Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  17:42:22

Το Μαξίμου μάζεψε διπλά τον βιαστικό-αυτόνομο Νότη Μηταράκη. Καθόλου σοβαρή ιδέα του, η ..εξαμελής αστυνομία εφίππων και αδέξιος ο χειρισμός ενταφιασμού της Πανεπ. Αστυνομίας, δοξαστικού θεσμού της προηγούμενης Κυβέρνησης και των Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Κύριο

Ευκαιρία για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προς καταγγελτική-ειρωνική- δημαγωγική αντιπολίτευση.

1.-Μετά τους πρώτους συνοπτικούς και θολούς υπαινιγμούς του στη Βουλή για χαλάρωση του θεσμού σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές, ο αρμόδιος υπουργός επικρίνεται από κύκλους του Μαξίμου ότι ανακοίνωσε την πλήρη κατάργηση χωρίς ευρύτερη συνεννόηση και συνεργασία, με συνέπεια να δοθεί η εντύπωση επιπολαιότητας, σπατάλης και υποχώρησης στο όλο εγχείρημα.

2. Εκνευρισμό και θυμό στην κυβέρνηση φαίνεται ότι προκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και όσα εκείνος ανακοίνωσε σε αστυνομικούς συντάκτες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους. Αφενός έγινε γνωστό πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση Μηταράκη για σύσταση έφιππης αστυνομίας και αφετέρου με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν διαλύεται η Παν.Αστυνομία, δεν ενσωματώνεται, δεν αποχωρεί πλήρως.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Νότης Μηταράκης είπε στους αστυνομικούς συντάκτες πως οι περίπου 1.000 αστυνομικοί που έχουν προσληφθεί ως ειδικοί φρουροί για να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα απορροφηθούν στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ., για να στελεχώσουν τα αστυνομικά τμήματα και να ενταχθούν στις περιπολίες με σκοπό την πάταξη της εγκληματικότητας.

Η δήλωση αυτή υποδήλωσε ξεκάθαρα ότι πρόθεση του υπουργού ήταν να καταργηθεί ο θεσμός της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο οποίος ουδέποτε προχώρησε σε ουσιαστική πράξη. Ωστόσο, νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι το τμήμα δεν διαλύεται.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει αναφορικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται.

Το άδειασμα για την έφιππη αστυνομία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την που κατατέθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία, όπως ενημερώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μηταράκης είπε σε συνάντηση που είχε με αστυνομικούς συντάκτες ότι την Τρίτη υπέγραψε σχετική απόφαση για δημιουργία έφιππου τμήματος το οποίο θα αποτελείται από έξι άλογα και αναβάτες αστυνομικούς.
Το τμήμα κατά τον Μηταράκη είχε σχεδιαστεί για να λειτουργήσει από το 2024 και να συμμετέχει σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

3..Κατά τα άλλα, όπως μετέδωσαν ΕΡΤ και ΑΠΕ, ο Νότης Μηταράκης δεν έκανε μία απλή πρόταση, αλλά υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθηθεί για έγκριση, για τη δημιουργία Έφιππης Αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για τη δεύτερη κρίση στην κυβέρνηση μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς είχε προηγηθεί η γκάφα του Γιώργου Φλωρίδη ο οποίος είχε πει ότι θα καταργήσει την ασυλία των τραπεζικών στελεχών που θεσμοθέτησε η ΝΔ την προηγούμενη τετραετία. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άδειασε δημοσίως, λέγοντας ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

4.ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο η πανεπιστημιακή αστυνομία

Αιχμηρή ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τον επανασχεδιασμό του ρόλου και της μορφής της πανεπιστημιακής αστυνομίας εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση υιοθετεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου, «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο την θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία».

«Το Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι "Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία". Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα "βγαίνει η Δημοκρατία" από τα πανεπιστήμια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας νωρίτερα την Τετάρτη, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «το πλαίσιο της "Πανεπιστημιακής Αστυνομίας" επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».

«Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΑΣΟΚ: Μνημείο αναξιοπιστίας

O Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε «μνημείο αναξιοπιστίας και ομολογία της πελατειακής αντίληψης την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης».

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έμεινε πιστή στις παραδόσεις της παράταξής της και την αλήστου μνήμης αγροφυλακή του κ. Πολύδωρα. Πρόσθεσε ότι «απέδειξε τον τραγελαφικό και ευκαιριακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις μεταρρυθμίσεις η Κυβέρνηση του "πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού. Έκανε σύμβολο της «μεταρρύθμισής» της την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας».

Ο κ. Μάντζος ανέφερε πώς «παρά τις τυμπανοκρουσίες και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, τελικά οι 1.060 αστυνομικοί, που σημειωτέον δεν επιχείρησαν ποτέ στα ΑΕΙ, θα μάθουν το μέλλον τους μόλις λήξει η διχογνωμία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον αρμόδιο Υπουργό».

«Τα Πανεπιστήμια πρέπει να φυλάσσονται όπως σε όλη την Ευρώπη ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους, κάτι που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε από την πρώτη στιγμή», κατέληξε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline