Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  07:34:27

WWF: Σε προστατευόμενες περιοχές σχεδόν οι μισές από τις φετινές καμένες εκτάσεις

«Μπορούμε με σιγουριά να μιλήσουμε για το δεύτερο χειρότερο καλοκαίρι της νεότερης ιστορίας της χώρας μας μετά από αυτό του 2007».

Από τα 1,6 εκατομμύρια στρέμματα που κάηκαν στην Ελλάδα το φετινό δραματικό καλοκαίρι, τα 700.000 στρέμματα αφορούν προστατευόμενες περιοχές, από τις οποίες ένα σημαντικό μέρος είχε ξανακαεί πρόσφατα και θα είναι δύσκολο να αναγεννηθεί, διαπιστώνει το WWF Ελλάς στην πρώτη αποτίμηση για τις φετινές πυρκαγιές. Προτείνει μάλιστα τη σύσταση εξειδικευμένου Σώματος Δασοπυρόσβεσης.

«Το σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών έχει αποτύχει, ενώ είναι πλέον απολύτως σαφές πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα στο μέλλον, καθώς η κλιματική κρίση θα κάνει τα δάση μας ακόμα πιο ευάλωτα, αλλά και πιο πολύτιμα» δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, «παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα εντός της αντιπυρικής περιόδου, μπορούμε με σιγουριά να μιλήσουμε για το δεύτερο χειρότερο καλοκαίρι της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, μετά από αυτό του 2007, οπότε και είχαν καεί πάνω από 2,7 εκατομμύρια στρέμματα» αναφέρει η οργάνωση.

Μόνο στον Έβρο, η φωτιά που συνεχιζόταν για 16 ημέρες έκαψε 935.000 στρέμματα, καθιστώντας την πυρκαγιά αυτή μια από τις χειρότερες από οικολογικής άποψης, αλλά και τη μεγαλύτερη σε έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Το εθνικό σύστημα δασοπυρόσβεσης έχει αποτύχει και απαιτούνται ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας, αλλά και τη ζωή μας» λέει το WWF Ελλάς.

Οι φωτιές επηρέασαν 23 προστατευόμενες περιοχές, χωρίς να υπολογίζονται οι εκτάσεις που κάηκαν μετά τις 3 Σεπτεμβρίου την τελευταία μέρα για την οποία υπάρχουν γεωχωρικά δεδομένα από τον Έβρο.

Στη λίστα περιλαμβάνονται 18 περιοχές Natura 2000 , 5 Καταφύγια Άγριας Ζωής και τρία σημαντικά Εθνικά Πάρκα (Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δέλτα Έβρου και Χελμού-Βουραϊκού) και ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας.
Εντός αυτών των προστατευόμενων περιοχών καταγράφονται συνολικά πάνω από 200.000 στρέμματα διπλοκαμένων εκτάσεων, δηλαδή εκτάσεων που έχουν πληγεί από αλλεπάλληλες πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία.
Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές εξαντλούν τους μηχανισμούς αναγέννησης και οι διπλοκαμένες περιοχές θα χρειαστούν παρακολούθηση για τα επόμενα έτη για να διαπιστωθεί αν χρειάζεται αναδάσωση.

Το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί τη μοναδική αποικία του μαυρόγυπα (Aegypius monachus) στα Βαλκάνια
Παρόλο που η έκταση που κάηκε φέτος ήταν μικρότερη σε σχέση με το 2007, υπάρχουν σημαντικές ποιοτικές διαφορές:

• Οι φωτιές που ξέσπασαν από τον Ιούλιο και μετά έχουν μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά,
• Επηρέασαν αρχέγονα δασικά οικοσυστήματα στα βόρεια της χώρας, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν δυσκολίες στη φυσική αποκατάσταση,
• Για πρώτη φορά επηρεάστηκαν τόσες πολλές προστατευόμενες περιοχές. Κάποιες περιλαμβάνουν σημαντικότατα ενδιαιτήματα για την πανίδα και με δασικά οικοσυστήματα που είτε δεν έχουν φυσικούς μηχανισμούς αναγέννησης (π.χ. μαύρη πεύκη στον Έβρο), είτε τους έχουν εξαντλήσει μετά από απανωτές πυρκαγιές (π.χ. Ρόδος, Πάρνηθα, Έβρος, Κέρκυρα, Αιγιαλεία).

«Από τα παραπάνω απολογιστικά στοιχεία, είναι εμφανές πως για ακόμα μια χρονιά δεν πήραμε το μάθημά μας, όπως και ότι κάτι πάει πολύ στραβά τόσο στο κομμάτι της πρόληψης που συνεχίζει να μην είναι όσο ενισχυμένη θα έπρεπε, όσο και σε αυτά της προκαταστολής και τελικά της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας» διαπιστώνει το WWF Ελλάς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline