Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  20:51:55

«Η Ελλάδα ζει μία αληθινή κόλαση, όσο καμία άλλη χώρα στη Μεσόγειο... Από τις πυρκαγιές και τους καύσωνες έως τις καταστροφές περιουσιών και χθες την πτώση του Canadair». Κύριο

Πολλά δημοσιεύματα, ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις και γενικά εκτενείς αναφορές στο «μεγάλο ελληνικό δράμα», πότε μεμονωμένα και πότε σε συνδυασμό με τις δοκιμασίες σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Σκιές και αισθήματα φόβου εφέτος για τις διακοπές στην Ελλάδα.

1.Ηταν αυτό που ξεχείλησε το ποτήρι του ελληνικού δράματος εφέτος.Το συγκλονιστικό συμβάν που καταγράφηκε το μεσημέρι της 25ης Ιουλίου στην Ελλάδα, με την πτώση του canadair, τύπου CL-215, με τους δύο χειριστές, στην περιοχή Πλατανιστού Καρύστου, έκανε μέσα σε λίγη ώρα τον γύρο των μεγαλύτερων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Πυροσβεστικό αεροσκάφος έπεσε στη νότια Ελλάδα ενώ οι Αρχές δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα στη χώρα εν μέσω σφοδρού καύσωνα» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press που υπογραμμίζει ότι αμέσως μετά την πτώση προκλήθηκε έκρηξη.

Το μέσο ενημέρωσης εστιάζει και στο τρίτο κύμα καύσωνα που ταλανίζει την Ελλάδα και που φέρνει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, τη στιγμή που συνεχίζονται οι εκκενώσεις και ο πύρινος εφιάλτης.

Η Washington Post, με τη σειρά της, γράφει ότι έπεσε το αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ προχωρούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης ανά την Ελλάδα.

«Το αεροσκάφος που πάλευε με τις φλόγες συνετρίβη στη νότια Εύβοια. Δύο άνθρωποι αποτελούσαν το πλήρωμα του Canadair» υπογραμμίζει το BBC.

Στο τρομακτικό περιστατικό αναφέρεται και το βρετανικό δίκτυο Skynews που γράφει ότι το αεροσκάφος έπεσε σε ρεματιά στην Κάρυστο ενόσω το έργο κατάσβεσης των πυροσβεστών προχωρά.

Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Καρύστου της Εύβοιας, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο συνετρίβη, γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Bild.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο πιλότοι. Η πτώση του Canadair σημειώθηκε στα βουνά της Καρύστου, όπου από την Κυριακή μαίνεται φωτιά.

Ειδική αναφορά στο συμβάν γίνεται και από τον τουρκικό Τύπο. «Η Ελλάδα περνάει μία κόλαση: Πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη» γράφει η Hurriyet.

Το τουρκικό δίκτυο σημειώνει, ακόμη, ότι η Ελλάδα παλεύει με τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες προκλήθηκαν από έντονο κύμα καύσωνα και εξαπλώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.

2.Πτώση Canadair στην Κάρυστο: «Ήταν αδύνατον να βγει ξανά στην επιφάνεια σε τόσο μικρό ύψος»

Για την πτώση του πυροσβεστικού αεροπλάνου τύπου Canadair, μίλησε στην «Κ» ο κυβερνήτης Πολιτικής Αεροπορίας και Πρόεδρος Eνωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας Γρηγορής Κωνσταντέλλος.

«Eίναι μια από τις πολλές πτήσεις που εκτελούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη σε πολύ χαμηλό ύψος για να μπορέσουν να κάνουν αποτελεσματικές κατασβέσεις. Το συγκεκριμένο σκάφος πέταξε περίπου στα 30 με 40 πόδια πάνω από τη φωτιά. Εκτέλεσε μια άκρως επιτυχημένη ρίψη, σε πολύ δύσβατη περιοχή, όπου αφενός οι καταβατικοί άνεμοι, αφετέρου τα ανοδικά θερμικά ρεύματα της φωτιάς, δημιούργησαν πεδίο ισχυρότατων αναταράξεων.

Πτώση Canadair στην Κάρυστο

Στη φάση της αποχώρησης μετά τη ρίψη του νερού, ο δεξιός πλωτήρας που βρίσκεται κοντά στο ακροπτερύγιο του Canadair προσέκρουσε στην οροφή μεγάλου δέντρου, αποκολλήθηκε και δημιούργησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο αεροσκάφος, το οποίο προφανώς έχασε μεγάλο μέρος των αεροδυναμικών του χαρακτηριστικών.
Το αεροσκάφος μπήκε σε μια μια συνεχόμενη δεξιά κλίση κι έφτασε σχεδόν τις 110 μοίρες, μπαίνοντας σε απώλεια στήριξης λόγω της θέσης και στάσης του αεροσκάφους. Ηταν αδύνατον να «βγει ξανά» στην επιφάνεια σε τόσο μικρό ύψος.

Εν τέλει το αεροσκάφος κατέπεσε σε γειτονική εδαφική ρηγμάτωση. Αυτό που κάνουν οι συγκεκριμένοι πιλότοι είναι υπεράνθρωπο. Ο κίνδυνος ατυχήματος βρίσκεται μέσα και δίπλα σε κάθε ρίψη ύδατος όπως επίσης και σε κάθε προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τον απόλυτο σεβασμό του συνόλου της αεροπορίας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline