Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  20:57:48

Μητσοτάκης προς Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, βέβαιος θα λάβουν πάνω από 200 ψήφους οι νέες διατάξεις για την ψήφο των αποδήμων. Πρώτη υπέρ η Ζωή Κ. (8) και από χθες το ΠΑΣΟΚ με τους 32 βουλευτές του. Κύριο

Αρνητικοί το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πάντα και σε δίλημμα ο Κυρ. Βελόπουλος, που είχε ταχθεί παλαιότερα υπέρ των πιό ανοικτών διαδικασιών για την ψηφοφορία των Ελλήνων ομογενών και γενικά όσων βρίσκονται στο εξωτερικό.

Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες έτοιμα να συμφωνήσουν στην κατάργηση των εμποδίων - Πιθανό να λάβει πάνω από 210 θετικές ψήφους το νομοσχέδιο

1.Ευρύτερη πλειοψηφία που ξεπερνά τους 200 βουλευτές για την έγκριση του νομοσχεδίου που καταργεί τους περιορισμούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού φαίνεται πως δημιουργείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο νόμου, όπως άλλωστε είχε πράξει και το 2021.

Θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν επίσης οι ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας και των Σπαρτιατών.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά την Πέμπτη για να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προθέσεις των κομμάτων θα υπάρξουν 210 "υπέρ" που μπορεί να αυξηθούν εάν τελικά η Ελληνική Λύση (12 βουλευτές) επαναβεβαιώσει ότι είναι υπέρ της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων και υπερψηφίσει.

2.Συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου: Συζήτησαν και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι δυνατή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από περισσότερους από 200 βουλευτές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο πνευματικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της Αρχιεπισκοπής και ευχαρίστησε τον κ. Ελπιδοφόρο για τις υπηρεσίες που παρέχει στην ομογένεια, ενώ συζητήθηκε επίσης το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών όσον αφορά στη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι δυνατή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από περισσότερους από 200 βουλευτές, σημειώνοντας ότι η διευκόλυνση των ψηφοφόρων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας θα αποτελούσε «μία επανάσταση για την πολιτική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινά της πατρίδας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη κι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που

περιμένουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού», ώστε να αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί και να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά της Ελλάδας.

από τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό προσήλθαν τελικά στις κάλπες του Μαΐου και Ιουνίου λιγότεροι από 26.000.

Αυτή τη φορά ωστόσο ο νέος συσχετισμός κοινοβουλευτικών δυνάμεων αλλά και οι τοποθετήσεις των περισσότερων πολιτών αρχηγών ανοίγουν ξανά «παράθυρο» ουσιαστικής ευκαιρίας ώστε και η χώρα μας να εναρμονιστεί με συστήματα που εφαρμόζουν όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κράτη με μεγάλες Διασπορές.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας πως είναι διατεθειμένος να αναζητήσει συνθετικές προτάσεις και συναινετικές λύσεις με όλες τις δημοκρατικές πτέρυγες. «Κάθε φωνή, όπως είπα, μπορεί να είναι χρήσιμη αρκεί να μην είναι δημοκρατικά παράφωνη» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξαγγείλει αμέσως μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επαναφέρει σχέδιο νόμου για την άρση όλων των προϋποθέσεων – που τελικά λειτούργησαν ως «κόφτες» - για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα είναι αντιγραφή της πρότασης που είχε ξαναφέρει η Νέα Δημοκρατία το 2021 στη Βουλή και είχε συγκεντρώσει 190 θετικές ψήφους από τους βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης και απορρίφθηκε καθώς η έγκρισή του απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Σήμερα οι 3 κοινοβουλευτικές ομάδες αθροίζουν 202 βουλευτές, ξεπερνούν δηλαδή τον Συνταγματικό πήχη, ενώ διάθεση υπερψήφισης έδειξε και η Πλεύση Ελευθερίας δια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία διαθέτει 8 βουλευτές. Υπέρ της ψήφου των απόδημων τοποθετήθηκαν οι επικεφαλείς της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν εάν βάζουν όρους και προϋποθέσεις. Από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν εκφράσει ήδη από την προηγούμενη Βουλή την αντίθεσή τους με την απρόσκοπτη διευκόλυνση των ελλήνων του εξωτερικού να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline