Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  02:31:26

Έκλεισαν έξι μήνες από την τραγωδία των 57 θανάτων και των 85 τραυματισμών. Χθες νέες διώξεις σε τέσσερα ακόμα στελέχη του ΟΣΕ για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Δυσφορία σε συγγενείς και παθόντες για καθυστερήσεις. Κύριο

Καταλογίζουν καθυστερήσεις στην δικαστική αντιμετώπιση και στη εκκαθάριση υπόθεση, με αναγκαίο τον καταλογισμό ευθυνών στους τότε κυβερνητικούς και κρατικούς αρμόδιους.

1.Τέσσερα στελέχη του ΟΣΕ διώκονται για κακουργήματα και πλημμελήματα για τους χειρισμούς τους που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων

Τέσσερα στελέχη του ΟΣΕ διώκονται για κακουργήματα και πλημμελήματα για τους χειρισμούς τους που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων.
Συγκεκριμένα ασκήθηκαν 4 νέες διώξεις κατά
• δυο πρώην προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων του ΟΣΕ
• ενός πρώην διευθύνοντος συμβούλου
• ενός εκτελεστικού μέλους Δ.Σ, υπεύθυνου για τις διευθύνσεις στις οποίες εντοπίστηκαν παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Διώκονται για κακούργημα και για τρία πλημμελήματα δια παραλείψεως. Θα πάρουν κλήση αύριο για τις 5/9. Είναι στελέχη από το 2016 και μετά. Διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών δια παραλείψεως (κακούργημα). Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, βαριές σωματικές βλάβες κατά συρροή και ελαφριές βλάβες κατά συρροής (πλημμελήματα).

2.Τέμπη / Η οργή των συγγενών των θυμάτων έξι μήνες μετά την εθνική τραγωδία

Κάνουν λόγο για συγκάλυψη, δολοφονία ακόμα και για απειλές – Οι συγκλονιστικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα
Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα (28/8) από την εθνική τραγωδία των Τεμπών, το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Έξι μήνες μετά και συγγενείς των θυμάτων με οργισμένες αναρτήσεις τους κάνουν λόγο για κυβερνητική συγκάλυψη και απεγνωσμένοι επισημαίνουν ότι τα θύματα δεν είναι «αριθμοί».

Τέμπη - Πόρισμα πραγματογνωμόνων οικογενειών / Με ETCS και σύστημα τηλεδιοίκησης θα είχε αποτραπεί η σύγκρουση

Ο Βαγγέλης Βλάχος που έχασε τον αδερφό του στο δυστύχημα των Τεμπών, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τι έγινε? Τα ξεχάσατε τα Τέμπη?

Αύριο, 6 μήνες μετά, δεν θα έχει πορείες, δεν θα έχει συμβολικές δράσεις και απεργίες απέναντι σε αυτήν την εγκληματική κυβέρνηση της οποίας τα ψέματα καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο από την πραγματικότητα.

Φαντάζομαι ότι για πολλά κόμματα όλες αυτές οι δράσεις είχαν νόημα προεκλογικά. Τώρα που πήραν το ποσοστάκι που ήθελαν, τις θεσούλες που ήθελαν, όλα καλά, σιωπή».
Η Κατερίνα Βουτσινά, που επίσης έχασε τον αδερφό της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, κάνει λόγο για δολοφονία, συγκάλυψη τρομακτικών διαστάσεων, αναφέροντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά:
«Δεν θα σταματήσω ποτέ, και αν αυτό συνεπάγεται απειλές η περίεργες απόπειρες "ατυχημάτων" θα έχω εσάς μάρτυρες».

3.Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας και αφορούσε στη σφοδρή, μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας Hellenic Train με μια εμπορική αμαξοστοιχία.

Περί τις 23:22, ο επιβατικός συρμός Intercity 62 με μηχανή ηλεκτροκίνησης Siemens Mobility 120-022 που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Πριν από το δυστύχημα είχαν γίνει έγγραφες προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσον αφορά στην υποστελέχωση, την ανεπαρκή συντήρηση και την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους. Στον απόηχο του δυστυχήματος, διοργανώθηκαν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.[15][16]
Τον Ιούνιο του 2023, πολυσέλιδη έκθεση δικαστικών πραγματογνωμόνων - που παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας - γνωμοδότησε ότι η απουσία συστημάτων ασφαλείας και τα ανθρώπινα λάθη ήταν τα κύρια αίτια που οδήγησαν στο εν λόγω σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Η επιβατική αμαξοστοιχία IC62, η οποία επρόκειτο να αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη στις 7:22 μ.μ. μεταφέροντας περίπου 350 επιβάτες, ξεκίνησε με μικρή χρονική καθυστέρηση. Πολλοί από τους επιβαίνοντες ήταν φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η αμαξοστοιχία IC62 κατέφθασε στη Λάρισα με καθυστέρηση λόγω ενός περιστατικού που προηγήθηκε στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου και αποχώρησε από τον σταθμό της Λάρισας στις 23:00, εισερχόμενη -λανθασμένα- στην γραμμή καθόδου. Ταυτόχρονα, η εμπορευματική αμαξοστοιχία πορευόταν από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα στην ίδια, καθοδική γραμμή

Η μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών σημειώθηκε στις 23:22 της 28ης Φεβρουαρίου 2023στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το τμήμα όπου σημειώθηκε το ατύχημα, 27,3 χιλιόμετρα βόρεια της Λάρισας, ήταν διπλής τροχιάς όμως τα αυτόματα χειριστήρια είχαν καταστραφεί λόγω πυρκαγιάς το 2019, οπότε η μεταγωγή εξακολουθούσε να ελέγχεται χειροκίνητα.[

Η επιβατική αμαξοστοιχία και η εμπορευματική αμαξοστοιχία συγκρούστηκαν μετωπικά στα μισά του δρόμου μεταξύ των Τεμπών και του Ευαγγελισμού, καθώς η επιβατική αμαξοστοιχία έβγαινε από τη σήραγγα κάτω από τον αυτoκινητόδρομο Ε75. Το επιβατικό τρένο κινούταν με ταχύτητα 160 χλμ./ώρα, ενώ βρισκόταν στην αριστερή, μη προβλεπόμενη, σιδηροδρομική τροχιά, όπου πορευόταν και η εμπορική αμαξοστοιχία, με αντίθετη φορά κίνησης. Από την σύγκρουση, τα περισσότερα βαγόνια του επιβατικού τρένου εκτροχιάστηκαν ενώ τη στιγμή της σύγκρουσης προκλήθηκε ακαριαία έκρηξη και πυρκαγιά που κατέκαψε τα δύο μπροστινά βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline