Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  15:47:55

Μητσοτάκης επίμονα και προχθές στη Βουλή: «Εάν οι εργοδότες θέλουν καλύτερους εργαζόμενους ας πληρώσουν καλύτερους μισθούς». Αδ. Γεωργιάδης: «ο κανόνας αυτός της αγοράς έπιασε ήδη, στον Τουρισμό». Κύριο

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε, σταθερά και με επιτυχία ο Κώστας Χατζηδάκης απέναντι στα παράπονα εργοδοτών ότι δεν βρίσκουν κατάλληλους εργαζόμενους και σε αιτήματα για άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΈΜΠΤΗΣ

1.ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ ( Πρωθυπουργός).
«...Ναι, η ανεργία διαρκώς μειώνεται και μάλιστα, με τους ταχύτερους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη. Όμως, μην ξεχνάμε ότι είναι ακόμα η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στις γυναίκες και στους νέους. Ναι, αυξήσαμε τον κατώτατο και τον μέσο μισθό. Ναι, μειώσαμε πενήντα φόρους και εισφορές, στηρίξαμε το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά η διε θνής ακρίβεια ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις, πιέζοντας καθημερινά τα νοικοκυριά και ναι, παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει, όλοι το γνωρίζουμε ότι οι μισθοί στην πατρίδα μας είναι ακόμα χαμηλοί.

Ναι, είδαμε επιτέλους τι σημαίνει ψηφιακό κράτος. Όμως, η πατρίδα μας έχει ακόμα να κάνει πολλά βήματα για να κάνει ηλεκτρονικές όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και να συντρίψει τη γραφειοκρατία. Ναι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε στην πανδημία. Ανέδειξε, όμως, ταυτόχρονα και τις χρόνιες παθογένειές του, που απαιτούν πια έναν ριζικό ανασχεδιασμό. Ναι, περιορίσαμε σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές, θωρακίζοντας τα σύνορά μας. Όμως, όπως βλέπετε, η μεταναστευτική κρίση είναι διαρκώς παρούσα και η Ελλάδα, ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης, οφείλει καθημερινά να δίνει εξετάσεις και στο πεδίο της προστασίας των συνόρων.

2......»Διατρέχω σύντομα τις προτεραιότητές του
Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει πρώτα και πάνω από όλα καλύτερες αμοιβές, ώστε στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Σημαίνει περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Σήμερα είναι ήδη επτακόσιες ενενήντα τέσσερις από τις πεντακόσιες που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια και καλύπτουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. Και βέβαια, σημαίνει νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024 που να ξεπερνά το 3%.

Μίλησα ήδη για τις πρώτες ελαφρύνσεις και σε αυτές θα πρέπει να προσθέσετε από τον επόμενο χρόνο τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, την υποχώρηση κατά μία ακόμη μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακά την κατάργηση του τελευταίου μνημονιακού φόρου -και αναφέρομαι στο τέλος επιτηδεύματος.

Όλα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη.
Θα το ξαναπώ, κάναμε μια μεγάλη συζήτηση στην προεκλογική περίοδο πως αυξάνονται οι μισθοί και εάν μπορεί να δεσμευθεί μία κυβέρνηση ότι θα αυξήσει τους μισθούς και θα φτάσει τον μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. Είπαμε ότι αυτός είναι ο στόχος μας και εξηγήσαμε πώς αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, καθώς η ανάπτυξη μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις είναι αυτή που τελικά μειώνει την ανεργία, είναι αυτή που τελικά δίνει περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στους ίδιους τους εργαζόμενους και είναι αυτή που αναγκάζει τελικά τους επιχειρηματίες να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς, για να βρουν τους καταρτισμένους εργαζόμενους τους οποίους έχουν ανάγκη.

Ακούμε συχνά να γίνεται αυτή η συζήτηση σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας σήμερα. «Δεν βρίσκουμε εργαζόμενους», μας λένε οι επιχειρηματίες. Και η απάντηση είναι «Πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους». Και αυτό έχει ήδη αρχίσει και συμβαίνει, γιατί ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1050 ευρώ στα 1.200 ευρώ.

Και αυτή η μόνιμη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών είναι και αναγκαία συνθήκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Όμως για να την πετύχουμε, απαιτεί και κάτι ακόμα, το οποίο, θέλω να πιστεύω, ότι θα μας βρει όλες και όλους σύμφωνους σε αυτή την Αίθουσα: Να κερδίσουμε επιτέλους τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Το κενό του ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά την προηγούμενη τετραετία και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μας βοήθησαν πολύ να περιορίσουμε τη μικρή φοροδιαφυγή. Έχουμε όμως να κάνουμε σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευσή μας.

Και θέλω να προειδοποιήσω όλους όσοι έχουν βολευτεί πίσω από μία μακροχρόνια, στρεβλή πραγματικότητα που επιμερίζει άδικα τα φορολογικά βάρη στις πλάτες όλων όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Τους λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι αυτή η Κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και τη βούληση και την τεχνογνωσία να σας εντοπίσει και να σας υποχρεώσει να κάνετε το αυτονόητο, να πληρώνετε δηλαδή τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό σας εισόδημα.
.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

2.- Γεωργιάδης: «Kόφτες» στις παρακρατήσεις για εργαζόμενους συνταξιούχους - «Δεν πρέπει να τους τιμωρούμε»
«Θέλουμε σε ένα-ενάμιση χρόνο να επιστρέψουμε δικαιώματα που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, όπως οι τριετίες» είπε ο υπουργός Εργασίας - Κάλεσε τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν υψηλά κέρδη να επιστρέψουν το μερίδιο που αναλογεί στους εργαζόμενους

Τη θέσπιση ορίων (κόφτες) ώστε να μην υποστούν ζημία με τη νέα φορολογική παρακράτηση οι συνταξιούχοι που εργάζονται, εξήγγειλε ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Παράλληλα τόνισε ότι θα επανεξεταστούν οι διατάξεις που «μπλοκάρουν» τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ που είναι κυρίως ελεύθερη επαγγελματίες.

Αναφερόμενος επίσης στην επαναφορά των τριετιών για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό , ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι « στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, προκειμένου σε 1-1,5 χρόνο να επιστρέψουμε δικαιώματα που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων.»

Κάλεσε επίσης τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν υψηλά κέρδη να επιστρέψουν το μερίδιο που αναλογεί στους εργαζόμενους, αυξάνοντας τους μισθούς. Επεσήμανε την καθοδηγητική απόφαση του Πρωθυπουργού, που επαναλάμβανε ο προκάτοχος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και εκτός Βουλής και ειδικότερα ο νέος υπουργός κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως μονόδρομο την αύξηση των μισθών (και γενικά των συνθηκών εργασίας για τις αναγκαίες προσλήψεις ικανών υπαλλήλων-στελεχών και μάλιστα έκανε δύο προσθήκες..

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η οδηγία αυτή του Πρωθυπουργού εφαρμόσθηκε στον τομέα του Τουρισμού, στον οποίο οι μεγαλύτεροι μισθοί προσήλκυσαν πολλούς και ικανούς εργαζομένους σε τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, εξήγησε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος δίνει βάρος στην μείωση της ανεργίας στους Έλληνες δεν θα δίνει εύκολα άδειας εργασίας σε αλλοδαπούς, που ζητούν διάφορες επιχειρήσεις, προφανώς για μειωμένους μισθούς , ημερομίσθια και ασφάλιση..

2.Αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά με τις εικόνες ντροπής για τις συνθήκες εργασίας ιδίως στον τουρισμό, είπε ότι θα επιδιώξει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας καθώς και ασφάλεια σε κλάδους με υψηλή επικινδυνότητα όπως είναι ο κλάδος των ντελίβερι.

Τέλος , είπε ότι τον Οκτώβριο θα προωθηθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμο για τις αλλαγές , φορολογικές, θεσμικές και ελεγκτικές στη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline