Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  17:52:59

Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοταχώς στην μετά -Τσίπρα εποχή... Εντυπωσιακή προσέλευση, με θέληση για ανανέωση, μαχητικότητα και ριζικές αλλαγές μετά τις συνεχείς ήττες. Περίμεναν το πολύ-πολύ 80.000. Κύριο

Μήνυμα ενότητας με υψηλή συμμετοχή πολιτών, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι στις εκλογές του Ιουνίου , ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ του 17,83%, μόλις 930.013.

Παράταση έως ότου ψηφίσουν όλοι όσοι περιμένουν ακόμη στα εκλογικά τμήματα αποφάσισαν στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της μεγάλης συμμετοχής και της ουράς που σχηματίζεται έως και μετά τις 21:00 σε αρκετά εκλογικά κέντρα.

Έτσι, παρατείνεται ακόμη η διαδικασία η οποία αρχικά είχε αποφασιστεί να ολοκληρωθεί στις 20:00, αλλά έλαβε οριζόντια παράταση και συνεχίζεται ακόμη πιθανόν έως τις 22:00, έτσι ώστε να έχουν εξυπηρετηθεί όλοι όσοι περιμένουν στις ουρές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως τις 21:00 η συμμετοχή έφτασε στις 142.000 ενώ τα νέα μέλη έφτασαν τα 39.000.

Όπως δήλωσε νωρίτερα (19:30) ο πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής Γιάννης Δρόσος, οι εκλογείς είχαν φτάσαει τους 130.535 στα 536 εκλογικά τμήματα - χωρίς ψηφοφόρους εξωτερικού – εκ των οποίων το 30% νέα μέλη. Στις 19:45 τα νέα μέλη έφτασαν τα 35.000.

Επισήμως, πλέον, έχει δοθεί παράταση μίας ώρας στη διαδικασία, δηλαδή μέχρι τις 9:00 το βράδυ, και το πρώτο αποτέλεσμα (με δείγμα) αναμένεται στις 11:00 το βράδυ.

«Αιφνιδιαστήκαμε για τη συμμετοχή» παραδέχτηκε ο κ. Δρόσος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (19:45) έχουν ψηφίσει 132.000 πολίτες και τα νέα μέλη είναι 35.000.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είχαν τυπωθεί 120.000 φάκελοι και 240.000 ψηφοδέλτια, παρόλα αυτά τυπώθηκαν και νέα ψηφοδέλτια σήμερα, καθώς η χθεσινή εκτίμηση της Κουμουνδούρου ήταν για 80.000 συμμετέχοντες.

Η αθρόα συμμετοχή στη σημερινή ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα στο Αλιβέρι Εύβοιας, τις Συκιές Θεσσαλονίκης, τη Σπάρτη και σε μεγάλα εκλογικά τμήματα της Αττικής, όπως το Χαλάνδρι και τη Νέα Σμύρνη, ο αριθμός των ψηφισάντων να ξεπερνά εκείνους που είχαν προσέλθει στις εσωκομματικές εκλογές το 2012, από τις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη Θεσσαλία η συμμετοχή έφτασε τις 5.500, δηλαδή έχουν ψηφίσει περισσότεροι από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2022, ενώ στον Παλαμά, όπου η Κουμουνδούρου δεν έστησε τελικά κάλπες, έγινε αποδέκτης παραπόνων για την μη λειτουργία εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η συμμετοχή στη Θεσσαλία είναι ποσοστιαία όσο στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή δεν υπολείπεται του πανελλαδικού μέσου όρου.

Τέλος, λόγω της επικείμενης παράτασης, αλλά και της αθρόας συμμετοχής, ασφαλές αποτέλεσμα θα υπάρξει μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Η εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Στις 17:20 η συμμετοχή ξεπέρασε τις 100.000 και λίγο πριν τις 18:00 έφτασε τις 110.000 εκ των οποίων περίπου 25% είναι νέα μέλη. Λίγα λεπτά μετά τις 18:00 οι ψηφίσαντες είχαν φτάσει τους 112.000.

Με τους ρυθμούς αυτούς, η εκτίμηση είναι ότι οι ψηφοφόροι θα είναι τελικά πάνω από 130.000.

«Η συμμετοχή του δημοκρατικού κόσμου ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Ας κάνουμε όλοι τα πάντα, για την ισχυροποίηση της παράταξης. Θεωρώ αυτονόητο ότι η ΚΕΦΕ θα δώσει παράταση της διαδικασίας, όπου παραστεί ανάγκη» δήλωσε νωρίτερα ο Νίκος Παππάς.

Στις 16:30 σε όλη την Ελλάδα είχαν ψηφίσει 96.600 πολίτες για να αναδείξουν τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτούς 24.600 είναι νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο στην Αττική έχουν ήδη ψηφίσει περισσότεροι από 32.000 πολίτες.

Στις 15:30 οι ψηφίσαντες είχαν φτάσει τους 86.087 και τα νέα μέλη τα 21.329. Στις 14.30 οι ψηφίσαντες είχαν αγγίξει τους 78.000. Την ίδια ώρα, τα νέα μέλη είχαν ξεπεράσει τα 19.000, φτάνοντας στο 23%.

Στις 14:00, τα νούμερα της συμμετοχής στην ψηφοφορία και των νέων ψηφοφόρων ανέρχονταν σε 70.607 και 17.019, αντιστοίχως. Στις 12:50, είχαν ψηφίσει 55.000 εκλογείς, ενώ τα νέα μέλη ήταν πάνω από 12.000.

Στις 12:20 είχαν ψηφίσει κοντά στις 45.000, εκ των οποίων 10.500 ήταν νέα μέλη. Στις 11:45 η συμμετοχή είχε υπερβεί τις 37.000.

Στις 11:00 το νούμερο είχε προσεγγίσει τις 35.000, όταν στην εκλογή Τσίπρα πέρυσι τον Μάιο την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 28.000-30.000.

Μέχρι τις 10:30 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 26.000, με το 20% να είναι είναι νέα μέλη. Στις 09:50 είχαν ψηφίσει περίπου 10.000.

2.Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η σκιά του Αλέξη Τσίπρα και οι 79 μέρες απουσίας

Αρης Ραβανός

Οι 79 μέρες που κύλησαν μέχρι τις κάλπες χωρίς την παρουσία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Οι φήμες.
Ησκιά του Αλέξη Τσίπρα πλανάται πάνω από τις κάλπες σήμερα στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο άνθρωπος που γιγάντωσε το κόμμα και το έφερε στην εξουσία είναι «ωσεί παρών» σε μια αναμέτρηση που όξυνε τα πάθη αναγκάζοντας την πλειοψηφία να αναπολήσει την περίοδο της αρχηγίας Τσίπρα. Αυτή ανήκει όμως στο παρελθόν.

Υστερα από 15 χρόνια, σήμερα το βράδυ του πρώτου γύρου ή πιθανότατα την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο, τελειώνει επί της ουσίας μια μεγάλη πορεία. Ενα ταξίδι που ξεκίνησε το 2008 με πολύ χαμηλά ποσοστά έως την άνοδο στην εξουσία το 2015. Το είπε και ο ίδιος στις 29 Ιουνίου στη δήλωσή παραίτησής του στο Ζάππειο: «Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς». Με σταθμούς την ήττα του 2019, που όμως τον κράτησε στο παιχνίδι της εξουσίας έως τις τελευταίες εκλογές του 2023 και τη συντριπτική και στρατηγικής σημασίας ήττα.

Αυτά είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συζητούνται σε όλους τους τόνους, όπως και η απουσία του κ. Τσίπρα αυτές τις 79 ημέρες που ήταν χαρακτηριστική, όπως ήταν και συνειδητή η πολιτική του αφωνία. Ακόμα και στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο, όπου επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των επίδοξων διαδόχων του απουσίαζε, όπου στα πηγαδάκια συζητούσαν εάν θα παρέμβει ή όχι.

Οι φήμες για στήριξη του Κασσελάκη

Σε εκείνο μάλιστα το σημείο είχε κυκλοφορήσει το σενάριο ότι ο ίδιος στηρίζει την υποψηφιότητα Στέφανου Κασσελάκη, με συνεργάτες του να λένε πως θεωρεί ουσιαστικά γελοιότητες όσα ακούστηκαν για δήθεν επαφή και βέβαια βοήθεια. Εκεί στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού όμως ήταν «παρών» νοερά. Σε μερικούς δεν άρεσε η απουσία του, αλλά ήταν επιβεβλημένη, καθώς δεν ήθελε επ' ουδενί οποιαδήποτε συζήτηση περί των εσωκομματικών. Γι' αυτό και απείχε.

Ομως ήταν εκεί! Οσες φορές, ειδικά στην αρχή του ανοίγματος του Συνεδρίου από την πρόεδρό του Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το χειροκρότημα ήταν θερμό και παρατεταμένο. Η σκιά Τσίπρα ήταν πάνω από το Συνέδριο, όπως και σήμερα πάνω από τις κάλπες.

Μπορεί να απείχε από την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα καθίσει σπίτι του. Θα είναι παρών και θα ενεργοποιηθεί στην πολιτική ζωή του τόπου με «στρατηγείο» επί της Λεωφ. Αμαλίας, σε απόσταση αναπνοής από το Κοινοβούλιο.
Οποιος συνομιλεί μαζί του, και είναι πολλοί το τελευταίο διάστημα, καταλαβαίνουν ότι δεν έχει τάσεις πολιτικού αναχωρητισμού, ούτε διάθεση να μείνει στο περιθώριο και στην άκρη του πολιτικού παιχνιδιού. Το αντίθετο. Με τον τρόπο του θα είναι παρών και αυτό θα φανεί πολύ έντονα το επόμενο διάστημα.

Η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα

Πώς θα κινηθεί; Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, αλλά είναι μείζον να υπάρχει ενότητα στον χώρο, ενώ το ζητούμενο είναι πώς θα διασφαλιστεί αυτή. Και ο ίδιος ξέρει ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και κυρίως να μην γκρεμιστεί ό,τι οικοδομήθηκε επί των ημερών του με πολύ κόπο.

Για το τι θα γίνει στο μέλλον, εάν δεν προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως πρέπει και με προοπτική εξουσίας, αυτό θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα, λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις. Πάντως στο συριζαίικο παρασκήνιο αρκετοί υποστηρικτές του, χωρίς να μιλάει ο ίδιος ή κάποιος δικός του άνθρωπος για αυτό, επιμένουν ότι μετά τις ευρωεκλογές όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με ξεκάθαρο αριστερό σοσιαλδημοκρατικό στίγμα. «Σενάρια γραφείων που δεν απηχούν την πραγματικότητα» απαντούν πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του.

Μπορεί κανείς όμως να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον, όταν στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όλα είναι ρευστά και ο «μαύρος κύκνος», δηλαδή ένα απρόοπτο γεγονός που αλλάζει άρδην τα δεδομένα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή;

Η υπεράσπιση της περιόδου 2015-19

Ο κ. Τσίπρας δεν ενεπλάκη καθόλου στην εσωκομματική αναμέτρηση, όπως δεν το έπραξε από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί «προεδρικοί» αλλά και πρόσωπα της πάλαι ποτέ προεδρικής ομάδας συντάσσονται με την Εφη Αχτσιόγλου, άλλοι με τον Νίκο Παππά και κάποιοι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ορισμένοι έβλεπαν με καλό μάτι και την υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα, ο ίδιος ξεκαθάρισε νωρίς ότι δεν εμπλέκεται και μετά αρκετοί «ακούμπησαν» στις πλάτες του Στέφανου Κασσελάκη.

«Ο Αλέξης είναι αποστασιοποιημένος» λέει πρόσωπο που τον ξέρει πολύ καλά, αν και παραδέχεται πως για τον πρώην πρωθυπουργό είναι κορυφαίο ζήτημα η υπεράσπιση της πολιτικής της περιόδου 2015-2019 και των όσων κατά τον ίδιο πέτυχε η κυβέρνησή του. «Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει» έχει πει.

Αυτό θα προσπαθήσει και ο ίδιος να το κάνει με σειρά παρεμβάσεών του το επόμενο διάστημα. Ο κ. Τσίπρας δεν θα ακολουθήσει τον σιωπηλό δρόμο, αλλά θα προτιμήσει τις συνεχείς παρεμβάσεις, όπως κάνουν και άλλοι πρώην πρωθυπουργοί, όπως π.χ. ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, σε ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί κρίσιμα, έχουν ιδεολογικό αποτύπωμα και κυρίως αφορούν και το δικό του αφήγημα. Πεδίο βασικό θα είναι το Κοινοβούλιο, όπου όποτε θεωρεί αναγκαίο θα παρεμβαίνει με τη διακριτικότητα που επιβάλλεται για να μη θεωρηθεί πως «καπελώνει» τον ή τη διάδοχό του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline