Σάββατο 27 Απριλίου 2024  21:07:25

Μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο της πληροφορικής

Τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας της χώρας αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα και στην κοινωνία και στην οικονομία, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις και 260.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. [Shutterstock]

Τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας της χώρας αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. «Υπάρχει σοβαρή έλλειψη και χρειάζεται να κινηθούμε άμεσα όλοι μαζί με συνεργασία στην κάλυψη αυτού του κενού», εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου.

Πρόσφατα, για την «αξιολόγηση της επάρκειας ειδικών στον τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών», ο ΣΕΠΕ μαζί με την εταιρεία συμβούλων Deloitte ολοκλήρωσε μελέτη, από την οποία προκύπτουν στοιχεία που προβληματίζουν. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2023-2030 αναμένεται επιπρόσθετη σωρευτική ζήτηση 120.000-140.000 ειδικών ΤΠΕ. «Εάν λάβουμε υπόψη και τους αποφοίτους από τα πανεπιστήμια, προκύπτει ότι το κενό ζήτησης – προσφοράς για την περίοδο 2023-2030 είναι 7.000-7.500 ειδικών κατ' έτος», σημειώνει η κ. Παπαρίδου.

Σε αυτό το θέμα, το οποίο –εκτός από τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας– απασχολεί και όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ο ΣΕΠΕ εργάζεται ήδη για την επίλυσή του. «Εχουμε ήδη ξεκινήσει μία ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και τους προέδρους των 37 σχολών ΤΠΕ των ελληνικών πανεπιστημίων στην κατεύθυνση της βέλτιστης σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και την καλύτερη προετοιμασία των αποφοίτων για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline