Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  00:42:16

Μας περικυκλώνει ο Κορωνοϊός κάπως ανησυχητικά. Αύξηση 71% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη Eris. Κύριο

Ωριμάζει η ανάγκη στον υπουργείο Υγείας για έναρξη νέων εμβολιασμών προστασίας μέσα στον Σεπτέμβριο.

1.Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η παραλλαγή Eris του κορωνοϊού και ήδη προκαλεί ανησυχίες και στο υπουργείο Υγείας και σε νοσοκομεία και την κοινωνία.

Αρχίζει να κατακτά έδαφος η νέα υπο-παραλλαγή του κορωνοϊού με το όνομα Eris , καθώς σύμφωνα με την την νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος για την εβδομάδα 7-13 Αυγούστου, το 16% των κρουσμάτων αφορούν το εν λόγω στέλεχος.
Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται αύξηση 71% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στην θετικότητα, ενώ καταγράφηκαν 20 νέοι θάνατοι.

Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα για SARS-CoV2 στα ελεχθέντα δείγματα, το ίδιο και οι εισαγωγές για COVID-19, την εβδομάδα 7-13 Αυγούστου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Η υποπαραλλαγή Eris φαίνεται να κερδίζει έδαφος, και εμφανίζεται η τρίτη συχνότερη με ποσοστό 16%.

Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=563) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=3) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 50% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14. Καταγράφηκαν 20 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 61-98 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (49%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (32%) και την EG.5 (16%).
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 70 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 27 θάνατοι.
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV: Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.

Την επιστημονική κοινότητα προβληματίζει ιδιαίτερα το Φθινόπωρο. Λόγω καλοκαιρινών διακοπών και κλειστών σχολείων η εξάπλωσή της «Eris» ίσως επιβραδυνθεί. Τον Σεπτέμβριο όμως, όπου οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα περνά περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, λόγω της αλλαγής του καιρού, ενδέχεται να κυριαρχήσει.

Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωσης των πολιτών και ειδικά όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Κλινικά πάντως, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, η "Eris" δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

* Καταρροή
* Πονοκέφαλος
* Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
* Φτάρνισμα
* Πονόλαιμος
* Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline