Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  02:18:52

«Πίσω από όλα είναι ο Ερντογάν»... Ο Τζον Σαρμπάνης ζητά από τον Μπάιντεν ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της Κύπρου. Διεθνής η καταδίκη. Κύριο

«Θεωρώ υπεύθυνο τον Ερντογάν για αυτήν την επίθεση και το θεωρώ μέρος της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς που, μεταξύ άλλων, συνηγορεί κατά της αποστολής F-16 στην Τουρκία», αναφέρει ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής.

Πρόκειται για τυφλά όργανα του....Τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ στην Πύλα, ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, Τζον Σαρμπάνης ο οποίος καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να διασφαλίσει ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί «ουσιαστικά» από τα Ηνωμένα Έθνη.
«Θεωρώ υπεύθυνο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για αυτήν την επίθεση και το θεωρώ μέρος της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς που, μεταξύ άλλων, συνηγορεί κατά της αποστολής F-16 στην Τουρκία», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σαρμπάνης.

«Οι Κύπριοι ζουν υπό τη σκιά της τουρκικής κατοχής για 49 χρόνια. Ενώ οι Κύπριοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προτρέψει για ειρηνική επανένωση του νησιού, οι τουρκοκυπριακές αρχές και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές μέσα από συνεχείς γύρους κλιμακούμενης συμπεριφοράς την πρόθεσή τους να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημειώνει ο ίδιος.

2.Αμερικανοί βουλευτές για τα επεισόδια στην Κύπρο: «Να απομακρυνθούν άμεσα οι τουρκικές αρχές από τη Νεκρή Ζώνη»

Προσθέτει πως η απόπειρα κατασκευής ενός δρόμου από την τουρκοκρατούμενη Κύπρο στην Πύλα από τους Τουρκοκύπριους, κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και παραβιάζει κατάφωρα μακροχρόνιες διεθνείς συμφωνίες που αποσκοπούν στην προστασία της Κύπρου από αυτό ακριβώς το είδος επιθετικότητας.
Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής περιγράφει ως ασύστολη την επίθεση των τουρκοκυπριακών δυνάμεων, η οποία δικαιολογεί την διεθνή καταδίκη και χαιρετίζει τις δηλώσεις που εξέδωσαν η βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο.

3.Τζον Σαρμπάνης στην «Κ»: Στο ναδίρ η αξιοπιστία Ερντογάν στις ΗΠΑ

«Προτρέπω τον πρόεδρο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη για να διασφαλίσει ότι η κρίση στην Πύλα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του Ελληνοαμερικανού Βουλευτή.

4.Κύπρος: Διεθνής αποδοκιμασία για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων στους κυανόκρανους

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση στην Πύλα
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία τονίζουν οτι "οι απειλές κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο".
Την θλίψη της εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια» χαρακτήρισε την επίθεση ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία προτρέπει με οδηγία της, τους Αμερικανούς πολίτες, να αποφεύγουν μετακινήσεις στα κατεχόμενα.
Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στην περιοχή παρά το ότι οι Τουρκοκύπριοι διέδιδαν πως αποχώρησαν.
Έκκληση για εκτόνωση κυρίως από τους κατοίκους της Πύλας.

5. Τουρκικό ΥΠΕΞ για Κύπρο: Ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα

Προκαλεί ο Τατάρ: Οι εργασίες στην Πύλα συνεχίζονται κανονικά

Συνεχίζει να κατηγορεί την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ η Τουρκία για την τουρκοκυπριακή επίθεση στην Πύλα.
Με άμυνα την... επίθεση, κατά την πάγια τακτική της, η Τουρκία κατηγορεί την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για την προκλητική επίθεση Τουρκοκυπρίων στην δικοινοτική Πύλα, στη νεκρή γραμμή της Κύπρου.
Μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν, που επιχείρησαν να κάνουν το «μαύρο – άσπρο», ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με την οποία καταδικάζει τις ενέργειες των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Και όχι μόνον, αφού υποστηρίζει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών «αφενός συνέβαλε σημαντικά στην κλιμάκωση της έντασης, σε σχέση με το έργο της κατασκευής του δρόμου, το οποίο ξεκίνησε ειρηνικά, και αφετέρου παρουσιάστηκε ως θύμα στα επεισόδια».
Παράλληλα, επιμένει στον «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα του έργου, τονίζοντας μάλιστα πως ο ΟΗΕ «κάνει τα στραβά μάτια στα τετελεσμένα γεγονότα της 'Ελληνοκυπριακής Διοίκησης' στη νεκρή ζώνη εδώ και χρόνια».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν χθες (18 Αυγούστου) οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται στο κυρίαρχο έδαφος της «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου». Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του «υπουργείου Εξωτερικών» της «τδβκ» και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της «τδβκ».
Η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της «τδβκ» στην Πύλα στα εδάφη της δικής τους πατρίδας, και οι επακόλουθες δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι ασυμβίβαστες με την αμερόληπτη στάση που η ειρηνευτική δύναμη είναι υποχρεωμένη να επιδείξει στο νησί.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αφ' ενός συνέβαλε σημαντικά στην κλιμάκωση της έντασης σε σχέση με το έργο της κατασκευής του δρόμου, το οποίο ξεκίνησε ειρηνικά, και αφετέρου παρουσιάστηκε ως θύμα στα επεισόδια.
Στην πραγματικότητα, αυτό που αναμένεται από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι να συμβάλλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί. Παρ' όλα αυτά, δεν εξηγείται η στάση του ΟΗΕ να κάνει τα στραβά μάτια στα τετελεσμένα γεγονότα της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» στη νεκρή ζώνη εδώ και χρόνια, εμποδίζοντας παράλληλα τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις δικαιολογημένες ανθρωπιστικές τους ανάγκες.

Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ίση αντιμετώπιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές.
Μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα πρέπει να καταβάλουν εντατική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της «τδβκ».

Ως εγγυήτρια χώρα, καλούμε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να απέχει από ενέργειες και ρητορική που θα μπορούσαν να επισκιάσουν την αποστολή της στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της «τδβκ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline