Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  17:33:59

Ο Αδωνης συμφωνεί με το ΚΚΕ για τη βαρβαρότητα της εργοδοσίας σε περίπτωση εργαζομένου στην Κρήτη. Κύριο

Η καταδίκη της μαύρης εργασίας.«Και ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση. Ανοχή στη «μαύρη» ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία από αυτήν την Κυβέρνηση και από μένα προσωπικά δεν υπάρχει καμία απολύτως.

Αντιθέτως, παρακαλώ κάθε σχετική καταγγελία να γίνεται στο 1555 και θα πηγαίνει έλεγχος αυθωρεί και παραχρήμα.»

1.Ακολουθεί η τρίτη με αριθμό 8/17-7-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Κ.Ο. «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος» κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα: «Για το εργατικό ατύχημα του 22χρονου ξενοδοχοϋπάλληλου, στην περιοχή των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου, στην Κρήτη».

.......ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κατ' αρχάς, ως προς το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο είναι απολύτως καταδικαστέο, η ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης εργασίας έστειλε αμέσως κλιμάκιο ελέγχου, πιστοποίησε την παράβαση της αδήλωτης εργασίας, έβαλε το σχετικό πρόστιμο και ενημέρωσε τις τοπικές αστυνομικές αρχές, καθόσον το ζήτημα αυτό έχει και αστυνομικές προεκτάσεις- και ποινικές, εννοώ, προεκτάσεις.

Άρα, όχι μόνο δεν είχαμε καμία διάθεση να συγκαλύψουμε τίποτα, αλλά αντιθέτως ενεργήσαμε σε πρώτο χρόνο αμέσως, τηρώντας όλη την νομοθεσία.

Τώρα, στο αν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος εργάστηκε τρεις μέρες, σύμφωνα με όσα λένε οι εκθέσεις της επιθεώρησης και των δηλώσεων και του ιδίου. Τρεις ημέρες. Ναι, είναι η απάντηση. Γι' αυτά που πρέπει να πληρωθεί για τις τρεις ημέρες, πληρώθηκε. Η επιχείρηση πλήρωσε το αναλογούν πρόστιμο, είπε ότι θα του πληρώσει πράγματι τα έξοδα νοσηλείας στο νοσοκομείο, αλλά με τη διαφορά ότι τελικά δεν νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, αλλά κρίθηκε από τους γιατρούς ότι χρειάζεται νοσηλεία κατ' οίκον.
Ζήτησα και ο ίδιος επικοινωνία με την επιχείρηση και ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ των δικηγόρων της επιχειρήσεως και των δικηγόρων του εργατικού κέντρου για να ορίσουν ποιες πρέπει να είναι δαπάνες που πρέπει να επωμιστεί η επιχείρηση για το πολύ άσχημο αυτό ατύχημα.

Επικοινώνησα ο ίδιος με την οικογένεια του συγκεκριμένου ανθρώπου και είμαι στη διάθεσή του και τώρα, εάν κάτι μπορεί να κάνει το κράτος παραπάνω, ασφαλώς και θα το κάνω.
Άρα, πρώτον καμία διάθεση συγκάλυψης, δεύτερον άμεση επέμβαση των αρχών στη συγκεκριμένη περίπτωση, τρίτον εξάντληση της αυστηρότητας της νομοθεσίας στο τέρμα που επιτρέπει το νόμος.

Και ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση. Ανοχή στη «μαύρη» ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία από αυτήν την Κυβέρνηση και από μένα προσωπικά δεν υπάρχει καμία απολύτως. Αντιθέτως, παρακαλώ κάθε σχετική καταγγελία να γίνεται στο 1555 και θα πηγαίνει έλεγχος αυθωρεί και παραχρήμα. Είμαστε εχθροί της «μαύρης» ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Βλάπτει τον εργαζόμενο προφανώς κατά πρώτον, αλλά όλο το σύστημα και την κοινωνία, την πολεμάμε ανελέητα και δουλεύουμε σε πρώτο χρόνο

.....................ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ναι, το λέτε τώρα εσείς. Πότε συντάχθηκε. Αν συντάχθηκε σήμερα, εντάξει, καλώς.
Στις 1/7/2023 λέτε ότι θα εισπράξει όλα τα δεδουλευμένα, νόμιμες αποδοχές, για να καλύψει τα έξοδα θεραπείας κ.λπ. Τίποτα. Μηδέν από μηδέν, μηδέν.
Δεν χρειάζεται να απολογείστε για την εργοδοσία, κύριε Υπουργέ, γιατί αυτό κάνατε στην πρωτολογία σας. Το περιστατικό, όπως και πολλά άλλα που συμβαίνουν -μιλάμε τώρα για εκατοντάδες τέτοια περιστατικά, άλλα πέφτουν στην αντίληψή μας, άλλα δεν πέφτουν στην αντίληψή μας- συγκλονίζουν πραγματικά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τη νεολαία της περιοχής, όλη τη χώρα. Είναι γνωστά και τα περιστατικά στη Ρόδο της εργοδοτικής ασυδοσίας κ.λπ.
Εκατοντάδες νέοι δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, προσπαθώντας να βγάλουν ένα μεροκάματο επιβίωσης, σε αυτή τη βαριά βιομηχανία που μας λέτε του τουρισμού. Η ασυδοσία των ξενοδόχων είναι πραγματικά προκλητική.

Αυτός ο νέος ο 22χρονος, ενώ δούλευε δέκα μέρες πριν από το ατύχημα στο ξενοδοχείο, τον είχε ανασφάλιστο, παρότι ο ίδιος είχε παραδώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, και στο πλαίσιο της ατομικής συμφωνίας -δεν μιλάμε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για ατομική συμφωνία- του είχαν πει αρχικά ότι θα έπαιρνε 750 ευρώ μισθό, μετά από κάποιες μέρες το κατέβασαν στα 500 ευρώ, επειδή του έδωσαν να μείνει ένα δωμάτιο δύο επί δύο, που ίσα που χωρούσε ένα κρεβάτι!

Έγινε το περιστατικό και αντί η εργοδοσία να καλέσει άμεσα ασθενοφόρο και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, τον έβαλαν για μία ώρα στο ψυγείο των κρεάτων με τα κρέατα, για να κρυώσουν, λέει, οι πληγές. Λες και είναι ζώο! Λες και είμαστε στη δουλοκτητική κοινωνία που ο δούλος ήταν το ομιλούν εργαλείο!

Μετά λοιπόν από σχεδόν δύο ώρες, κάλεσαν γιατρό και αγόρασαν αλοιφές από το φαρμακείο, αφού το ξενοδοχείο δεν είχε γιατρό ούτε αλοιφές για τα εγκαύματα. Η γνωμάτευση της εργοδοσίας ήταν σαφής: «Δεν έχει τίποτα, πάρε δύο μέρες αναρρωτική και γυρνά για δουλειά», ενώ ο ίδιος ο εργαζόμενος έλεγε ότι έχει αφόρητους πόνους, απαιτώντας να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Τελικά ήρθε η μητέρα του και τον παρέλαβε και τον πήγε στο νοσοκομείο της Σητείας όπου διαμένουν και διαγνώστηκε με εγκαύματα δευτέρου βαθμού στα χέρια και το πρόσωπο.

Δεν σταματάει εδώ η εργοδοτική ασυδοσία. Προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός με κάθε τρόπο και προς τιμήν του ο 22χρονος είναι αποφασισμένος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα παλέψει μέχρι να δικαιωθεί, να αποδοθούν οι ευθύνες για το εργατικό ατύχημα, να αποζημιωθεί για τα έξοδα θεραπείας του, να πληρωθούν όλα τα ένσημα και οι μισθοί για όλο αυτό το διάστημα που δεν εργάζεται και να παρθούν όλα τα μέτρα, ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε- είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων. Κανείς δεν πρέπει να φοβηθεί να καταγγείλει τέτοιου είδους περιστατικά.
Και ας προσέξουν καλά, κύριε Υπουργέ, όλοι όσοι έχουν κάθε λόγο να απειλούν τους εργαζόμενους -ναι, δέχονται απειλές- λέγοντάς τους να κλείσουν το στόμα τους για να μην έχουν κακά ξεμπερδέματα! Δεν θα τους περάσει. Δεν θα το επιτρέψουμε και θα πάρουν βέβαια και σκληρή απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κατ' αρχάς, κύριε συνάδελφε, δεν απολογούμαι έναντι κανενός εργοδότη. Σας είπα ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης παρανόμησε, του βάλαμε το αυστηρότερο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος και για όλα τα σωστά που αναφέρατε που τον έβαλαν με τα κρέατα κ.λπ., ενημερώσαμε την αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη.

Συγγνώμη αλλά στον δυτικό κόσμο αυτά είναι που μπορεί να κάνει ένας υπουργός. Δεν πάει ο υπουργός να δείρει ούτε να αυτοδικήσει. Ενημερώνει τις κρατικές αρχές και ακολουθεί αυτά που λέει ο νόμος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαντλήσαμε όλη την αυστηρότητα του νόμου στον κακό αυτόν εργοδότη που παρανόμησε και πολύ κακώς έκανε.

Και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι κάθε εργοδότης ο οποίος δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία είναι κακός εργοδότης και πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Τώρα αν θα βρουν μπροστά τους τους εργαζομένους, δεν ξέρω. Οι αυτοδικίες εμένα δεν μου αρέσουν. Έχουμε κρατικές αρχές, η αυστηρότητα είναι δεδομένη, η νομοθεσία μας είναι αρκετά αυστηρή με αυτά τα θέματα.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα αποτελέσει -και αποτελεί για κάποιες επιχειρήσεις και θα αποτελέσει για τις υπόλοιπες συν τω χρόνω- πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια του εργαζόμενου για να μην μπορεί να κλέβει ο εργοδότης τις υπερωρίες του και να μην μπορεί να παραβιάζονται τα δικαιώματά του.
Και επαναλαμβάνω, δεν έχουμε καμία διάθεση να καλύψουμε κανέναν. Στην προκειμένη περίπτωση ο εργαζόμενος δούλεψε τρεις μέρες, άρα τα δεδουλευμένα και οι μισθοί και τα υπόλοιπα πάνε ανάλογα του χρόνου εργασίας του που ήταν ελάχιστος, το καταλαβαίνετε...

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Δέκα μέρες.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Τρεις μου είπαν εμένα, δέκα λέτε εσείς. Δεν αντιλέγω, αλλά και το δέκα δεν αλλάζει την ουσία. Ίδια συζήτηση είναι. Δεν ήταν εκεί ένας «μαύρος» εργαζόμενος πέντε χρόνια για να μπορούμε να τον βάλουμε να πληρώσει τα πέντε χρόνια. Ήταν δέκα μέρες. Αναγκαστικά πηγαίνεις με αυτό που έχεις στα χέρια σου. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Αλλά δεν έχω καμία διάθεση να δικαιολογήσω τον εργοδότη. Πολύ κακά ενήργησε ο εργοδότης. Απαράδεκτος!
Σας λέω όμως ότι η εφαρμογή του νόμου πήγε στο πιο αυστηρό πλαίσιο που μπορούσε να πάει. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline