Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  15:37:14

Κλέβουν φόρους και ΦΠΑ κατά τρόπο ασύστολο. Και είναι πολλοί..... ΑΑΔΕ: Στο "μικροσκόπιο" 3,8 εκατ. πολίτες για φοροδιαφυγή-φοροκλοπή. Με εξαίρεση κυρίως μισθωτών κάθε είδους και συνταξιούχων. Κύριο

Ελέγχονται όσοι δήλωσαν έως από 1.000 ευρώ το χρόνο έως 10.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ με αυτό τον τρόπο θέλει να διαπιστώσει ποιοι φοροδιαφεύγουν και ποιοι όντως έχουν χαμηλό εισόδημα.

Εκτεταμένο ψηφιακό έλεγχο στα εισοδήματα όσων το 2021 δήλωσαν έως 10.000 ευρώ, τρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο μικροσκόπιο της οποίας έχουν μπει τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ΑΑΔΕ με αυτό τον τρόπο θέλει να διαπιστώσει ποιοι φοροδιαφεύγουν και ποιοι όντως έχουν χαμηλό εισόδημα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αριθμοί ουσιαστικά δείχνουν την εικόνα και προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρσι το 2022, αποτυπώνοντας τα εισοδήματα του 2021. Περίπου 3,75 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ ενώ περίπου το 36,6% των φορολογουμένων έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ.

Τον Αύγουστο θα δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών σε εφορία και ΕΦΚΑ - Για χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Με αυτό το όριο οικογενειακού εισοδήματος εμφανίζονται ακόμα και οι οικογένειες με παιδιά. Από εκεί και πέρα μένει μόνο ένα 24,8% των φορολογουμένων να εμφανίζουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ οικογενειακό είναι η μειοψηφία με ποσοστό μόλις 18,3%.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής μίλησε στο Σκάϊ και τόνισε ότι προωθείται μία μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα αξιοποιηθούν, αλλά και το σύνολο των πληροφοριών που καταφθάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από διάφορες πηγές και τα οποία αφορούν τα συναλλακτικά μας ήθη καθώς επίσης και τις συνήθειες.
Σε εξέλιξη η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα οποία σε πραγματικό χρόνο θα γίνεται ο έλεγχος. Το μηχάνημα δε θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Αναφορικά με το σχέδιο που έκανε λόγο ο κ. Πιτσιλής για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω, θα υπάρχει μια συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12 του έτους της ηλικίας τους.

2.Οι Έλληνες κοροϊδεύουν την εφορία: Έξι στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ

Η απόκρυψη εισοδημάτων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους όπου το 67,2% αυτών ή περίπου επτά στους δέκα δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία το προηγούμενο έτους ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ όταν ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος.

Για αυτό άλλωστε το νέο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει σειρά μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με στόχο να εμφανιστούν τα πραγματικά εισοδήματα από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Τα μέτρα αναμένεται να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το Φθινόπωρο στη Βουλή και μέχρι τότε η εντολή του νέο υπουργού Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης είναι να διπλασιαστούν οι έλεγχοι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, ενώ με εισοδήματα στα όρια της φτώχειας και συγκεκριμένα έως 5.000 ευρώ εμφανίζει το 37% των φυσικών προσώπων. Παράλληλα, 659.258 φορολογούμενοι δηλώνουν μηδενικό εισόδημα μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλοί φοιτητές που υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline