Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024  00:18:20

Στα 100 δολάρια το βαρέλι και στα 2,5 ευρώ το γαλόνι. Έρχονται και νέα αύξηση του πετρελαίου και νέα (η συνήθης) κερδοσκοπία όλων. Μεγάλη αύξηση –ακρίβεια και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κύριο

Ήδη έχει εκτροχιαστεί η τιμή της βενζίνης σε όλη την Ελλάδα. 

1.Μόλις λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τους πρατηριούχους να προβλέπουν ότι θα φθάσει στο 1,55 με 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα.

2.Ξέφρενο ράλι καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων σε όλους τους νομούς της Ελλάδας, όπου η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει παντού τα δύο ευρώ/λίτρο, ενώ τα νοικοκυριά εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη τους απέναντι στην ακρίβεια. Την ίδια ώρα, το Brent διαπραγματεύεται κοντά στα 92 δολάρια/βαρέλι και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια/βαρέλι.

Το κλίμα επιβαρύνει και η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ. Σήμερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,0650 δολάρια. Και όλα αυτά, μόλις λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τους πρατηριούχους να προβλέπουν ότι θα φθάσει στο 1,55 με 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Παρατηρητήριο Τιμών σε κανέναν νομό της χώρας η μέση τιμή δεν είναι κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο, με τις Κυκλάδες να είναι για ακόμη μία φορά πρωταθλήτριες στην ακρίβεια, καθώς η μέση τιμή στην αμόλυβδη ήταν 2,280 ευρώ/λίτρο!

1fr

2jo

Ενδεικτική είναι η σύγκριση των χθεσινών μέσων τιμών (20 Σεπτεμβρίου) στα καύσιμα με έναν και δύο μήνες πριν.
Στις 20 Σεπτεμβρίου η μέση τιμή βενζίνης ήταν 2,043 ευρώ/λίτρο, όταν έναν μήνα πριν ήταν στα 1,987 ευρώ/λίτρο και τον Ιούλιο 1,888 ευρώ/λίτρο.

jj68e9

3.Πετρέλαιο θέρμανσης: Δυσοίωνες προβλέψεις με την τιμή να διαμορφώνεται πάνω από 1,55 ευρώ το λίτρο – Γιατί δεν επιδοτείται στην αντλία
Το οικονομικό επιτελείο έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επιδότησης στην αντλία διαμηνύοντας ότι τα «οριζόντια μέτρα έχουν τελειώσει» και μόνο παράθυρο αισιοδοξίας μπορεί να ανοίξει από παρέμβαση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας.

Mε τους διεθνείς αναλυτές να προβλέπουν ότι το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, ένα ισχυρό ράλι που μπορεί να ασκήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις, οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να ζεσταθούν τον φετινό χειμώνα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται την 15η Οκτωβρίου σύμφωνα με τους πρατηριούχους με τιμή -σοκ με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς θα κυμανθεί στο 1,55 με 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα.
Στα νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές, η τιμή διάθεσης θα είναι ακόμα υψηλότερη. Την περσινή χρονιά η τιμή διάθεσης ξεκίνησε στο 1,41ευρώ αλλά υπήρξε επιδότηση στην αντλία κατά 20 λεπτά το λίτρο με αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η τιμή προς όφελος των καταναλωτών.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επιδότησης στην αντλία διαμηνύοντας ότι τα «οριζόντια μέτρα έχουν τελειώσει» και μόνο παράθυρο αισιοδοξίας μπορεί να ανοίξει από παρέμβαση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας.

Σημειώνεται ότι πέρυσι τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας είχαν προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline