Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  17:53:35

Δεν είναι λίγοι, είναι αρκετοί και κλέβουν ασύστολα το Κράτος και τον ΦΠΑ. Συμφέρουν τα «υψηλά πρόστιμα».. Στα δίκτυα της ΑΑΔΕ άλλες πέντε επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια άνω των..... 19 εκατ. ευρώ. Κύριο

Οι υποθέσεις αφορούν επιχειρήσεις της Αττικής, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων σε κερδοφόρες, πανάκριβες επιχειρήσεις τουρισμού, ψυχαγωγίας και εστίασης στα νησιά.

Πέντε νέες, σημαντικές και προκλητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-φοροκλοπής, με πιθανά παρακλάδια ευρύτερων κυκλωμάτων, εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για υποθέσεις έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων και αφορούν σε επιχειρήσεις της Αττικής, που δραστηριοποιούνται τόσο στο εμπόριο, όσο και στις ευρύτερες υπηρεσίες. Τζίροι τεράστιοι και πρόστιμα, τα οποία συμφέρουν να συνεχίζονται οι παρανομίες του είδους.

Συγκεκριμένα:

Επιχείρηση χονδρεμπορίου συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα, βρέθηκε να έχει λάβει εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 780.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 187.000 ευρώ. Το πρόστιμο που καταλογίστηκε ξεπερνά τα 95.000 ευρώ.

Δεύτερη επιχείρηση της ίδιας δραστηριότητας στον Πειραιά, εντοπίστηκε να έχει λάβει εικονικά τιμολόγια 7,15 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1,72 εκατ. ευρώ. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε φτάνει στα 860.000 ευρώ.

Κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων και εξοπλισμού τηλεπικοινωνίας στην Αθήνα, βρέθηκε να έχει λάβει εικονικά τιμολόγια 621.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 150.000 ευρώ. Το πρόστιμο φτάνει στα 75.000 ευρώ.

Επιχείρηση χονδρεμπορίου μηχανημάτων στο κέντρο της Αθήνας, είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια 8,5 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2,1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, διαφημιστική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα, είχε αποκρύψει από τη φορολογική δήλωση του 2019 τζίρο 230.000 ευρώ και ΦΠΑ 54.000 ευρώ. Παράλληλα, η ίδια εταιρεία εμπλέκεται και σε έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων, συνολικής αξίας 1,85 εκατ. ευρώ. Ήδη επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο για τις ανακριβείς δηλώσεις, ύψους 27.000 ευρώ, ενώ ο έλεγχος στα βιβλία της επιχείρησης συνεχίζεται, ώστε να διαπιστωθεί, πρώτον το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής πιθανώς και για άλλες χρήσεις, και δεύτερον το σύνολο των εμπλεκομένων στο κύκλωμα των εικονικών τιμολογίων.

2.Η Επιδρομή» της ΑΑΔΕ σε νησιά και τουριστικές περιοχές κατά της φοροδιαφυγής με υπερόπλο τα τάμπλετ

Με την φοροδιαφυγή στα νησιά να είναι κάθε καλοκαίρι ένα τεράστιο πρόβλημα η ΑΑΔΕ φέτος ετοιμάζει μια «μεγάλη επιχείρηση» για να εντοπίζει τους παραβάτες.

Συγκεκριμένα με ένα νέο ηλεκτρονικό «όπλο» η ΑΑΔΕ εφορμά στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές το φετινό καλοκαίρι με στόχο τον εντοπισμό και σύλληψη μέρους της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Πρόκειται για το «ΕΛΕΓΧΟΣLive», που ουσιαστικά μεταφέρει στον τόπο του ελέγχου όλο το απαραίτητο αρχειακό υλικό με το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα της αναζήτησης και διασταύρωσης των αναγκαίων οικονομικών στοιχείων.

Η τουριστική βιομηχανία εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ εκτός του ό,τι προσφέρει ισχυρή στήριξη στην οικονομία και την απασχόληση, μπορεί να φέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα, με την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Μάλιστα σημειώνουν ότι ένα μέρος της περυσινής αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ οφείλεται και τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τα ειδικά κλιμάκια.

Αναμένεται ρεκόρ εισπράξεων από τον τουρισμό

Μάλιστα η χρονική στιγμή είναι κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θέλει να έχει στην φαρέτρα της αυξημένα φορολογικά έσοδα, προκειμένου αφενός να επιτύχει πιο νωρίς και με μεγαλύτερη ασφάλεια τους δημοσιονομικούς στόχους και αφετέρου να έχει δημοσιονομικό χώρο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Οι εκτιμήσεις μάλιστα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες σε μία χρονιά, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ιστορικό ρεκόρ εισπράξεως από τον τουρισμό.

Πώς θα ενεργοποιηθεί το «ΕΛΕΓΧΟΣLive»

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει θα πραγματοποιηθούν το φετινό καλοκαίρι πάνω από 30.000 έλεγχοι σε νησιά και τουριστικές περιοχές με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού «όπλου» που ρίχνει στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η ΑΑΔΕ.

Το «ΕΛΕΓΧΟΣLive», το οποίο ενεργοποιείται, θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές, να έχουν πλήρη εικόνα του οικονομικού προφίλ του ελεγχόμενου την ώρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος και μάλιστα στον οθόνη του tablet που θα φέρουν μαζί τους.
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της νέας δυνατότητας, είναι μεταξύ των άλλων η αυτόματη διασταύρωση την ώρα του ελέγχου, ενώ παράλληλα θα εκδίδεται επιτόπου το σχετικό σημείωμα με τα αποτέλεσμα του ελέγχου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline