Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  02:00:51

Έντονοι φόβοι για συμπλοκές στις φυλακές με Σέρβους και άλλους κρατούμενους..Σε 18 φυλακές θα σκορπίσουν οι 105 χούλιγκαν της Νέας Φιλαδέλφειας, άγνωστο για πόσο. Κύριο

Οι διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη σε Κροάτες επίσημους και συγγενείς για αντικειμενική κρίση των δραστών από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η επαφή των υπουργών Εξωτερικών για τους προφυλακισμένους οπαδούς, το σκεπτικό και η μεταγωγή.

1.Οι 105 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζαγκρεμπ που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα μεταφερθούν στις φυλακές Κορυδαλλού, Αυλώνα, Τρικάλων και Λάρισας
Άρχισαν από σήμερα οι μεταγωγές των προφυλακισθέντων για την επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν και τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου φίλαθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.

Μέχρι το πρωί είχαν εκδοθεί περίπου 70 φυλακιστήρια από τους συνολικά 105 κρατούμενους και συνεχίζεται ή έκδοση και των υπολοίπων, ενώ από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ μετήχθησαν οι πρώτοι 46, οι οποίοι οδηγούνται σε όλα σχεδόν τα καταστήματα κράτησης της χώρας. Οι μεταγωγές των υπολοίπων, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, λόγω Δεκαπενταύγουστου, θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, 8 βρίσκονται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, 12 επρόκειτο να οδηγηθούν στις φυλακές Αυλώνα και οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις φυλακές Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Νιγρίτας, Κομοτηνής, Μαλανδρίνου, Άμφισσας, Δομοκού, Χανίων, Χίου, Γρεβενών, Ναυπλίου, Κω και Θεσσαλονίκης, ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάθε καταστήματος κράτησης.

Ο προβληματισμός των Αρχών είναι πώς θα υπάρχει ασφάλεια για τους κρατούμενους, γι' αυτό υπήρξε επικοινωνία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με τις διοικήσεις όλων των καταστημάτων κράτησης, οι οποίες έχουν λάβει μέτρα για την ασφαλή κράτηση των προφυλακισθέντων.

Ο «πονοκέφαλος» των σωφρονιστικών είναι στις φυλακές που υπάρχουν πολλοί Σέρβοι, οι οποίοι έχουν μίσος με τους Κροάτες χούλιγκαν, αλλά και η σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων και των άλλων κρατουμένων, γι' αυτό έχουν δοθεί εντολές και έχει ληφθεί μέριμνα να μην υπάρχουν επαφές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν συμπλοκές, ενώ έχουν καταρτιστεί σχέδια για αυξημένα μέτρα και επιτήρηση σε όλες τις φυλακές, καθώς και ετοιμότητα από τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Όπου υπάρχει δυνατότητα να κρατηθούν σε ειδικούς χώρους αυτό θα γίνει. Για παράδειγμα, οι 8 που μεταφέρθηκαν στον Κορυδαλλό κρατούνται στην ειδική πτέρυγα, ώστε να μην έχουν επαφή με άλλους κρατούμενους.
Θα μιλήσει το «DNA» του δολοφόνου

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των ερευνών είναι o εντοπισμός του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Η διαδικασία λήψης γενετικού υλικού ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την ΕΡΤ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τους εμπλεκόμενους.
Τα δείγματα DNA που έχουν ληφθεί θα τεθούν σε αντιπαραβολή με το γενετικό υλικό από τα πειστήρια που εντοπίστηκαν στο σημείο της επίθεσης αλλά και στην κατοχή των χούλιγκανς.

Σε πρώτη φάση θα γίνει έρευνα σε σχέση με τους 5 που είναι στο «κάδρο» από την Κροατία, την Ελλάδα και την Αλβανία αλλά και σε ακόμα 8 Κροάτες που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές.
Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλικό από κάμερες ασφαλείας. Δεν αποκλείεται να προκύψουν νέα στοιχεία για τις κινήσεις των συλληφθέντων. Επίσης έρευνα αναμένεται να γίνει και στις επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα , γύρω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, πριν αλλά και μετά τη δολοφονία.

2.Νέα Φιλαδέλφεια: Η επαφή των υπουργών Εξωτερικών για τους προφυλακισμένους οπαδούς και το σκεπτικό

Τι ειπώθηκε μεταξύ Γιώργου Γεραπετρίτη και Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν για την υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια, λίγες ώρες πριν από τη μεταγωγή των οπαδών στις φυλακές. Ποιο το σκεπτικό της απόφασης και ποιο το αίτημα της οικογένειας Κατσουρή.

Από τη Δευτέρα (14/8) άρχισε η μεταγωγή των προφυλακισθέντων οπαδών που συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια παραμονές του αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τραγική κατάληξη τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Ως γνωστόν οι Κροάτες χούλιγκανς θα κρατηθούν σε 16 διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα ανά την επικράτεια και θα είναι χωρισμένοι μάξιμουμ σε γκρουπ των τριών ατόμων. Στις φυλακές Κορυδαλλού θα μεταφερθούν μόνο οι οκτώ εξ αυτών, ενώ δύο λιγότεροι θα βρεθούν στις φυλακές Αυλώνα.

Επαφή Γεραπετρίτη με Γκρίλιτς-Ράντμαν

Δεδομένης της εξέλιξης κι αφού πρώτα κηρύχθηκε η προφυλάκιση όλων των εμπλεκόμενων, υπήρξε επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κροατίας.

Από διπλωματικές πηγές προέκυψε πως ο Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν εξέφρασε στον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη τη λύπη του για τον χαμό του Έλληνα φιλάθλου, καταδικάζοντας τη συμμετοχή των Κροατών στα επεισόδια.

Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα την πίστη του ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εξετάσει αντικειμενικά τα γεγονότα, ευχαριστώντας τις σωφρονιστικές αρχές όσο και την Ελληνική Πολιτεία για τη συνεργασία.

«Αντικειμενικά και αμερόληπτα»

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, μετέφερε στον Κροάτη ομόλογό του την πεποίθησή του ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αντικειμενικά, αμερόληπτα και επί τη βάσει σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφυλακισθέντων.

Το σκεπτικό της προφυλάκισης

Ούτως ή άλλως για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, την απόφαση της προφυλάκισης δηλαδή, ανακριτές και εισαγγελέας συμφώνησαν με βάση τη βαρύτητα των αδικημάτων που είχαν τελεστεί, αλλά και το γεγονός πως πρόκειται για ξένους υπηκόους.

Μετά το τέλος της πρώτης φάσης της διαδικασίας, βασικός στόχος των διωκτικών Αρχών είναι η ταυτοποίηση του δράστη ή δραστών της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία στο χέρι.

Μέχρι τώρα η η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση δεν έχει προσωποποιηθεί και σε αυτό πάνω εστιάζουν όσοι έχουν αναλάβει την εξέταση των ευρημάτων.

Το αίτημα της οικογένειας Κατσουρή και το υλικό από τις κάμερες σε σύνορα και σταθμούς

Η οικογένεια του αδικοχαμένου νέου έχει ζητήσει συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η άρση του απορρήτου τηλεφώνων, για να φανεί αν υπήρχε επικοινωνία με Έλληνες υπηκόους, η κλήση επιπλέον μαρτύρων, κυρίως αστυνομικών, και να ληφθεί όλο το βιντεοληπτικό υλικό από σύνορα, διόδια και σταθμούς που θα απεικονίσει τη δράση των εμπλεκόμενων.

Είναι κάτι που στην Αστυνομία έχουν ήδη υπ’ όψιν, διότι ούτως ή άλλως δεν αποκλείεται κάποιοι από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια να έχουν διαφύγει της σύλληψης, είτε γιατί βρίσκονται ήδη εκτός χώρας είτε γιατί κρύβονται καλά.

Πληροφορίες φυσικά για άλλους εμπλεκόμενους ή τι συνέβη δεν έχει δώσει κανείς εκ των προφυλακισμένων οπαδών. Άπαντες αρνούνται τη συμμετοχή τους σε αυτή, κρατώντας μια μόνιμα αρνητική στάση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline