Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  13:42:34

Τριήμερο Προγραμματικών δηλώσεων για 2023-2027, με όλους στον καθρέπτη. Μητσοτάκης απόψε για πολλές παροχές, επιδόματα και νέα μέτρα αλλά και τους μεγάλους στόχους. Κύριο

Οι επτά σε επιθετική αντιπολίτευση το Σάββατο (με πρώτη της αντίστροφη σειράς τη Ζωή Κ.). Απαντήσεις από τους Χατζηδάκη-Βορίδη.

1.Σήμερα στις 17:00 οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού - Το Σάββατο η άνετη ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση - Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην πίεση που δέχονται οι πολίτες από την ακρίβεια, αλλά και μέτρα έκπληξη, τα οποία δεν έχουν «διαρρεύσει» έως τώρα.

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στο πρακτορείο Bloomberg ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, με προφανή στόχο την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει βελτίωση σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προβεί αύριο στις 17:00 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την επόμενη 4ετία, αναλύοντας το όραμά του και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Ένας άξονας των προγραμματικών δηλώσεων θα αφορά μέτρα άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών και να αποσυμπιεστεί ένα μέρος της πίεσης που προκαλεί η ακρίβεια.

Τι θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τα συγκεκριμένα μέτρα:

- επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους
- έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
- κατάργηση του πέναλτι του 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους

Τα τρία παραπάνω μέτρα θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι αύριο, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζονται «έκπληξη».

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

Πέμπτη 6 Ιουλίου
-Στις 17:00 ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη
-Κύκλος 8 ομιλητών από όλα τα κόμματα
-Τοποθετήσεις των υπολοίπων 7 πολιτικών αρχηγών

Παρασκευή 7 Ιουλίου
-Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.
-Στο βήμα θα ανέβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές όλων των κομμάτων.
-Η διαδικασία θα διαρκέσει έως αργά το βράδυ.

Σάββατο 8 Ιουλίου
-Η διαδικασία θα ξεκινήσει το πρωί με ομιλητές υπουργούς και βουλευτές
-Γύρω στις 4 θα ξεκινούν οι δευτερολογίες των αρχηγών με αντίστροφη σειρά από αυτή που έχουν εκλεγεί τα κόμματά τους
-Τελευταίος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
-Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 11 το βράδυ με την ψηφοφορία για να λάβει η κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης.

2.ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ.

Το μήνυμα που θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις περιγράφοντας μια δεύτερη τετραετία "τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων" σε όλους τους τομείς, θεωρείται πιθανό να ανοίξει πλέον τον δρόμο για μία τέτοια εξέλιξη, στον βαθμό που θα συνοδεύεται από την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η συνέχιση των πολιτικών στήριξης της κοινωνίας, ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής θα ασκηθεί χωρίς παρέκκλιση από τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον , ο Κυριάκος αναμένεται να αναδείξει για μία ακόμη φορά την σημασία μία επενδυτικής βαθμίδας όχι μόνο σε ότι αφορά τους δείκτες της οικονομίας, αλλά και την ελληνική κοινωνία, καθώς πρόκειται για εξέλιξη που θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την χώρα, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά.

Το μήνυμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι πολύ σημαντικό όμως και σε ότι αφορά τις επενδύσεις που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των κεντρικών στόχων που θα περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις και οι οποίοι αφορούν στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας πολλών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, περαιτέρω μείωσης της ανεργίας και εντέλει δημιουργίας συνθηκών που θα ευνοούν την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταστεί δυνατή και η υλοποίηση της δέσμευσης για μέσο μισθό 1.500 ευρώ ως το 2027, αυξημένο κατά 25%.

Χωρίς Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρώτη ομιλία Ανδρουλάκη στη Βουλή

Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος έχει αναλάβει χρέη προέδρου της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος στο κόμμα και θα είναι αυτός που θα αναλάβει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για πρώτη φορά θα ανέβει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτική αρχηγοί για τις δικές τους ομιλίες, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήδη έδειξε ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς κατά την εκλογή του προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων έκανε παρέμβαση δύο φορές. Στο βήμα της ολομέλειας θα ανέβουν για πρώτη φορά και οι επικεφαλής των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline