Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  07:42:33

Μηταράκης, Πατούλης, Βαρβιτσιώτης από χθες. Ποιoί, άλλοι έχουν σειρά; Σενάρια για νέες παραιτήσεις- απομακρύνσεις επικείμενες... Και για ανασχηματισμό μετά τις Δημοτικές εκλογές. Κύριο

Η φράση- κλειδί, ως μελλοντικό οδηγό εξελίξεων, που χρησιμοποίησε ο προσεκτικός εκπρόσωπος Παύλος.Μαρινάκης, πυροδότησε και πάλι από χθες σενάρια-εκτιμήσεις ότι «όλοι κρίνονται συνεχώς. Αυτή η διαδικασία είναι διαρκής».

«Όπως είχα πει όλοι κρίνονται συνεχώς. Μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας αυτή η απόφαση ήταν αναπόφευκτη», δήλωσε, ειδικότερα, ο Παύλος Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

1.Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται ρεπορτάζ εκτιμήσεις με αφετηρία τις καταστροφές του Αυγούστου και του Ιοιυλίου τόσο τις μεγάλες φωτιές όσο και τη δοκιμασία της Θεσσαλίας πως χρειάζεται ριζική αναμόρφωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ως αυτόνομου Υπουργείου, ως μηχανισμού διυπουργικού συντονισμού. Άλλωστε πριν από την βιβλικών διαστάσεων καταστροφή στη Θεσσαλία είχαν προηγηθεί τα πύρινα μέτωπα του καλοκαιριού που άφησαν πίσω τους 1.5 εκατομμύρια καμμένα στρέμματα.

Περίπου 2.5 μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διαδοχικές κρίσεις και είναι εμφανές πως χρειάζεται να γίνουν γενναίες κινήσεις για να αντιμετωπιστούν λάθη και παθογένειες ετών. Το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας δεν είναι άλλο από την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια μετέβη, για δεύτερη φορά, στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όπου προήδρευσε σύσκεψης με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών. «Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε.

Στο Μαξίμου ήθελαν να εστιάσουν το επόμενο διάστημα σε μια ατζέντα οικονομίας και μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς (π.χ. στην παιδεία, στην υγεία, στη δικαιοσύνη). Ωστόσο είναι εμφανές πως πλέον αυτό που προέχει είναι η ριζική αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας.
Από το κυβερνών κόμμα σημειώνουν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ, ωστόσο αναγνωρίζουν παράλληλα πως πρέπει να «τρέξουν» μια σειρά από κινήσεις και δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις. Μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απάντηση και η συζήτηση για το τι έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά τώρα αρχίζει.

2.Τα σενάρια για αλλαγές υπουργών
Μετά τα πολλαπλά μέτωπα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχουν φουντώσει τα σενάρια για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Το καλοκαιρινό ...rotation δεν φαίνεται να έχει αποδώσει και υπάρχουν εισηγήσεις για «μίνι» ανασχηματισμό. Υπενθυμίζεται εδώ πως το καλοκαίρι υπήρξε η πρώτη «έξοδος» από την κυβέρνηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τον Νότη Μηταράκη ανέλαβε καθήκοντα ο Γιάννης Οικονόμου.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως «όλοι αξιολογούνται». Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ, ωστόσο πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης προέχει το να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής (καθώς περιοχές στην Θεσσαλία είναι ακόμα βυθισμένες στα νερά και στις λάσπες).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατανοεί προφανώς πως η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών για τα όσα συνέβησαν από τον Ιούλιο έως και σήμερα είναι τεράστια και πως μπορεί η αντιπολίτευση να βρίσκεται στη δίνη της εκλογικής της ήττας, αλλά η αποτυχία της κυβέρνησής του καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο των ψηφοφόρων και, αργότερα ή γρηγορότερα, θα εκφραστεί και πολιτικά.

Στο στόχαστρο του Μαξίμου βρίσκονται τρεις τουλάχιστον υπουργοί: Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των οικονομικών καταστροφών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου επιχειρείται να μείνει εκτός κάδρου, παρά την τραγική απόδοση της ΕΛ.ΑΣ. στο σκάνδαλο με τους Κροάτες χούλιγκανς και των Ελλήνων συνεργών τους που κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου.

"Η Νέα Δημοκρατία έχει εκδώσει απόφαση στήριξης σε συγκεκριμένα πρόσωπα στις περιφέρειες. Είμαστε στη διάρκεια μιας μάχης και σε αυτήν τη μάχη είναι στην πρώτη γραμμή, πέραν των επιχειρησιακών, όλα τα κυβερνητικά στελέχη που είναι εκεί, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι. Είναι μία συνολική μάχη. Σίγουρα θα δούμε τι έγινε και τι άλλο έπρεπε να γίνει αλλά σε κάθε περίπτωση τελικοί κριτές είναι οι πολίτες", σχολίασε, ερωτηθείς εάν η "γαλάζια" παράταξη εξακολουθεί να στηρίζει την υποψηφιότητα Αγοραστού στη Θεσσαλία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline