Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  20:59:54

Μητσοτάκης και αρμόδιοι υπουργοί σιωπούν, δοσμένοι στην προσπάθεια καταπολέμησης των δεκάδων πυρκαγιών. Ωστόσο, Εφη Αχτσιόγλου, Ε. Τσακαλώτος και Ν. Ανδρουλάκης αποφάσισαν να καταλογίσουν .... βαριές ευθύνες στην Κυβέρνηση. Οσα υποστηρίζουν. Κύριο

Βολές κατά κυβέρνησης για τις ανεξέλεγκτες φωτιές στη Ρόδο, χωρίς «καμία ετοιμότητα και ικανότητα της Κυβέρνησης».

1.Για έκτη συνεχή μέρα χθες, εξελισσόταν απειλητική κι αδίστακτη, η πύρινη λαίλαπα στο νησί της Ρόδου, με χιλιάδες ανθρώπους να απομακρύνονται, χωριά να εκκενώνονται, σπίτια κα ξενοδοχεία να παραδίδονται στις φλόγες και βεβαίως με –ήδη– τεράστια οικολογική καταστροφή.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης μιλά για μεγάλες ευθύνες που «πρέπει να αποδοθούν».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η Ρόδος φλέγεται για έκτη ημέρα. Εικόνες καταστροφής που μας συγκλονίζουν όλους. Οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει εκφράσει την στήριξη του σε όσους δοκιμάζονται και δίνουν τη μάχη στα μέτωπα της πυρκαγιάς και την ανησυχία του για την εξέλιξή τους.

Αυτή είναι η ώρα της μεγάλης μάχης για την ασφάλεια των ανθρώπων και την πυρόσβεση. Για να προστατευτεί και το μοναδικό φυσικό κεφάλαιο της Ρόδου. Πρέπει να διατεθούν οργανωμένα όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός από την πολιτεία. Μέσα στην μεγάλη φυσική καταστροφή αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα της φιλοξενίας, μετακίνησης, διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης των πυρόπληκτων, κατοίκων και τουριστών.

Είναι αναγκαίο να στηθεί άμεσα με συνεργασία της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας ένας μηχανισμός αλληλεγγύης με κεντρικό συντονισμό, καταγραφή και δικτύωση για τους άστεγους και τους εκτοπισμένους κατοίκους και τουρίστες. Να βρεθούν διαθέσιμα δωμάτια για την φιλοξενία τους, σε τουριστικά καταλύματα ή σε κατοικίες, μέσα για την ασφαλή μεταφορά τους, είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης και εθελοντές. Να οργανωθεί αποτελεσματικά ο εθελοντισμός και η προσφορά επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Να μην μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος.»

Δηλώσεις από Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου

Τι αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές

«Οι εικόνες που έρχονται από τη Ρόδο δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Ακόμα μια φορά, είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική καταστροφή και τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων που καταστράφηκαν ή κινδυνεύουν να καταστραφούν οι περιουσίες τους και τα χωριά τους. Το να πούμε ότι η σκέψη μας είναι μαζί τους είναι λίγο. Το να πούμε ότι είμαστε διαθέσιμοι για κάθε βοήθεια είναι αυτονόητο», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Όμως, οι πολιτικοί δεν είμαστε απλά για να διαπιστώνουμε», σχολιάζει ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί είναι πρωτίστως για να δίνουν λύσεις, να εκφέρουν και να υλοποιούν πολιτικές που πρέπει να σχεδιάζονται σωστά και έγκαιρα, «που δεν περιορίζονται στην "καθιερωμένη" πια δήλωση κάθε Ιουνίου ότι "είμαστε πανέτοιμοι"».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «επειδή η πρόληψη πρέπει να είναι βασικός στόχος κάθε στρατηγικής, θεωρώ ότι η πρόταση -μεταξύ άλλων- για κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή κάθε άνοιξη του αντιπυρικού σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι αναγκαία. Για να ξέρουμε όλοι και όλες, έγκαιρα και έγκυρα, τι σχεδιασμός υπάρχει και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωσή του». «Και φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ την κάθε λογής υποστήριξη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής», προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος.

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζει με νόημα πως «η καταστροφή απαιτεί μέγιστο συντονισμό και επιχειρησιακή επάρκεια». Όπως σημειώνει, «η ενημέρωση και οι εικόνες από τη Ρόδο παραπέμπουν σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Είναι μια καταστροφή εν εξελίξει που απαιτεί τον μέγιστο συντονισμό και επιχειρησιακή επάρκεια. Η διάρκεια και η έκταση της καταστροφής φανερώνουν ότι η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμάσει κατάλληλα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη, τον κρατικό μηχανισμό για τις πυρκαγιές. Ούτε σε επίπεδο πρόληψης, ούτε σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού, ούτε σε επίπεδο μέσων και προσωπικού».

Και προσθέτει: «Κάθε στιγμή που περνάει οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε το προφανές: η πολιτική αντιμετώπισης των κρίσεων δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Απαιτεί σχέδιο και βαθιές τομές. Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την πρόληψη, για την αλλαγή ενός παραγωγικού μοντέλου που υποτιμά την αξία της φύσης στο όνομα του εύκολου κέρδους».

Η δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη

«Επί έξι ημέρες στη Ρόδο συντελείται μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Από το «όλα είναι υπό έλεγχο», φτάσαμε στο σημείο να χάνονται περιουσίες, χιλιάδες τουρίστες να απομακρύνονται από ξενοδοχειακές μονάδες και κάτοικοι να εκκενώνουν τους οικισμούς τους.
Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια τους και επιτέλους να ελεγχθούν πλήρως τα πύρινα μέτωπα. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν.»

Έφη Αχτσιόγλου: Η καταστροφή απαιτεί μέγιστο συντονισμό και επιχειρησιακή επάρκεια.
«Η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί ούτε σε επίπεδο πρόληψης, ούτε σε επίπεδο σχεδιασμού» υποστηρίζει κατά τρόπο γενικό και απόλυτο η Έφη Αχτσιόγλου

«Η ενημέρωση και οι εικόνες από τη Ρόδο παραπέμπουν σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Είναι μια καταστροφή εν εξελίξει που απαιτεί τον μέγιστο συντονισμό και επιχειρησιακή επάρκεια», αναφέρει, σε δήλωσή της, η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.
Η κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζει πως «η διάρκεια και η έκταση της καταστροφής φανερώνουν ότι η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη, τον κρατικό μηχανισμό για τις πυρκαγιές. Ούτε σε επίπεδο πρόληψης ούτε σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού ούτε σε επίπεδο μέσων και προσωπικού».

«Απαιτεί σχέδιο και βαθιές τομές»
Όπως σημειώνει η υποψήφια πρόεδρος, «κάθε στιγμή που περνάει οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε το προφανές: Η πολιτική αντιμετώπισης των κρίσεων δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακών τεχνασμάτων».
«Απαιτεί σχέδιο και βαθιές τομές. Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την πρόληψη, για την αλλαγή ενός παραγωγικού μοντέλου που υποτιμά την αξία της φύσης στο όνομα του εύκολου κέρδους», προσθέτει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline