Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  20:02:17

Σε ετοιμότητα το ηλεκτρικό δίκτυο τις ημέρες δοκιμασίας και με καύσωνα

Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του καύσωνα εκφράζεται από πλευράς των αρμοδίων φορέων.

Το ζήτημα της επάρκειας του συστήματος και η αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών απασχόλησε χθες έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ υπό τον αρμόδιο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη και της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου με τη συμμετοχή ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ.

Διαπιστώθηκε ότι τα φορτία τις ημέρες του καύσωνα θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα. Κρίσιμες είναι οι ώρες μετά τις 8 το βράδυ που πέφτει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Το ΥΠΕΝ συστήνει στους καταναλωτές λελογισμένη χρήση ηλεκτρικών συσκευών από τις 8 έως τις 10 το βράδυ, καθώς επίσης να μεταφέρουν στο μέτρο του δυνατού τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες 14.00-18.00 όπου κορυφώνεται η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Τα φορτία της ημέρας δεν ανησυχούν τους αρμόδιους φορείς, καθώς έχουν προστεθεί στο σύστημα 3 GW από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Για την ενίσχυση του συστήματος τις βραδινές ώρες θα βρίσκονται στη διάθεση του ΑΔΜΗΕ οι νέες μονάδες (Πτολεμαΐδα 5 και Αγ. Νικόλαος) που είναι σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το σύνολο του λιγνιτικού στόλου της ΔΕΗ. Αυτό που θα δυσκολέψει τα πράγματα είναι ένα επόμενο κύμα που θα αυξήσει υπέρμετρα τη ζήτηση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, όπως το 2021.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline