Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  19:51:12

Ερημοποίηση είναι το σκοτεινό μέλλον Αττικής, από τις συνεχείς πυρκαγιές και τις συνέπειες τους. Τα τελευταία χρόνια σε Γεράνεια, Πατέρα, Κιθαιρώνα, Πάρνηθα, Τατόι, ΒΑ Αττική, Υμηττός, Πεντέλη και φέτος οι νέες, μεγάλες καταστροφές. Κύριο

Ευθύμης Λέκκας σε νέα προειδοποίηση: «Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει....». Ερημοποίηση περιοχών ολόκληρων, η υποβάθμιση, οι μεγάλες πλημμύρες, οι υψηλές θερμοκρασίες, η στέρηση υδάτων, οι μολύνσεις κλπ.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση» ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας. Πολύ περισσότεροι όταν τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές και μεγάλες καταστροφές σε πολλές περιοχές της Αττικής με βαριές συνέπειες για περιβάλλον και τη διαβίωση των κατοίκων.

Ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε σε συνέντευξη του για την κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών, σχολίασε πως οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο.
Μιλώντας στο MEGA και στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα», όπως είπε.

«Tο περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο»

«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. «Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση.
Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί», είπε αρχικά.

Τρία στάδια

Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ο κ. Λέκκας είπε πως όλες οι ενέργειές θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια. Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ».

Πόσο επηρέασαν την ατμόσφαιρα της Αττικής οι πυρκαγιές

2.Ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος εξηγεί στην «Κ» ποιες περιοχές έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο. Οι φόβοι για τις επόμενες ημέρες

Από θέμα τύχης δεν επηρεάστηκε η ατμόσφαιρα σε όλο το λεκανοπέδιο από την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική -μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης οι φλόγες είχαν φτάσει κοντά στα Μέγαρα- καθώς η κατεύθυνση του αέρα δεν επέτρεψε την εξάπλωση μικροσωματιδίων σε όλη την περιφέρεια.

«Εκτός από τις περιοχές όπου η φωτιά είναι πολύ κοντά και η ατμόσφαιρα είναι πολύ επιβαρυμένη, η κατάσταση στην Αθήνα φαίνεται να είναι από χθες σταθερή» λέει στην «Κ» ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι περιοχές που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση ήταν το Κερατσίνι, το Πέραμα και η Δραπετσώνα. «Ουσιαστικά η επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα του Πειραιά ξεκίνησε τα ξημερώματα και διήρκησε μέχρι νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Μέσα σε αυτό το διάστημα, στις τρεις περιοχές με πληθυσμό περίπου 100 χιλιάδες κατοίκους, οι συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων PM2.5 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) έφτασαν έως και τα 60 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ωριαία βάση», ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος, τη στιγμή που ενδεικτικά η προτεινόμενη ημερήσια τιμή του Π.Ο.Υ είναι τα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Ο κ. Μιχαλόπουλος επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροσωματιδίων την έχει η Μάνδρα, όπου εκεί οι τιμές ενδεχομένως να φτάνουν από 200 έως 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ο καπνός περνά πάνω από την Σαλαμίνα, την Αίγινα και την Ανατολική Πελοπόννησο.

Όπως απεικονίζεται και στον διαδραστικό χάρτη του ερευνητικού δικτύου "ΠΑΝΑΚΕΙΑ" , όπου παρουσιάζονται οι τιμές των λεπτών σωματιδίων σε 25 περιοχές της Αθήνας, σε πραγματικό χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου παραμένει ως τώρα εξαιρετικά καθαρό από άποψη σωματιδιακής ρύπανσης, με συγκεντρώσεις που φτάνουν τα 12 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Κρίσιμο το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

«Αν συνεχίσουν οι άνεμοι να είναι βόρειοι, βορειοδυτικοί τότε δεν αναμένεται να επηρεαστεί το κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο σε περίπτωση το μέτωπο στα Δερβενοχώρια κινηθεί προς την Πάρνηθα, τότε είναι πολύ πιθανό η ατμόσφαιρα στην Αττική να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό», επισημαίνει ο κ. Μιχαλόπουλος.

Κάνοντας μία εκτίμηση για τις επόμενες ημέρες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει πως τα μοντέλα δείχνουν ότι από την Πέμπτη το απόγευμα οι άνεμοι θα γυρίσουν νότιοι-νοτιοανατολικοί με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από το λεκανοπέδιο όλη η ρύπανση που θα έχει προκληθεί από τις φωτιές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το γεγονός πως εισερχόμαστε σε ένα νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη θα έχει ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν φωτογενείς ρύποι στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου, όπως συνέβη και το περασμένο Σαββατοκύριακιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline