Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  13:46:39

Kαθημερινά .... 5-7 πνιγμοί στις παραλίες μας. Φόβοι ότι θα ξεπεράσουμε το περσινό ρεκόρ των 350 πνιγμών, από Έλληνες και ξένους. Οι κύριες αιτίες σε ηλικιωμένους αλλά και νέους. Κύριο

Εφιαλτικοί μήνες ο Ιούλιος και ο Αύγουστος με εκατοντάδες θύματα στις θάλασσες της Ελλάδας – Συστάσεις και συμβουλές από το Λιμενικό.

1.Δυστυχώς, το 2022 καταγράφηκε «μαύρο» ρεκόρ στη χώρα με ανθρώπους όλων των ηλικιών να χάνουν τη ζωή τους, είτε γιατί βούτηξαν ακατάλληλες ώρες, είτε επειδή υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους και δεν τήρησαν τους βασικούς κανόνες για ασφαλή κολύμβηση. Τα επίσημα στοιχεία του λιμενικού σώματος είναι σοκαριστικά, Για όλες τις ηλικίες, τις κοινωνικές κατηγορίες και χώρες προέλευσης.

Μόνο τους τελευταίους δυόμιση μήνες είχαν χάσει πέρυσι τη ζωή τους σε παραλίες όλης της χώρας 196 λουόμενοι. Ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, από 30 έως 50 ετών, αλλά και παιδιά.

2.Τελευταίο περιστατικό ήταν στη Χαλκιδική όπου ένας 15χρονος έφυγε από τη Σκύδρα για μονοήμερη με φίλους του και οι γονείς του παρέλαβαν τη σορό του. Η νεκροψία έδειξε ότι ο έφηβος πνίγηκε. Ο κίνδυνος πνιγμού που ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή στο υδάτινο περιβάλλον, όταν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά οδηγεί στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Μία από τις βασικότερες αιτίες πνιγμών στην Ελλάδα είναι πως μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν ξέρει να κολυμπά και να τηρεί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Μάλιστα, στα παιδιά και τους εφήβους το ποσοστό που δεν ξέρει να κολυμπά φτάνει ακόμα και το 60%.

Όπως αναφέρουν διάφοροι ειδικοί μπορεί από ποικίλες αιτίες, συχνά επιπόλαιες, μπορεί να πνιγεί ένας λουόμενος, με τα περισσότερα θύματα να είναι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και αλλοδαποί τουρίστες. Από τους τελευταίους ένας μεγάλος αριθμός είναι Βαλκάνιοι. Μάλιστα, πολλοί από τους ηλικιωμένους έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις λίγα μέτρα από την ακτή.

3.Τον τραγικό αριθμό των 7 νεκρών από πνιγμό είχαμε χθες Πέμπτη (6.7.2023) σε θάλασσες της χώρας μας, με το Λιμενικό να προχωρά σε συστάσεις και συμβουλές προς τους πολίτες.
Ειδικότερα, εξ αφορμής των πνιγμών αυτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου τόνισε στην ΕΡΤ ότι «καλό θα είναι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην παραλία να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, να μένουν κοντά στην ακτή μέσα από τις σημαδούρες, να προστατεύονται από τον ήλιο ούτως ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στην υγεία τους που θα καταλήξουν σε δυσάρεστες καταστάσεις.

«Ισχύει ότι το περσινό Ιούνιο είχαμε 67 θανάτους στις ελληνικές παραλίες. Ευτυχώς φέτος τον Ιούνιο αυτό το νούμερο έχει πέσει στο 42. Ωστόσο υπάρχει το ποιοτικό χαρακτηριστικό της ηλικίας, όπου από αυτούς τους 42 συνανθρώπους μας το 88% ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών», συμπλήρωσε.

«Γι' αυτό το λόγο καλό θα ήταν οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην παραλία να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, να μένουν κοντά στην ακτή μέσα από τις σημαδούρες, να προστατεύονται από τον ήλιο ούτως ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στην υγεία τους που θα καταλήξουν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Έτσι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ευχαριστηθούμε τις παραλίες και να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα», είπε.

«Έχουν προβλεφθεί από το Ελληνικό Λιμενικό και γίνονται επισταμένως έλεγχοι στις παραλίες με έμφαση το Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την προβλεπόμενη ναυαγοσωστική κάλυψη», κατέληξε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline