Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  02:30:43

«Μισός πνεύμονας», πλέον, η Πάρνηθα για Αθήνα και Αττική. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Υψηλότερες οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, πλημμύρες τον χειμώνα στην Αττική». Κύριο

Συνεχίζονται οι συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς στην βασανισμένη Πάρνηθα... 

Επιτόπια επίσκεψη Μητσοτάκη, εν όψει της συζήτησης αρχηγών στη Βουλή για το πρωτοφανές κύμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εφέτος και την εξαγγελία μέτρων προστασίας ,από τις αναδασώσεις και τις νέες πολιτικές και υποδομές έως την αποζημίωση για όλες τις καταστροφές.

1.Πυρκαγιά στην Πάρνηθα: Κάηκαν 64.330 στρέμματα – Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για τις φωτιές
Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων η καμένη έκταση ανέρχεται στα 64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Τα σημεία όπου η πύρινα λαίλαπα στην Πάρνηθα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και σιγοκαίει ακόμα επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Σημειώνεται ότι ενεργό μέτωπο φωτιάς έκαιγε νωρίτερα στην Πάρνηθα μετά από αναζωπύρωση στο δυτικό μέτωπο. Ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις και στη νοτιοδυτική πλευρά, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
Στην περιοχή επιχειρούν 260 πυροσβέστες, 77 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, 8 αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα.

Τα ξημερώματα, η εικόνα ήταν καλύτερη, χωρίς ενεργά μέτωπα.
Η περίμετρος της φωτιάς καλύπτει μια μεγάλη περιοχή που έχει περάσει τα όρια του Εθνικού Δρυμού.
Πάρνηθα.

Eνεργό μέτωπο φωτιάς έκαιγε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής εκ νέου στην Πάρνηθα μετά από αναζωπύρωση στο δυτικό μέτωπο, στη Φυλής.
Στην περιοχή επιχειρούν 260 πυροσβέστες, 77 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, 8 αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα.
Τα ξημερώματα, η εικόνα ήταν καλύτερη, χωρίς ενεργά μέτωπα.
Η περίμετρος της φωτιάς καλύπτει μια μεγάλη περιοχή που έχει περάσει τα όρια του Εθνικού Δρυμού.

2.«Μισός πνεύμονας», πλέον, η Πάρνηθα για Αθήνα και Αττική. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Υψηλότερες οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, πλημμύρες τον χειμώνα στην Αττική».

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες η Αθήνα και ευρύτερα η Αττική χάνει σταδιακά ένα φυσικό ρυθμιστή του κλίματος της, του οξυγόνου, των νερών της. Με λιγότερο δάσος, τεράστιο πνεύμονα άλλοτε, στον μεγαλύτερο ορεινό όγκο της Αττικής, η Αθήνα και ευρύτερα όλη η περιοχή της θα είναι πιο ζεστή κατά το καλοκαίρι και πιο ευάλωτη στα πλημμυρικά φαινόμενα.

3.Αναλυτικός χάρτης, που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) με την λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND, καταγράφει τα μέχρι τώρα δεδομένα από την νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα.
«Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα», όπως σημειώνεται.
Σε αυτόν ξεχωρίζουν οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν τραυματίσει τον δυτικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας:
• με μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες
• με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021
• με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννησή του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις σύμφωνα με το προϊόν Land Use/Land Cover του προγράμματος Copernicus.

Πέρασε μέσα από τα καμμένα του 2007
Τεράστια είναι όπως φαίνεται η καταστροφή στην Πάρνηθα από τη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στη Φυλή και τη Μονή Κλειστών, και επεκτάθηκε μέχρι τον Εθνικό Δρυμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline