Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  01:51:17

Σύλληψη του σεσημασμένου «σουβλατζή», οπαδού του ΠΑΟ, ως καθοδηγητή των τραμπούκων Κροατών στη Ν. Φιλαδέλφεια... Το αρνείται αλλά η Αστυνομία ομιλεί για καταλυτικά στοιχεία ενοχής του. Κύριο

Πρόκειται για τον τρίτο Ελληνα σεσημασμένο οπαδό του Παναθηναϊκού που συλλαμβάνεται για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον οπαδών της ΑΕΚ και τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.

1.Στη σύλληψη, δυνάμει εντάλματος, ενός 43χρονου σεσημασμένου χούλιγκαν του ΠΑΟ για συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια προχώρησε χθες η Ελληνική Αστυνομία. Εντοπίστηκε από μέλη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν απογευματινές ώρες χθες έρευνα στο σπίτι του στου Γκύζη. Στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ είναι γνωστός ως «σουβλατζής» και οι πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ταυτοποιήθηκε σε βίντεο από τη βραδιά των αιματηρών συγκρούσεων, δίχως πάντως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η παρουσία του στα γεγονότα να προέκυψε κατόπιν πληροφορίας.

Πρόκειται για τον τρίτο Ελληνα σεσημασμένο οπαδό του Παναθηναϊκού που συλλαμβάνεται για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον οπαδών της ΑΕΚ και τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή, ενώ για την ίδια υπόθεση –πλην των Κροατών– έχει προφυλακιστεί και ένας 22χρονος υπήκοος Αλβανίας και αυτός οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟ.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο ο 43χρονος είχε μαζί με τρία ακόμη άτομα κατηγορηθεί για την επίθεση με μαχαίρι έξω από το Εφετείο Αθηνών εις βάρος οπαδού του Ολυμπιακού. Ο τελευταίος δικαζόταν για επίθεση που κατηγορείται ότι είχε διαπράξει εις βάρος γυναίκας-χούλιγκαν του Παναθηναϊκού το 2019 στο Πάρκο Τρίτση, στο Ιλιον. Φτάνοντας στο δικαστήριο δέχτηκε επίθεση από τον 43χρονο, που βρισκόταν με τον πατέρα του σε καφετέρια στην οδό Λουκάρεως.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο «σουβλατζής» στις 10 Ιουνίου 2020 φέρεται να συμμετείχε σε ομάδα ατόμων που είχε επιτεθεί στο σπίτι του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με τον οποίο είχαν έρθει σε σύγκρουση, ενώ ορισμένες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχε ανάμειξη και σε βομβιστική επίθεση σε σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών όχι αντίπαλης ομάδας αλλά του ΠΑΟ, τον Ιανουάριο στο Μαρούσι. Περιστατικό για το οποίο, πάντως, δεν κατηγορήθηκε.

Εκείνη η επίθεση είχε αποδοθεί σε ενδοοπαδική κόντρα που είχε ξεσπάσει στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, με αφετηρία την ένοπλη συμπλοκή –το 2021– μεταξύ σκληροπυρηνικών οπαδών του ΠΑΟ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας με απολογισμό δύο σοβαρά τραυματίες. Αστυνομικές και δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι πλην του «σουβλατζή» έχουν προκύψει ενδείξεις για συμμετοχή στη φονική συμπλοκή της Νέας Φιλαδέλφειας και άλλων οπαδών του Παναθηναϊκού. Εξάλλου, ήταν από την πρώτη στιγμή γνωστό στα στελέχη της Ασφάλειας ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ήταν αυτοί που είχαν προσκαλέσει στην Αθήνα τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ο ίδιος, ωστόσο, φέρεται να προέβαλε τον ισχυρισμό ότι όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια βρισκόταν για διακοπές στην Κεφαλονιά και ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του.

2.Νέα Φιλαδέλφεια: Καθοδηγητές των Bad Blue Boys ο "Σουβλατζής" και ο "ΑΓΙΑΣ" - Η κόντρα με τον μεγαλοπαράγοντα το 2020
Ο 43χρονος καθοδηγητής, που ταυτοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., έντεκα ημέρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ήταν παλιός γνώριμος των αρχών.

Ο "Σουβλατζής" και ο "ΑΓΙΑΣ", έδειξαν το δρόμο στους Bad Blue Boys. Δύο παλιοί γνώριμοι των αρχών, με "συνδετικό κρίκο" μια οδηγό ντελίβερι με... 7 συλλήψεις για οπαδική βία, έχουν αποτυπωθεί σε βιντεοληπτικό υλικό ως καθοδηγητές του τάγματος θανάτου της Νέας Φιλάδελφειας.
Οργανωτές της καθόδου, σύμφωνα με τα κροατικά μέσα ένας πατέρας 4 παιδιών και ένας πρώην ηγέτης των σκληρών οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με... ειδίκευση στη κοινωνιολογία. Έλληνες και Κροάτες χούλιγκαν, με "αδερφικούς" δεσμούς αίματος, ένωσαν το δυναμικό τους, σπέρνοντας χάος.

Τους συλληφθέντες και τους καταζητούμενους δράστες της δολοφονικής επίθεσης, συνδέει μια αλυσίδα βίαιων οπαδικών συμπλοκών, σε δύο χώρες, με πολλούς "κοινούς παρανομαστές". "Αχίλλειος πτέρνα", που αποκαλύπτει τους Έλληνες "πρωταγωνιστές" της δολοφονικής επίθεσης, μια άγρια εσωτερική διαμάχη... "Δυτικών" και "Βόρειων", με φόντο την επικυριαρχία στους "πράσινους" οπαδικούς κύκλους.
Ο "Σουβλατζής" δίνει σήμα επίθεσης στους BBB

Βράδυ Δευτέρας 7 Αυγούστου. Κάμερα ασφαλείας σε κατάστημα στην οδό Λευκής, πίσω από τον πεζόδρομο του γηπέδου της ΑΕΚ, αποτυπώνει τις κινήσεις ενός άνδρα που προηγείται του τάγματος θανάτου. Φοράει μαύρο κράνος, κρατάει στα χέρια του μια σιδερόβεργα, ενώ φοράει μαύρο μπλουζάκι και βερμούδα. Δίνει σήμα στους χούλιγκαν να σταματήσουν, ενώ στη συνέχεια πλησιάζει πρώτος προς την οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου και μερικά λεπτά αργότερα δίνει το σήμα για την επίθεση, όταν βλέπει στο οπτικό του πεδίο τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Ο 43χρονος καθοδηγητής, που ταυτοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., έντεκα ημέρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ήταν παλιός γνώριμος των αρχών, οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού και είχε συλληφθεί λίγους μήνες πριν σε ένα ακόμα αιματηρό οπαδικό επεισόδιο, έξω από το Εφετείο.
Στους οπαδικούς κύκλους των "πρασίνων", ήταν γνωστός με το προσωνύμιο "Σουβλατζής", το οποίο παρέπεμπε σε επιχείρηση που διατηρούσε στην Πανόρμου.

Νέα Φιλαδέλφεια: Το προφίλ του 43χρονου "Σουβλατζή" που συνελήφθη - Ποια στοιχεία "πρόδωσαν" την ταυτότητά του

"Οι αληθινοί ηγέτες δεν εγκαταλείπουν τον στρατό τους"

"Οι αρχηγοί των Bad Blue Boys ονομάζονται D.H. και I.Z.. Το πιο ντροπιαστικό είναι ότι κάποια μεγαλύτερα μέλη εξοργίζονται γιατί μέσα σε όλο αυτό το χάος, οι αρχηγοί τράπηκαν σε φυγή, ενώ στην Ελλάδα έμειναν κυρίως παιδιά. Τώρα έχουν κολλήσει εκεί με μια εντελώς αβέβαιη μοίρα, και αυτοί έχουν ξεφύγει. Και οι ηγέτες δεν εγκαταλείπουν ποτέ τον στρατό τους. Αυτός είναι ένας παλιός κανόνας", αναφέρει στην Κροατική εφημερίδα Nacional, αστυνομική πηγή, που υποστηρίζει ότι οι οργανωτές της καθόδου των χούλιγκανς στην Αθήνα, έχουν διαφύγει της σύλληψης.
Το δημοσίευμα φωτογραφίζει ως "κρυφούς" αρχηγούς, έναν πρώην ηγέτη των Bad Blue Boys, πατέρα τεσσάρων παιδιών και έναν... πτυχιούχο κοινωνιολογίας, με... συγγραφικό έργο και... αιματηρό παρελθόν σε επεισόδια οπαδικής βίας.

Μολότοφ σε πούλμαν του ΠΑΟΚ

"Σωθήκαμε από θαύμα", περιέγραφε τον Δεκέμβριο του 2010, οπαδός του ΠΑΟΚ, που βρισκόταν μέσα σε λεωφορείο που δέχτηκε επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότοφ, σε δρόμο του Ζάγκρεμπ. Το πούλμαν τυλίχθηκε στις φλόγες και οι οπαδοί πρόλαβαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να βγουν από μέσα. Την επίθεση είχαν πραγματοποιήσει μέλη των Bad Blue Boys, μεταξύ των οποίων και ο ένας από τους δύο χούλιγκαν που χαρακτηρίζονται από τα κροατικά μέσα ως οργανωτές της επίθεσης της Νέας Φιλαδέλφειας. Και οι δύο άνδρες έχουν βαρύ ποινικό παρελθόν και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Κροατών, φροντίζουν να κρατούν κρυφή την εμπλοκή τους.

Όσον αφορά τους δύο επίσημους ηγέτες του συνδέσμου των ακροδεξιών χούλιγκαν, αυτοί βρίσκονται στα χέρια των Ελληνικών αρχών. Ανάμεσα στους Κροάτες συλληφθέντες, ξεχωρίζουν και τα ονόματα 6 ατόμων, που είχαν συλληφθεί ξανά στην Ελλάδα το 2015, για την συμμετοχή τους στην άγρια οπαδική συμπλοκή που είχε λάβει χώρα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Τότε οι Κροάτες χούλιγκαν, είχαν "συναντηθεί" με φανατικούς οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα, που βρίσκονταν στην Ελλάδα για αγώνα Champions League. Απολογισμός: 6 τραυματίες και 36 συλλήψεις.

«Καταπέλτης» η δικαστική κρίση για τους χούλιγκανς - «Σταθερή ροπή για διάπραξη εγκλημάτων και στο μέλλον»
Δεν είναι εύκολη η αποφυλάκιση τους και σύντομα, όπως ζητούν δηλώνοντας όλοι αθώοι, αμετανόητοι, απλοί...τουρίστες στην Ελλάδα...Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν πως οι κατηγορούμενοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Κροάτες ή κροατικής καταγωγής, πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές ως ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και ύποπτοι φυγής

Σταθερή ροπή για διάπραξη εγκλημάτων και στο μέλλον δείχνει, κατά την κρίση των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων, η συμπεριφορά των χούλιγκανς από την Κροατία, που υπό το μανδύα εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Με βάση τα εντάλματα προσωρινής κράτησης, που είναι καταπέλτης για τους κατηγορουμένους, οι δικαστικές αρχές, σταθμίζοντας τα πραγματικά περιστατικά, την προσωπικότητα των δραστών και τη βιαιότητα των αξιόποινων πράξεων που συγκροτούν τη βάση του δικογραφίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και ύποπτοι φυγής, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα εντάλματα προσωρινής κράτησης, από τη βαρύτητα των πράξεων, την βιαιότητα κατά την τέλεσή τους, τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη ζωή ή την σωματική ακεραιότητα, τα αίτια που ώθησαν τους δράστες σε αυτές τις πράξεις και την σοβαρή διασάλευση της δημόσιας τάξης, προκύπτει η αντικοινωνικότητα των κατηγορουμένων και σταθερή ροπή προς διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον.
Υπήρχαν διακριτοί ρόλοι στην εγκληματική οργάνωση

Κατά τις δικαστικές αρχές, μάλιστα, στην εγκληματική οργάνωση, που φέρονται να είχαν συστήσει, υπήρχαν διακριτοί ρόλοι, με τους κατηγορούμενους να «επιδιώκουν, με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, την συστηματική διάπραξη των αδικημάτων σε βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις».

Ως προς την συνήθη μεθοδολογία δράσης τους, «τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης – κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης – συγκεντρώνονταν ομαδικά σε «ασφαλή» για τους ίδιους σημεία, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς και οπαδούς αντιπάλων ομάδων.
»Κατόπιν, επιβιβάζονταν στο οχήματά τους με τα οποία, κινούμενα σε στοίχιση (κονβόι), προσέγγιζαν χώρους συνάθροισης συνδέσμων φιλάθλων αντίπαλων σωματείων, σταθμεύοντας αυτά σε παρακείμενες οδούς, παραμένοντας αθέατα.

»Με την αποβίβασή τους, εφοδιάζονταν με μέσα ικανά και πρόσφορα να προκαλέσουν κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα τρίτων, ήτοι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια κ.λπ., και εφορμούσαν πεζή στα γήπεδα – στόχους τους, προκαλώντας συμπλοκές και σωματικές βλάβες, ενώ ξεσπούσαν την καταστροφική τους μανία και σε σταθμευμένα οχήματα πέριξ αυτών».

«Ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και ύποπτοι φυγής»

Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν πως οι κατηγορούμενοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Κροάτες ή κροατικής καταγωγής, πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές ως ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και ύποπτοι φυγής.

«Με βάση το ανακριτικό υλικό, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται και δη τον από κοινού σχεδιασμό, τον οργανωμένο και βίαιο τρόπο δράσης, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, την είσοδο στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την τέλεση αδικημάτων με αφορμή αθλητική εκδήλωση, ενώ είχε απαγορευθεί η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών από την αρμόδια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή (ΟΥΕΦΑ), τις απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και εν συνεχεία πρόκληση εκρήξεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και φθορών ξένης περιουσίας σε κατοικημένη περιοχή, επιδεικνύοντας πλήρη απαξία στα έννομα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, κρίνεται ότι, εάν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να τελέσει κι άλλα εγκλήματα, λαμβανομένου πλέον υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι αλλοδαπός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Κροατίας και στερείται οποιασδήποτε γνωστής διαμονή στη χώρα, ήτοι στοιχεία από την συνδρομή του οποίου προκύπτει σκοπός φυγής του», αναφέρεται ενδεικτικά στο ένταλμα προσωρινής κράτησης.

Η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι δικαστές αναμένουν και τα ευρήματα της έρευνας από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας, για να προχωρήσουν στον επόμενο και σημαντικότερο σταθμό της υπόθεσης αυτής, που είναι η ταυτοποίηση του φυσικού αυτουργού της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος του Μιχάλη Κατσουρή, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, που είναι και το μοναδικό αίτημα της οικογένειας του θύματος, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline