Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  02:36:43

Ευκλ. Τσακαλώτος ρεαλιστής και απαισιόδοξος: «H αντιστροφή του κλίματος δεν θα γίνει με κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε με ευχές....». Τα ευφυολογήματα του Ν. Παππά και οι ρητορείες της Ε. Αχτσιόγλου. Εμφανές το αρχηγικό έλλειμμα Τσίπρα. Κύριο

Οι τελευταίες απόψεις, δημόσιες δηλώσεις και ευρύτερες (καθόλου ενθουσιαστικές) εντυπώσεις από τους τρείς επικρατέστερους υποψήφιους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ.

1.«Τα κόμματα της Αριστεράς έχουν και έναν εκπαιδευτικό ρόλο, έμπρακτα, όχι μόνο διακηρυκτικά -κατά κάποιο τρόπο το μέσον είναι και το μήνυμα» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο κ. Τσακαλώτος
«Το κόμμα μας πρέπει να έχει ισχυρή ταυτότητα, με βάση την οποία μπορεί να απευθύνεται σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας», υπογραμμίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. «Συγχρόνως είναι αναγκαίο η προγραμματική εμβάθυνσή μας να εμπεριέχει και προτεραιότητες. Ακόμα πιο αναγκαίο είναι να πείσεις τον κόσμο για τη λογική αυτών των προτεραιοτήτων», αναφέρει.

«H αντιστροφή του κλίματος δεν θα γίνει με κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε με ευχές. Θέλει μακροπρόθεσμο σχέδιο, πολιτική ετοιμότητα και κυρίως ανταγωνιστική πολιτική απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι καιροί δεν περιμένουν», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ε. Τσακαλώτος και προσθέτει:

«Η Αριστερά έχει αναλύσεις, αξίες και προτάσεις για την κοινωνία. Συγχρόνως δουλεύει και με το εναλλακτικό παράδειγμα. Αν ο κυρίαρχος λόγος προτάσσει το αρχηγικό μοντέλο, δεν είναι δυνατόν εσύ να στηρίζεις τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, μια πιο συλλογική και συνεργατική κοινωνία, και το ίδιο σου το κόμμα να μη στηρίζεται σε αυτές τις αρχές. Με λίγα λόγια τα κόμματα της Αριστεράς έχουν και έναν εκπαιδευτικό ρόλο, έμπρακτα, όχι μόνο διακηρυκτικά -κατά κάποιο τρόπο το μέσον είναι και το μήνυμα».

2.Νίκος Παππάς: Ο Μητσοτάκης δεν εγγυάται τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό αλλά την ολόπλευρη κρίση

«Δικό μας χρέος είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο, μία παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα και να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις», σημείωσε ο ίδιος

«Δημιουργούμε την αριστερή προοδευτική παράταξη της επόμενης ημέρας, οικοδομούμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, το σπίτι των αριστερών, των κεντροαριστερών, των κεντρώων, των μετριοπαθών, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όλων εκείνων που μας εμπιστεύτηκαν από το 2012 και αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μας», τόνισε ο Νίκος Παππάς, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά την ομιλία του στο Άργος, την οποία ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με μέλη και φίλους/ες του κόμματος.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «στις πρόσφατες εκλογές πληρώσαμε αναδρομικά πολιτικές που εφαρμόσαμε. Πληρώσαμε και την υποψία μιας ιδεολογικής και πολιτικής υποχώρησης. Δώσαμε την αίσθηση ότι ενσωματώνουμε τη φιλοσοφία και τη λογική πολιτικών που έθιξαν σημαντικά κάποια κομμάτια του εκλογικού σώματος».

Καυτηριάζοντας την πολιτική της Ν.Δ., σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν εγγυάται τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό αλλά την ολόπλευρη κρίση», φέρνει τον αναχρονισμό και την οπισθοδρόμηση. «Δεν είναι πρόοδος και εκσυγχρονισμός να σου παίρνουν το σπίτι, το μαγαζί, την επιχείρηση, το χωράφι, να μην έχεις δημόσιο σύστημα υγείας, να μην έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση το 95% των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.
«Δικό μας χρέος είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο, μία παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα και να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις», σημείωσε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Γαβρήλος (βουλευτής Αργολίδας), Ρούλα Νικολοπούλου (υποψήφια βουλευτής), Αγγελίνα Χατζοπούλου (συντονίστρια Ν.Ε. Αργολίδας, μέλος Κ.Ε. του κόμματος), Σπύρος Τσετσέκος (αναπληρωτής συντονιστής Ν.Ε.), Χρυσή Νταή (μέλος Ν.Ε.), Κώστας Γρατσέας (μέλος Ν.Ε.), Θύμιος Κόικας (μέλος Ν.Ε.), Χρήστος Στάθης (μέλος Ν.Ε.), Μιχάλης Παναγιώτου (μέλος Ν.Ε.), Στέλιος Ντούτσος (μέλος Ν.Ε.), μέλη συντονιστικών Ο.Μ., υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Τοποθέτηση έκανε και ο 'Αγγελος Τόλκας, υπεύθυνος για την επικοινωνία της υποψηφιότητας του Νίκου Παππά, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός.

Πριν από την εκδήλωση ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε και συζήτησε με τη διοίκηση - τον πρόεδρο Φώτη Δαμο ύλο και μέλη του Δ.Σ.- του Ε3.πιμελητηρίου Αργολίδας για τοπικά θέματα και για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των ΜμΕ.
Αύριο, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στη Βοιωτία και θα μιλήσει με μέλη και φίλους του κόμματος στην Αλίαρτο (Μαντείο Cafe, Λεωφ. Αθηνών 50) στις 8 το βράδυ.

3. Έφη Αχτσιόγλου / Να βρεθούμε παντού, να πείσουμε και να εμπνεύσουμε

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «πρέπει να "κατέβει" στην κοινωνία και να έχει πολυδύναμη παρουσία» τονίζει η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Οι προτεραιότητες μου είναι τρεις: η ενότητα του κόμματος, η αναδιοργάνωσή του σε ένα κόμμα δομών και η επιστροφή του σε τροχιά ανάληψης της διακυβέρνησης», δηλώνει η Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτά προϋποθέτουν να έρθουμε ξανά κοντά με τις κοινωνικές δυνάμεις που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το 2015, με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας που μας παρακολουθεί αλλά και να διευρύνουμε τελικά τον προοδευτικό χώρο: με δυο λέξεις να πείσουμε και να εμπνεύσουμε».

Η ίδια σε συνέντευξή της στο ieidiseis.gr τονίζει ότι «για να το κάνουμε αυτό πρέπει να βρεθούμε παντού. Στη Βουλή, στα συνδικάτα, στις επιστημονικές ενώσεις, στα επιμελητήρια, στην αυτοδιοίκηση. Αλλά και σε κάθε κινηματική μορφή που αναδύεται μέσα στην κοινωνική ζωή, στους χώρους εργασίας, στις κινητοποιήσεις της νεολαίας, στο φεμινιστικό κίνημα, τα οικολογικά κινήματα, τα κινήματα για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζόμενων του πολιτισμού, στα κινήματα για την κατοχύρωση των LGBTQI δικαιωμάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζει η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «πρέπει να "κατέβει" στην κοινωνία, αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Να έχει δηλαδή μια πολυδύναμη παρουσία. Αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να προκύψει και μια αξιόπιστη συνολική εναλλακτική πολιτική πρόταση για το καλύτερο μέλλον που μπορεί να έχει η ελληνική κοινωνία».

Η ίδια τονίζει πως «το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών έχει διαμορφώσει έναν μη βιώσιμο αλλά και επικίνδυνο συσχετισμό. Κι αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα, γιατί οι συνέπειες φαίνονται τόσο στις πολιτικές που υλοποιούνται όσο στην καθημερινότητα των πολιτών. Η πρόθεση για το 16ωρο εργασίας είναι ενδεικτική της διάθεσης της κυβέρνησης όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να βαθύνει την πολιτική της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και να εντείνει την εκμετάλλευση των μισθωτών. Αλλά και από την επικαιρότητα μέσα στο καλοκαίρι καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ έχει φέρει αλαζονεία και διοικητική απραξία.

» Το βλέπουμε με τις χιλιάδες καμένες εκτάσεις σε όλη τη χώρα, το είδαμε στην περίπτωση της δολοφονίας του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, ακόμα το είδαμε και στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αθηνών-Κορίνθου την προηγούμενη εβδομάδα. Δυστυχώς είμαστε μόνο στην αρχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λοιπόν οφείλει να αναδείξει μια διαφορετική στρατηγική για το μέλλον της χώρας: με συγκεκριμένες προτάσεις, συγκροτημένη κριτική και κοινωνικές συμμαχίες αλλά και κινητοποίηση από τα κάτω ώστε να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline