Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  20:29:17

Νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες από τον Σεπτέμβριο, υπόσχεται ο Νότης Μηταράκης. «Είναι το σύγχρονο φακέλωμα...» επιμένει το νέο κόμμα ΝΙΚΗ και δήλωσε στη Βουλή ότι θα τις πολεμήσει. Τα επιχειρήματα του προέδρου Δημ. Νάτσιου. Κύριο

Έρχονται μέσα στον Σεπτέμβριο, μετά μακρά καθυστέρηση και αναβολές. - Θα εκδίδονται με το ίδιο κόστος. Νέες δηλώσεις του υπουργού ΠΡΟ-ΠΟ.

1. Αρκετά οι καθυστερήσεις και οι αναβολές.Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμες οι νέες ταυτότητες, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, μετά τις πρώτες εξαγγελίες του στις Προγραμματικές Δηλώσεις στη Βουλή..Με το νέο « εθνικοπατριωτικό» κόμμα ΝΙΚΗ να διατυπώνει εκεί στις πρώτες αντιρρήσεις του, έντονες μάλιστα.

Οι νέες ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, για όσους τις βγάζουν τώρα, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός. «Στόχος μας είναι να τις παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αρχές Σεπτεμβρίου» ενημέρωσε και την επομένη θα αρχίσει η έκδοσή τους.

Για τις παλαιές ταυτότητες ανέφερε πως «έχουν διάρκεια 10 χρόνια και ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Πλέον αυτό θα φαίνεται και επίσημα πάνω στην ταυτότητα. Τα διαβατήρια είχαν ισχύ πέντε χρόνια, αλλά πέρυσι το αλλάξαμε. Η λογική θα είναι στο μέλλον με μια κοινή αίτηση να επανεκδίδεις ταυτότητα και διαβατήριο ανά 10 χρόνια από τα ίδια συστήματα.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το κόστος έκδοσης της νέας ταυτότητας, ούτε το κόστος διαβατηρίου» σημείωσε ακόμη ο κ. Μηταράκης.

1.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΑΤΣΙΟΣ (Πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος – ΝΙΚΗ):

.......Μας είπε ο κ. Μηταράκης ότι θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες από τον Σεπτέμβριο. Δεν μας είπε, όμως, τι προδιαγραφές θα έχουν οι νέες ταυτότητες. Εξ όσων ακούγονται, η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα ή αλλιώς Κάρτα του Πολίτη, θα φέρει μικροτσίπ τεχνολογίας RFID και θα λειτουργεί με κλειδί έναν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό για κάθε πολίτη. Μέσω της ταυτότητας αυτής θα γίνεται η διασύνδεση όλων των προσωπικών αρχείων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα του κατόχου.

Πρόκειται για μία ταυτότητα με δυνατότητα γεωεντοπισμού και συλλογής πληροφοριών και φακελώματος του πολίτη. Πέρασαν σχεδόν πενήντα χρόνια από τότε που το φακέλωμα του πολίτη καταργήθηκε χάριν της δημοκρατίας. Άραγε, στην Ελλάδα του 2023 πόσο δημοκρατικό θεωρείται το φακέλωμα του πολίτη που θα γίνει μέσω αυτών των ταυτοτήτων; Ποιος θα ελέγχει το σύνολο των πληροφοριών μας που πολλές φορές θα έχουν και χαρακτήρα εθνικής ασφάλειας; Σε ποια εθνική ή υπερεθνική βάση δεδομένων θα γίνεται η χρήση και η επεξεργασία τους; Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες και μάλιστα όταν αυτή η Κυβέρνηση έχει πρωτοστατήσει σε σκάνδαλα υποκλοπών;

Για τον πολίτη που για λόγους συνείδησης και ελευθερίας αρνηθεί να παραλάβει τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας ή θα κινδυνεύει ο πολίτης που δε θέλει να την πάρει να τεθεί εκτός κοινωνίας και δικαιωμάτων ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας;

Η ΝΙΚΗ εναντιώνεται πλήρως στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες οι οποίες από απλό μέσο ταυτοποίησης επιδιώκεται να γίνουν μοναδικό μέσο ασκήσεως δικαιωμάτων και κοινωνικής ύπαρξης. Θα αγωνιστούμε για τον αυτονόητο σεβασμό στην ελευθερία του προσώπου.
Έχουμε μπροστά μας πρωθυπουργική εξαγγελία για συνταγματική αναθεώρηση και θα επιμείνουμε να ρωτήσουμε: Επιτέλους, θα αποκαλύψετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ποια άρθρα του Συντάγματος θέλετε να αναθεωρήσετε; Δεν είναι εθνικό μυστικό. Θα διαγράψετε το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος από την προμετωπίδα του Συντάγματος που είναι γραμμένη με το αίμα των αγωνιστών του 1821 και όχι με μελάνι; Θα αναθεωρήσετε το άρθρο 3 στην κατεύθυνση χωρισμού κράτους - Εκκλησίας ώστε να γίνει το κράτος μας ουδετερόθρησκο; Θα αλλάξετε το άρθρο 16 ώστε να πάψει να αποτελεί αποστολή της παιδείας η καλλιέργεια εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης; Θα αλλάξετε τον ορισμό της οικογένειας για να μην έχετε ως υποχρέωση τη δημογραφική ανάπτυξη της πατρίδας μας;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline