Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  13:41:35

Επτά εναντίον ενός, ο συσχετισμός στη Βουλή για τις Προγραμματικές δηλώσεις. Τα πρώτα δείγματα αντιπολίτευσης, ιδίως από «Σπαρτιάτες», Ζωή Κ., πολυκέφαλο ΣΥΡΙΖΑ και τον Νικ. Ανδρουλάκη. Κύριο

Με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση από μεθαύριο Πέμπτη- Στη Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια από τα λεγόμενα κοινωνικά υπουργεία.

Το Σάββατο, 8 Ιουλίου ολοκληρώνονται οι προγραμματικές. Οι βασικοί άξονες και τα πρώτα νομοθετήματα του Κ.Μητσοτάκη.

Από μεθαύριο το μεγάλο τέστ. το τριήμερο αναμετρήσεων από όλα τα κόμματα, οκτώ τον αριθμό. Με τα επτά σε αντιπολιτευτική γραμμή, σε πολιτική αντιπαράθεση θέσεων και προγραμμάτων, της οποίας θα δώσουν τα πρώτα δείγματα, ομοιότητες και διαφοροποιήσεις.

Οι προγραμματικές δηλώσεις για τη δεύτερη γαλάζια 4ετία, θα ξεκινήσουν την προσεχή Πέμπτη και ολοκληρωθούν το Σάββατο, 8 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν, αρχής γενομένης από το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ (για +1.000 ευρώ αφορολόγητο σε οικογένειες με παιδιά, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κ.λ.π) που αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τις αρχές Αυγούστου.

Ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες θα βρεθούν η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο δημόσιο από το Υπερταμείο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και ως προς την επέκταση των μέτρων όπως το market pass και το Καλάθι του Νοικοκυριού για την ανακούφιση από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Ριζικές αλλαγές στο ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί πιο διεξοδικά στη ριζική αναβάθμιση του ΕΣΥ, την οποία έχει προαναγγείλει και προεκλογικά, την αναδιάρθρωση του κράτους κα.
Μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής και της εκλογής Προέδρου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει ακόμα πιο εντατικά τις επισκέψεις του στα Υπουργεία.

Μετά το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο Υγείας, καθώς το «νέο ΕΣΥ» συνιστά κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και μάλιστα ο ίδιος την έχει αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα αυτής της τετραετίας.

Ταυτοχρόνως, το ΥΠΟΚ, σε συνεργασία με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προετοιμάζουν ταχύτατα το πρώτο νομοθέτημα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και θα περιλαμβάνει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, οι περισσότερες εκ των οποίων θα αφορούν το 2024.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά. Ένα μέρος της παρέμβασης όμως θα αφορά το 2023 και θα σχετίζεται με την παράταση στο μέτρο του market pass.

Στην περίμετρο των δικαιούχων της συνολικής παρέμβασης περιλαμβάνονται οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και οι νέοι που δικαιούνται συγκεκριμένα επιδόματα. Στην παρούσα φάση δεν είναι δεδομένο, αν θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για χορήγηση έκτακτου επιδόματος, σε οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες τα Χριστούγεννα και αυτό διότι δεν θέλουν από την κυβέρνηση να στείλουν λάθος μήνυμα προς τις αγορές, τις παραμονές της επικείμενης απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline