Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  17:43:08

Υπό την σκέπη Μπάιντεν, Ελλάς- Τουρκία συνεχίζουν την νέα «νέα σελίδα στο Αιγαίο», για άλλους τρεις μήνες. Τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο όλες οι κρίσιμες επαφές αλλά και οι αποφάσεις για ΝΑΤΟ και F-16. Κύριο

Ο Ερντογάν περισσότερο ενθουσιώδης ως «καλός και διαλεκτικός γείτονας», από τον ικανοποιημένο αλλά και συγκρατημένο Μητσοτάκη.

1.Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα αλλά υπάρχει διάθεση επαναπροσέγγισης

Δεν μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης τα εξοπλιστικά - Σε τρεις άξονες τα επόμενα βήματα: Πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οικονομικά θέματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου(και στο ίδιο πνεύμα εκείνη στη Αγκυρα) η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα.

Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα.
Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

2. Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Στις δηλώσεις του που έκανε ο πρωθυπουργός μετά την επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε: «Μπορώ να σας πω ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Πρέπει να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την έμπρακτη συμπαράστασή μας. Άλλαξαν πολλά πράγματα στην ψυχολογία των σχέσεών μας. Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά».

Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «το πλαίσιο που οραματίζομται για μια καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον κ. Φραγκογιάννη και αφορά σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας και συνεργασίας, ενδεχομένως σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Είναι ένας τομέας στον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε και σχετικά γρήγορα να έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα ώστε αυτά να μπορούν να επισημοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Θυμάστε γιατί τα είχατε καλύψει εμπεριστατωμένα ότι είχε ανοίξει δύο δρόμους για την Τουρκία. Τον καλό και τον λιγότερο καλό. Πρόθεσή μας είναι να πορευθούμε στον θετικό δρόμο και σίγουρα η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο να βοηθήσει μπορεί τη συνολική προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι αυτή η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ειλικρινής».

Για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας και τις ουκ ολίγες αναφορές της Τουρκίας σε αυτά στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα θωρακίζει τις ένοπλες δυνάμεις και δεν πρέπει να το βλέπουμε μέσα από το πρίσμα της αντιπαλότητας με την Τουρκία. Πάντα μας απασχολούσε να μην χρησιμοποιούνται ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί για παραβιάσεις δικαιωμάτων των χωρών». Κάτι που διαβεβαίωσε ο Τ. Ερντογκάν ότι δεν θα γίνει τα νέα αεροπλάνα F-16 ούτε και έγινε, δήλωσε, μέχρι τώρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline