Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  20:21:03

Κανένας νεκρός και σοβαρά τραυματίας στην Αττική. Μικρές υλικές ζημιές και καταστροφές. Ωστόσο οι πυρκαγιές προκάλεσαν αισθήματα ανασφάλειας, φόβου και απογοήτευσης. Γιατί συμβαίνει αυτό. Πόσο θα διαρκέσει. Κύριο

Οι ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν με ανησυχία τους κραδασμούς αυτούς φόβου και ανασφάλειας, που προέκυψαν στον ψυχισμό των Ελλήνων, πρωτίστως της Αττικής του Λεκανοπεδίου (μετά την πολύχρονη λιτότητα, την επιδημία κλπ) από τον ισχυρό κλονισμό των πυρκαγιών στην Αττική, παρότι δεν υπήρξαν θανατηφόρες (όπως λχ. στην Ηλεία και στο Μάτι) και με πολλές ζημιές.

1.Υπήρξαν όμως πυρκαγιές πολύ εκτεταμένες, απροσδόκητες και απειλητικές επί ημέρες για μεγάλες ομάδες οικογενειών, συγγενών, φίλων και συναδέλφων.. Επίφοβες ότι μπορεί να συμβούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, επίμονες, απειλητικές και εξίσου καταστροφικές.
Διαμορφώθηκε , λένε, καταρχήν ένα εύθραυστο απόθεμα «γενικής απειλής» για όλο το φετινό καλοκαίρι πλέον.

Ωστόσο, οι ειδικοί θα περιμένουν τις εξελίξεις κάθε είδους, από τις νέες πυρκαγιές και τις νέες καταστροφές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, την εικόνα του Κράτους και τις αντοχές της (ταλαιπωρημένης)κοινωνίας τόσο κατά το δεύτερο καύσωνα από σήμερα μέχρι την επόμενη Τετάρτη 26 Ιουλίου, όπως και μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο κατά τον δύσκολο μήνα Αύγουστο.

2.Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αρκείται να καταγράψει και να εκφράσει γενικά την συμπαράσταση της, στις δοκιμασίες από τις πυρκαγιές ,ιδιαίτερα της Αττικής , να επισημάνει ένα διάχυτο κλίμα ανησυχίας-απαισιοδοξίας από το απρόβλεπτο γεγονός»,. Επιπλέον μιας δυσπιστίας στον κρατικό μηχανισμό και τις κατάλληλες προετοιμασίες από την Κυβέρνηση, χωρίς όμως πρωτοβουλίες ανακούφισης-συμπαράστασης από στελέχη της Αντιπολίτευσης επί τόπου, μόνη παρουσία κάποιες γενικού χαρακτήρα δηλώσεις,.

Οι πυρκαγιές στην Αττική αιφνιδίασαν τους πάντες και κανείς δεν αισθάνεται είτε από τα κόμματα είτε από φορείς της κοινωνίας ότι μπορεί να είναι εύκολος τιμητής και επικριτής. Ιδιαίτερα μετά τα κύματα καύσων σε όλη την νότια Ευρώπη , τη Μεσόγειο, στις ΗΠΑ ,στον Καναδά και σε πολλές γενικά χώρες από την κλιματιστική αλλαγή και τις συνέπειές της, όπως οι πρόσφατες αφρικανικές θερμοκρασίες.

3.Οι πολίτες μέσα από το Twitter θρηνούν για τα οικοσυστήματα και τις περιουσίες που καταστρέφονται, σημειώνοντας πως κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές χωρίς να αλλάζει κάτι.

Η χώρα μας δοκιμάζεται για ακόμα ένα καλοκαίρι από τις φωτιές που στο πέρασμά τους ειδικά από την Αττική καταστρέφουν τις τελευταίες εστίες πρασίνου αλλά και κάθε μορφή ζωής, με τους πολίτες μέσα από το Twitter να θρηνούν για τα οικοσυστήματα και τις περιουσίες που καταστρέφονται.
Παράλληλα εκφράζουν τις αγωνίες τους για το γεγονός ότι παρόμοια φαινόμενα και πυρκαγιές αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια καθώς η κλιματική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές των Ελλήνων.

Μάλιστα κάποιοι εκφράζουν την απογοήτευσή και την πικρία τους για το γεγονός ότι κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές χωρίς να αλλάζει κάτι αλλά και για τους κινδύνους ερημοποίησης της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

Έτσι μετά τη συγκλονιστική φωτογραφία που τραβήχτηκε μέσα από αεροπλάνο που ήταν έτοιμο να προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το βράδυ της Δευτέρας και έδειχνε τα πύρινα μέτωπα που έκαιγαν σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια και Σαρωνίδα από ψηλά, οι πολίτες εκφράζουν τη θλίψη τους για όσα συμβαίνουν, σημειώνοντας πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline