

1.Φάκελλος νέας ρύθμισης, ευεργετικής και ανακούφισης για όλους τους συνταξιούχους, ακόμα και περιστασιακής απασχόλησης από τον Κωστή Χατζηδάκη στο Εργασίας θα υλοποιηθεί σύντομα από τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Νομοσχέδιο, ρυθμίσεις του οποίου θα προβλέπουν τη μετατροπή της κράτησης του 30% στη σύνταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους σε αναλογική, βάσει των ημερών απασχόλησης, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open το πρωί της Κυριακής.

Τώρα, ο εργαζόμενος συνταξιούχος χάνει αυτόματα το 30% της σύνταξής του για όσο χρονικό διάστημα απασχολείται, αυτό δεν είναι δίκαιο και ενθαρρύνει τη «μαύρη» εργασία, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. «Την εποχή Κατρούγκαλου είχε θεσπίσει όταν ένας συνταξιούχος εργαζόταν έπρεπε να του παρακρατείται το 60% της συντάξεως. Αυτό ήταν τιμωρητικό, δεν μπορούσε κανείς συνταξιούχος να εργαστεί και με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα ενθάρρυναν τη μαύρη εργασία. Αυτό, ήρθε ο Βρούτσης και το έκανε 30%. Τώρα πιστεύω ότι είμαστε ώριμοι να πάμε στην επόμενη φάση και να θεσπίσουμε την αναλογική κράτηση. Δηλαδή, όχι δούλεψες μία ημέρα, σου πήραν 30%. Να υπάρχει μία αναλογικότητα ως προς την κράτηση», τόνισε.

2. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30%, οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα τον μήνα ο συνταξιούχος, θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.

Με τις αλλαγές που προωθούνται, θα εισάγουν αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, συνταξιούχος με 1000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική, χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 360 ευρώ, ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.

21.4.2020..... Ποιές κατηγορίες απασχολούμενων συνταξιούχων αφορούν οι νέες ρυθμίσεις;

Οι νέες ρυθμίσεις (άρθρο 27 ν. 4670/2020) και η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας (Α.Π. Φ.8000/οικ.14032/571), αφορούν μόνο τους συνταξιούχους λόγω γήρατος, όλων των φορέων και του δημοσίου, κύριας και επικουρικής σύνταξης. Για τους συνταξιούχους αναπηρίας εφαρμόζονται οι επί μέρους καταστατικές διατάξεις, για δε τους συνταξιούχους λόγω θανάτου, οι ειδικές ρυθμίσεις που υπάρχουν στις διατάξεις συντάξεων λόγω θανάτου.

2. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της απασχόλησης συνταξιούχων στο ποσό της σύνταξης με βάση τις νέες ρυθμίσεις;
Αν η απασχόληση ή αυταπασχόληση λαμβάνει χώρα στον ιδιωτικό τομέα, η σύνταξη κύρια και επικουρική περικόπτεται κατά 30%. Αν η απασχόληση λαμβάνει χώρα σε φορείς γενικής κυβέρνησης, τότε η σύνταξη κύρια και επικουρική αναστέλλεται καθ΄ ολοκληρία. Η πλήρης αναστολή χωρεί στην περίπτωση όμως που δεν έχει συμπληρωθεί το 61ο έτος της ηλικίας μέχρι 28-2-2021 και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει από 1-3-2022 το 62ο έτος. Εφ΄ όσον έχουν συμπληρωθεί τα ηλικιακά όρια στα χρονικά πλαίσια που προαναφέρθηκαν, τότε και για την κατηγορία αυτή των απασχολούμενων συνταξιούχων, ισχύει η περικοπή κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 30%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline