Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  14:05:23

Δημ. Καιρίδης: «Μας έχουν ζητήσει διάφοροι φορείς ...140.000 αλλοδαπούς εργάτες, αλλά προέχει η μείωση της ανεργίας των Ελλήνων». Επιπλέον, των 128.000, που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο για όλη τη διετία 2023-24 με τα τριπλάσια αιτήματα. Κύριο

Τέσσερις οι τομείς (γεωργία, τουρισμός, εστίαση, κατασκευές) τους οποίους τα περισσότερα αιτήματα, μετά απροθυμία Ελλήνων και Βαλκάνιων να εργασθούν εδώ, όπως παλαιότερα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου):
............Την προηγούμενη τετραετία καταφέραμε έναν άθλο και ελέγξαμε τις ροές της παράτυπης μετανάστευσης, παρά τις προσπάθειες, όχι μόνο των πανίσχυρων εγκληματικών δικτύων των διακινητών με τις πολλαπλές διασυνδέσεις, αλλά και της γείτονός μας στα ανατολικά.

Επιπλέον, δημιουργήσαμε δομές φιλοξενίας των αιτούντων ασύλου, που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Φροντίσαμε τα ασυνόδευτα ανήλικα και τους ευάλωτους και προχωρήσαμε σε μια σειρά προγραμμάτων ένταξης με «όχημα» κυρίως την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήταν λάθος να εφησυχάσουμε και να επαναπαυθούμε στην επιτυχία μας. Η πίεση στα εξωτερικά σύνορά μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, παραμένει και αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες αποτυχημένες απόπειρες παράτυπης εισόδου που αποτρέπονται καθημερινά χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Οι συνθήκες σήμερα στη νότια και την ανατολική Μεσόγειο είναι τέτοιες που μας καλούν σε αυξημένη επαγρύπνηση, ιδίως τώρα κατά τους θερινούς μήνες.

.............Είναι, όμως, άλλο διάσωση και άλλο διευκόλυνση των διακινητών, όπως επιδιώκουν κάποιοι. Είμαστε ανθρωπιστές, αλλά δεν είμαστε αφελείς. Ένα πράγμα θα πρέπει να είναι βέβαιο. Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα επιτρέψει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και της προστασίας των συνόρων να υποκλαπεί από τις εμμονές και την υποκριτική ιδεοληψία της μιας πλευράς ή τον λαϊκισμό και την εχθροπάθεια της άλλης. Πρόθεσή μας είναι να επιμείνουμε στη δίκαιη, αλλά αυστηρή πολιτική που δίνει λύση στο πρόβλημα και πατάσσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

...Βασική μας προτεραιότητα είναι η πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία περνά, όχι μόνο μέσα από τη φύλαξη των συνόρων μας και τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Μεσογείου, αλλά και μέσα από τη δημιουργία και την ενίσχυση νόμιμων οδών μετανάστευσης.

Αυτό σημαίνει αντιμετώπιση του προβλήματος στην «πηγή» του, αλλά και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για όσους χρήζουν ασύλου και διεθνούς προστασίας, με παράκαμψη των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, μέσα από την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας ιδίως με τις ενδιάμεσες χώρες, αλλά και νόμιμες οδούς μετανάστευσης και εργασίας στην πατρίδα μας, με βάση τις δικές μας και μόνο ανάγκες και προτεραιότητες.

...........Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς. Η ελληνική οικονομία, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξή της, έχει έλλειψη σε εργατικά χέρια σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η εστίαση και οι κατασκευές. Σήμερα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις όλης της χώρας έχουν κατακλυστεί από δεκάδες χιλιάδες αιτήματα μετακλήσεων για εποχικούς εργάτες.

Επιπλέον, η οικονομία μας χρειάζεται να μπορεί να προσελκύει εξειδικευμένο προσωπικό σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως κάνουν πολλές άλλες αναπτυγμένες χώρες, κατ' αρχήν των Ελλήνων της διασποράς, αλλά και άλλων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διεθνώς ένας εντεινόμενος ανταγωνισμός για την προσέλκυση ταλέντων. Από την έκβασή του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό ποιες χώρες θα βρεθούν στην πρωτοπορία του εικοστού πρώτου αιώνα και ποιες θα μείνουν πίσω.

Η Κυβέρνησή μας έχει υπογράψει δύο διμερείς συμφωνίες, με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, που διευκολύνουν τη λελογισμένη και με κανόνες εποχική μετανάστευση για εργασία και ταυτόχρονα πατάσσουν την παράτυπη, αφού προβλέπουν τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό. Υποχρεωτικό επαναπατρισμό! Πρόθεσή μας είναι η υπογραφή και άλλων τέτοιων συμφωνιών όπου χρειάζεται, αλλά και ο εκσυγχρονισμός και η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος αδειοδότησης, που σήμερα παρουσιάζει αρρυθμίες και καθυστερήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Τον λόγο έχει ο κ. Ιωάννης Κόντης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Σπαρτιατών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με τον προσήκοντα σεβασμό. Ακούγοντάς σας αισθάνομαι ότι ετοιμάζεστε να κάνετε ανταλλαγή πληθυσμών εδώ. Μας μιλάτε συνεχώς για μεταναστευτικές ροές, οι οποίες ενώ πρώτα εξηναγκάζοντο λόγω πολέμων, όπως λέγατε, τώρα έλκονται, όπως μας είπατε, από οικονομική δυνατότητα καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.

Κι εγώ έλκομαι να πάω μετανάστης στην Αμερική, όπως ήμουν και μετανάστης στη Βραζιλία που πήγα με διαφορετικές συνθήκες και μετά από πολλαπλούς ελέγχους επί έναν χρόνο.
Θέλω να μας πείτε εν ευθέτω χρόνω αν έχετε αποτυπωμένη σε αριθμούς την πραγματική παρουσία νόμιμων, ημινόμιμων και παράτυπων μεταναστών αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Δεύτερον, ποια είναι η ανάγκη που σας κάνει να υπογράφετε συμφωνίες για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που όπως μας λέτε θα έρθουν με την προοπτική ότι θα επαναπατριστούν, την ίδια στιγμή που έχουμε ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες μακροχρόνια ανέργους; Έχετε προσπαθήσει να εξαντλήσετε το ανθρώπινο δυναμικό από αυτήν την πηγή;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου):
.
Ζητήσατε στοιχεία. Τα στοιχεία που ζητάτε είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και σας καλώ να την επισκεφτείτε και θα τα δείτε όλα εκεί, και για τις ροές και για τους πληθυσμούς και για τα αιτήματα, όπως αποτυπώνονται.

Με ρωτήσατε για την ανεργία. Εγώ αναφέρθηκα σήμερα σε στοιχειοθετημένα αιτήματα από όλη την Ελλάδα που έχουν κατατεθεί στις Αποκεντρωμένες. Καλώς ή κακώς έχουν κατατεθεί. Είναι εκατόν σαράντα χιλιάδες –για να σας δώσω το νούμερο- για μετακλήσεις από το εξωτερικό. Οι εκατόν δέκα χιλιάδες αφορούν εργάτες γης.
Προφανώς, η Κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πάρα πολλά για τη μείωση της ανεργίας και θέλουμε να την πάμε στο «μηδέν» -ει δυνατόν- και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Όμως, σε πολύ συγκεκριμένους τομείς φαίνεται, σύμφωνα με τα αιτήματα, να υπάρχουν αυτά τα ελλείμματα.

2.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΙΣ 5 .04 2023
Τη μετάκληση έως 128.000 εργατών γης για τη διετία 2023-24 προβλέπει η ΚΥΑ έξι υπουργών

Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφουν έξι υπουργοί προβλέπει τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία στην Ελλάδα, με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10%. Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα προβλέπονται 108.000 θέσεις εξαρτημένης εργασίας και εποχικής συν άλλες 20.000 από τις διακρατικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές. Σύνολο, δηλαδή, 128.000 θέσεις για εργάτες γης, που κατανέμονται σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι Περιφερειακής Ενότητας. Όμως το πλήθος των μετακλήσεων καθορίστηκε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα αιτήματα που υπεβλήθησαν μέσω των Περιφερειών - καλύφθηκε μόνο το 40%.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 4 Απριλίου, αναφέρονται τα εξής:
«Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (35400/03.04.2023, ΦΕΚ Β 2189/3.4.2023) η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία για τα έτη 2023 και 2024, σε 167.925.

Το πλήθος των επιτρεπόμενων μετακλήσεων καθορίστηκε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα αιτήματα που υπεβλήθησαν μέσω των Περιφερειών (τα οποία προσέγγισαν τις 380.000) και κοντά στο αντίστοιχο όριο που είχε τεθεί για την διετία 2021-2022 (ήταν 168.632). Ορθώς οι νέος υπουργός αναφέρεται σε άλλα 140.000 νέα ή εκκρεμή αιτήματα μετάκλησης εργατών από την αλλοδαπή..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline