Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024  19:38:34

Τώρα, η παράσταση νίκης υπέρ του Κασσελάκη. Οι άλλοι παράγοντες υπέρ του.. Οι τρεις παράγοντες, που ευνοούν την (ανυποχώρητη) Έφη Αχτσιόγλου. Φαινόμενα πόλωσης και διχασμού φοβούνται από την Κουμουνδούρου. Κύριο

Φορτισμένες οι επόμενες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ ως την Κυριακή. Αποφασισμένη , όχι μόνο να μην παραιτηθεί υπέρ της τελικής πρωτιάς του Κασσελάκη αλλά αντίθετα να δώσει τη μάχη της αρχηγίας η Εφη Αχτσιόγλου.

Δεν εμφάνισε τη δύναμη που της απέδιδαν, όπως επίσης υστέρησαν και οι μονοψήφιοι σε επιρροή τελικά οι Τσακαλώτος και Παπάς,

Τα τελικά αποτελέσματα-τα καθοριστικής σημασίας- από τις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την ενσωμάτωση του συνόλου των ψηφισάντων στα 537 από τα 537 Εκλογικά Τμήματα και μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ψηφοφόρων του εξωτερικού έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Έγκυρα ψηφοδέλτια: 147.821
Λευκά: 293
Άκυρα: 1220

Επί των εγκύρων έλαβαν:

Κασσελάκης Στέφανος: 44,91% (66.156 ψήφοι)
Αχτσιόγλου Έφη: 36,18% (53.292 ψήφοι)
Τσακαλώτος Ευκλείδης: 8,93% (13.156 ψήφοι)
Παππάς Nίκος: 8,68% (12.787 ψήφοι)
Τζουμάκας Στέφανος: 1,3% (1.917 ψήφοι)
Με βάση το παραπάνω αποτέλεσμα η ΚΕΦΕ προκηρύσσει επαναληπτική εκλογή για την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 μεταξύ των, με αλφαβητική σειρά: Αχτσιόγλου Έφη και Κασσελάκη Στέφανου.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.

2.Η διαφορά των δύο πρώτων προσδιοριζόταν σε ποσοστά κοντά στο 10% και σε ψήφους σε 12.804. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η κυρία Αχτσιόγλου μπορεί να καλύψει την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα και έως την Κυριακή τόση απόσταση που θα μπορούσε να ανατρέψει τα αρχικά αποτελέσματα και την πρωτιά Κασσελάκη.
Τα δεδομένα και τα σενάρια αντίστοιχα είναι τα εξής:

• Ο Στ. Κασσελάκης έχει το πλεονέκτημα τού ότι ήρθε πρώτος στον α' γύρο με μία διαφορά της τάξης του 10%, επομένως έχει τον αέρα του νικητή. Του αναγνωρίζεται ότι κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες να λάβουν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές, έδωσε ένα αέρα αισιοδοξίας γύρω από τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ . Τα σενάρια, που του δίνουν τελικό ποσοστό μέχρι..55%, συνδέονται με το εάν θα πείσει τους ψηφοφόρους του και πρωτίστως τα νέα μέλη που κατά κύριο λόγο τον υποστήριξαν στις κάλπες να ξαναψηφίσουν για δεύτερη Κυριακή και να τον αναδείξουν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και

• με το εάν μπορεί να αναζητήσει μία νέα δεξαμενή ψηφοφόρων από εκείνους που στήριξαν άλλες υποψηφιότητες. Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει με την υποστήριξη του Νίκου Παπά και των ψηφοφόρων του, ενώ δεν θεωρείται από συνεργάτες της ως βέβαιη η ομαδική επιλογή της κ. Αχτσιόλου από όλους τους ψηφοφόρους του Τσακαλώτου.

-Παράλληλα στην Κουμουνδούρου ήταν κοινό μυστικό πως σε δεύτερο γύρο οι ψήφοι του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής της Ομπρέλας επρόκειτο να κατευθυνθούν στην Έφη Αχτσιόγλου. Επίσης οι ψηφοφόροι του Στ. Τζουμάκα με το 1,3% και κυρίως οι ομάδες παλαιών στελεχών και οπαδών- ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο (κάπου 930.000), οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη οδηγεί σε θολές γραμμές τον ΣΥΡΙΖΑ, δεξιά στροφή και ανυπαρξία αριστερού προγραμματικού λόγου ,δηλαδή με συσπείρωση υπέρ της κ. Ακσιόγλου...Ιδιαίτερα προβληματισμένοι θεωρούνται και ελπίζεται να κινηθούν να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή οι 40.000 περίπου ψηφοφόροι πέρυσι υπέρ της αρχηγίας Τσίπρα (από τους 160.000) ενεργά και παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίοι δεν συμμετείχαν στον προχθεσινό πρώτο γύρο..

2.Η υψηλή συμμετοχή

Επίσης, ως προς το θέμα της συμμετοχής ουδείς αυτήν την στιγμή μπορεί να πει μετά βεβαιότητας εάν τα 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που ψήφισαν χθες σε μία απρόσμενα υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία θα επιστρέψουν μαζικά στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή.

Σημειωτέον πως περίπου 40.000 από τους χθεσινούς ψηφοφόρους είναι νέα μέλη.
Πάντως, η υψηλή συμμετοχή σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στην Κουμουνδούρου που είδε πως παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας εξακολουθεί να επενδύει τις προσδοκίες του στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πολλοί εκτιμούν ότι η συμμετοχή ήταν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας και απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει διακριθεί για την αναποτελεσματικότητά της από τον Ιούλιο κι έπειτα και επιπλέον μία δεύτερη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline